Hlavní obsah

Byt, do nějž je vtištěna lodžie, pomáhá zajímavě organizovat bytový textil

Novinky, Jana Nesvadbová

Příjemně velký byt na pražském Smíchově si majitelka přála zařídit především prakticky a moderně. Jeho zajímavým rysem byla lodžie jakoby vtisknutá do hlavního společenského prostoru a netradičně jej tak rozdělující na jídelní a společenskou zónu. Po úpravě přibyla i další pěkná řešení využívající hlavně bytový textil.

Foto: Tomáš Mach

Hlavní společenský prostor je tvořen kuchyní s ostrůvkem v centrální části, napravo od ní je jídelní zóna, nalevo pak obývací část.

Článek

Byt, jenž je situován v šestipodlažním viladomě, obývá tříčlenná rodina, konkrétně rodiče s dospělou dcerou. Architektka Simona Fišerová, kterou majitelka oslovila, měla proto za úkol navrhnout interiér, jenž bude praktický a funkční. Znamenalo to mj. vybourat koupelnu a také odstranit některé příčky a uzpůsobit tak dispozici potřebám nových obyvatel.

Foto: Tomáš Mach

Zajímavým prvkem bytu, který určuje jeho nevšední charakter, je lodžie vtištěná do hlavní společenské místnosti. Od zbytku bytu ji oddělují prosklené stěny. Architektka při rekonstrukci tento prvek samozřejmě zachovala.

Foto: Tomáš Mach

Byt je navržen s ohledem na maximální funkčnost každého z detailů. V ostrůvku kuchyně je zabudovaná digestoř. Elegantní řešení, které nikterak neruší vzhled jeho okolí.

Nevšedním rysem bytu s plochou podlah 155 m² byla lodžie, již od zbytku interiéru oddělují pouze prosklené stěny. Ty v příhodné repetici zopakovala nově architektka při návrhu chodby. Podstatnou část stěn a dveří totiž navrhla stejným způsobem – zůstaly prosklené a tím se tato v mnoha případech jaksi „mrtvá” zóna hezky prosvětlila a oživila.

Samozřejmě v souhře s tím přibyly pak do obou soukromých místností, ložnice a pokoje dcery, elegantní lněné závěsy umožňující vytvořit si eventuálně větší soukromí.

Foto: Tomáš Mach

Prosklení dveří šatních skříní v předsíni mj. opticky zvětšuje její prostor.

Dispozice bytu
Návštěvník vstupuje do předsíně, která slouží zároveň jako šatna s velkými zrcadlovými dveřmi úložných prostorů. Za nimi je z druhé strany umístěna kuchyňská linka, před níž je pracovní ostrůvek. Do obou stran se od ní rozbíhá společenská zóna, nalevo je obývací pokoj, napravo jídelna. Středovou část vyplňuje prosklený box lodžie. Na pravé straně, směrem dozadu, ubíhá z předsíně chodba, z níž se vstupuje do dětského pokoje, ložnice, a také do koupelny a na toaletu. Ze všech místností, tj. ze společenské, koupelny, dětského pokoje i ložnice, se vychází na společný dlouhý balkón, který lemuje celou jednu fasádu domu.
Foto: Tomáš Mach

Každá ze soukromých místností má svůj vlastní vstup na společný dlouhý balkón, který se táhne přes celou jednu stranu domu.

Foto: Tomáš Mach

Hezkým prvkem v ložnici je krom jiného zrcadlo s oblými okraji v jemné reminiscenci na retro komodu pod sebou.

Foto: Tomáš Mach

Vstupní dveře do chodby z ložnice i z dětského pokoje jsou prosklené. K zachování intimity pak slouží závěsy.

Právě textil je prvkem, o nějž architektka svůj návrh opírala. Je patrný i v takovém detailu, jakým jsou například tapety za čelem postelí, jež je látkové.

V obou soukromých pokojích nechybějí rovněž lněné závěsy u oken, které jindy v mnoha moderních bytech ve snaze po minimalistických řešeních už designéři ani nenavrhují. V tomto bytě ovšem velice zútulňují atmosféru a navozují příjemný pocit intimity.

Foto: Tomáš Mach

Volbu barev v bytě hodně určily původní dřevěné podlahy. Bylo zřejmé, že zařízení bude v klidných přírodních tónech bílé, šedé a hnědé.

Foto: Tomáš Mach

V dětském pokoji je prosklená i část zdi vedle dveří. Tím se velmi prosvětluje a oživuje chodba za ní.

S ohledem na nově pořízené dubové podlahy, které jsou spojujícím prvkem celého bytu, nebylo těžké společně vybrat vhodnou barevnou paletu pro zařízení bytu. Je laděn do klidných odstínů bílé a šedé barvy, to vše doplňuje nábytek z dubové dýhy v jídelně a v tmavší ořechové dýze v ložnici.

Další skříně, zejména v kuchyni, mohla architektka navrhnout v bílé barvě. Díky skutečnosti, že v bytě nebydlí malé děti, nehrozí, že by jejich čistý vzhled trpěl.

Foto: Tomáš Mach

Součástí rekonstrukce byla i kompletní výměna koupelny. Starou bylo třeba celou vybourat, takto vypadá nová.

Foto: Tomáš Mach

Také z koupelny lze vycházet rovnou na dlouhý balkón. Dveře na něj jsou prosklené, ovšem i zde soukromí zajišťuje závěs.

Foto: Archiv architektky

Půdorys bytu

Foto: Archiv architektky

Původní dispozice se zakreslením sousedního bytu

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám