Hlavní obsah

Běžný byt architekti proměnili v domov i ateliér pro fotografa

Novinky, Jana Nesvadbová

Když se fotograf z tureckého Izmiru obrátil na architekty z ateliérů Yerce Architecture a ZAAS, přál si proměnit běžný byt v pětipodlažním domě v rušné čtvrti města na fotografický ateliér a byt. Během přípravy projektu vyšlo najevo, že by bylo dobré, kdyby se do loftového prostoru vešla i galerie, v níž by bylo možné vystavit jak díla majitele, tak i dalších fotografů. Výsledkem je moderně a dobře vyřešený prostor poskytující jak zázemí pro práci, tak soukromí pro majitele.

Foto: Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce

Horní úroveň bytu slouží jako soukromá část s kuchyní, obývacím pokojem, pracovnou a ložnicí.

Článek

Nová podoba staršího bytu o velikosti 250 čtverečních metrů měla plnit dva poměrně obtížně slučitelné úkoly. Měla nabídnout jak prostor určený k práci fotografa, tj. být volně přístupný veřejnosti, navíc - jak se ukázalo během příprav projektu - by bylo rovněž ideální, kdyby část bylo možné dokonce využívat jako galerii, část bytu pak měla poskytovat soukromí pro fotografa, aby měl kde si uvařit, odpočinout a spát.

Byt je naštěstí řešen jako loftový, a tak bylo logické obě zóny, tedy veřejnou a soukromou, rozdělit podle podlaží. Přízemí bytu slouží jako ateliér s galerií, horní podlaží je pak vlastním soukromým bytem.

V horním podlaží je možné objevit kuchyň, jejímž srdcem je podlouhlý centrální ostrov s masivní dřevěnou pracovní deskou, na níž je šestimístná indukční varná a dřez. Ostrov je prodloužen směrem k obývací zóně s krbem, přičemž slouží zároveň jako hezký jídelní stůl pro čtyři osoby.

V ostrůvku je rovněž nenápadně zabudovaná myčka na nádobí, zatímco dvojice trub, elektrická a mikrovlnná, je vestavěná ve stěně, kde je také lednice.

Hezkým nápadem je vytvoření ochozu nad spodní pracovní částí bytu, který slouží jako knihovna. Podlaha ochozu je z perforovaného plechu, díky čemuž má majitel neustále možnost vidět, co se děje dole pod ním.

Foto: Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce

Část ateliéru slouží jako výstavní prostor.

Foto: Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce

Ochoz nad vstupem slouží jako knihovna.

Součástí bytu je i pracovna, jejíž královnou je velkoplošná televize zavěšená od stropu s nenápadnou šedou sedačkou naproti ní.

Pozorného návštěvníka ovšem po chvíli upoutá přece jenom i něco jiného než elegantní nábytek a špičková technika. Je to obklad zdi tvořený gabiony naplněnými vlašskými ořechy.

Architektka si musela s proměnou bytu pospíšit. Připravovala jej na příchod miminka

Tipy a trendy

V horním podlaží je umístěna rovněž ložnice s koupelnou.

Přízemí funguje jako již zmiňovaný fotoateliér, velmi chytrým způsobem pak ale architekti vymysleli, jak galerijní prostor co nejvíce otevřít veřejnosti.

Stěny přízemní části bytu jsou tvořené prosklenými panely, které lze v případě potřeby shrnout ke straně. Interiér ateliéru se tak stává přirozeným pokračováním širokého chodníku, který vede kolem domu.

Kolem jdoucí lidé se tak mohou zastavit, prohlížet si výstavu a přitom zůstat pohodlně na chodníku, pokud se jim nebude chtít zajít dovnitř.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet v bytě, jehož část by tvořilo vaše pracoviště?
Už tak bydlíme...
11,8 %
Ano, to by bylo praktické.
41,2 %
Možná.
4,9 %
Nevím.
1,4 %
Raději ne.
23,1 %
Jen to ne. Práce a domov nepatří k sobě.
11,9 %
V mém případě by to hlavně nešlo.
5,7 %
Celkem hlasovalo 553 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Kam doma s kočkou? Do skříně

Ojedinělý kus nábytku, který svým designem nepopudí téměř v žádném interiéru jakéhokoli stylu, navrhla uznávaná švédská designérka Eleonor Moschevitzová. Skříň...

Výběr článků

Načítám