Hlavní obsah

Byt nomáda nabízí na malé ploše vše nezbytné pro klidný odpočinek

Novinky, Jana Nesvadbová

Malý byt určený převážně k přechodným nájmům není tak úplně jednoduché zařídit. Architekt se musí vyrovnat nejenom s nedostatkem místa, ale navíc musí volit taková řešení, která odolají i větší zátěži, než je pečující ruka trvalého nájemníka. Interiér jednoho takového dostali za úkol vymyslet architekti z ateliéru Studio Canto Arquitetura. Byt v brazilském São Paulu nazvali příhodně – Byt nomáda.

Foto: Cris Farhat Fotografia

Architekti museli v malém bytě šetřit s každým metrem.

Článek

Majitelé malého bytu, který má jen 41 čtverečních metrů, se rozhodli jej zařídit tak, aby jej mohli krátkodobě pronajímat.

Byt tvoří jediná místnost, kterou doplňuje koupelna s toaletou a venku pak balkon. Cílem architektů tak bylo využít co nejlépe každý metr.

Jednou z možností bylo snažit se nějak přepažit byt a vytvořit oddělený obývací pokoj a ložnici. Nakonec se však autoři návrhu rozhodli pro spojení obou funkcí v jedné místnosti, ovšem s co nejpřehlednějším oddělením denní a noční zóny.

Kuchyňský kout od zbytku prostoru odděluje krátký barový pult, který supluje funkci jídelního stolu. V kuchyni, navzdory velikosti, nechybí nic z běžného vybavení. Je zde dřez, čtyřplotýnková varná plocha, mikrovlnná trouba i velká lednice.

Žluté schodiště je hlavní páteří a ozdobným prvkem interiéru betonového domu

Tipy a trendy

Jen kousek za lednicí začíná „ložnice”, již tvoří lůžko pro dva s praktickou knihovničkou nad hlavami. Praktickým využitím prostoru je dvojice skříní, které jsou na místech typických pro noční stolky. Ty poskytují dostatek místa pro uložení všeho, co nájemníci potřebují, včetně zavazadel.

Foto: Cris Farhat Fotografia

V černé a bílé kuchyni nechybí nic z potřebného vybavení.

Foto: Cris Farhat Fotografia

Ložnici pak reprezentuje postel a knihovnička nad ní.

Obývací pokoj zastupuje v tomto bytě rozkládací sedačka, kterou lze v případě potřeby rozložit a získat tím ještě další místo na spaní. Sedačku doplňuje dvojice malých konferenčních stolků.

Velmi praktickým řešením je umístění televize na boční stěnu, díky čemuž je možné ji sledovat jak z postele, tak ze sedačky. Obrazovka je kvůli tomu také uchycena na zeď prostřednictvím otočného držáku.

Majitelé mají spoustu vnoučat i přátel. Aby je mohli hostit, pořídili si veliký dům

Tipy a trendy

Architekti pro byt zvolili moderní kombinaci čtyř barev. Tradiční trio černá-šedá-bílá osvěžili holubí šedomodrou. Zajímavě je naloženo zejména s černou, kterou jakožto nejvýraznější z barev určili do nejaktivnější části bytu, tj. do kuchyně. Tam jí dodává kontrastu bílá.

Naopak lůžková zóna je v kombinaci šedé a bílé, zatímco obývací pak vládne šedá s holubičí na pozadí. Vše podtrhuje odolná keramická podlaha v designu patinovaných, bíle natřených prken.

Anketa

Chyběla by vám v bytě předsíň?
Ano a podstatně.
55,7 %
Asi ano...
7,2 %
Nevím. Záleželo by na celkovém uspořádání domácnosti.
17,8 %
Asi spíš ne.
4,7 %
Ne. Tu klidně oželím.
11,5 %
My předsíň nemáme.
3,1 %
Celkem hlasovalo 2230 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám