Hlavní obsah

Bydlení v minidomku jako východisko z nouze i jako životní styl

Novinky, nes

Američan Jay Shafer bydlí v miniaturních domech od roku 1995. Za tu dobu jich pěknou řádku postavil a spousty lidí k jejich stavbě inspiroval. Život v pididomku může být pro někoho hlavně zpočátku východiskem z finanční nouze. Pro mnohé se ale časem stane stylem a filozofií jejich života.

Foto: Profimedia.cz

Zatím stojí většina minidomků osaměle. V budoucnu by z nich ale měla vyrůst celá vesnice.

Článek

Jay založil nejprve jednu firmu, která se zabývala propagací života v malých obytných domech stavěných na návěsech k vozům. Ta se ale časem rozrostla natolik, že dalece předčila podobu „malé firmy v malých podmínkách“. Proto se nakonec rozhodl založit firmu novou, s podobným zaměřením.

Foto: Profimedia.cz

Nemáte dost peněz na velký dům? Postavte si malý! Budete překvapeni, kolik toho k životu nepotřebujete.

V současnosti nabízí na internetu plány ke stavbám malých domků, které sám nejprve navrhne, vybuduje a odzkouší. Za jeden plánek si účtuje v přepočtu zhruba 4000 korun, přičemž každá ze staveb nabízí obytnou plochu v rozmezí od 9 do 26,75 metrů čtverečních. Konstrukce většiny z nich je velice podobná. Všechno to jsou jednopatrové objekty s ložním prostorem umístěným v loftu pod střechou. V hlavní místnosti je kuchyňský kout i pracovní stůl. V malém prostoru jsou naměstnány toaleta a umyvadlo.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyňský kout

Mnohé z nových Jayových domků jsou opět dost úzké na to, aby je bylo možné postavit na návěsu za auto. Tím se podstatně rozšiřují možnosti jejich využití. Autor plánů poskytuje základní rady ohledně budování tohoto typu obytných prostor v souvislosti s tím, zda je majitel bude chtít pak nechat klasifikovat jako rekreační vozidlo nebo ne. To totiž například v Americe hraje podstatnou roli při jejich pojišťování apod.

Foto: Profimedia.cz

V domku se našlo i místo pro malou pracovnu.

V současné době Jay na svých stránkách nabízí šest typů stavení, přičemž do jara příštího roku chce nabídku rozšířit na osm. Kromě návrhů na stavbu domků nabízí zájemcům také plánky na konstrukci jejich vnitřního zařízení, například dřezu, toalety, schodů atd.

Foto: Profimedia.cz

V minidomečku je i místnost s toaletou miniaturní.

O tom, že Američan je pro svou věc skutečně zapálený, svědčí i jeho projekt na vytvoření vesnice minidomků. S místními úřady v Severní Kalifornii již vybrali místo, kde by tato neobvyklá osada měla vyrůst. Oficiálně by její prostor byl veden jako parkoviště rekreačních vozidel. V praxi by to však byla kolonie 40 až 70 malých domků. Bydlení ve vesničce by rozhodně nemuselo být trvalé. Komu by se tamní prostředí po čase omrzelo, prostě zapřáhne domeček za auto a odjede.

Foto: Profimedia.cz

Jay Shafer učí lidi bydlet v mini-podmínkách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám