Hlavní obsah

Bazénu sluší dřevo, kámen i kompozitní materiály

Právo, Dana Jakešová

Mít na zahradě bazén je v době, kdy jsou letní teploty snad rok od roku vyšší, skoro výhra. Jestli si ho ale chcete užívat opravdu naplno a s veškerým komfortem nejen příští rok, je dobré se zamyslet i nad jeho okolím.

Foto: Mountfield

Pokud máte venkovní terasu, může být zajímavé bazén s terasou elegantně propojit. Vznikne tak ucelená a velmi atraktivní odpočinková zóna. V tomto případě si majitelé nechali okolí stavebnicového bazénu Mercury Porto obložit dřevem.

Článek

Tu správnou atmosféru totiž bude mít jen tehdy, pokud bude tato část zahrady harmonická jako celek.

Jaké možnosti se nabízejí?

Exotické dřeviny

Trendem posledních let jsou designově atraktivní materiály. Patří k nim exotické dřeviny, jejichž pořizovací cena už dávno nepatří k nedostižným. Příjemné jsou nejen vzhledově, ale i na dotek.

Počítejte ale s tím, že dřevo vyžaduje pravidelnou péči - každoroční nátěr či olejovou impregnaci.

Bazén, bazén a ještě jednou bazén. Prohlédněte si azurový klenot domu slavného komika

Jak bydlí VIP

Woodplastic

Máte sice dřevo rádi, ale nechce se vám ho každý rok natírat? V tom případě je dobrou volbou woodplastic. Tento kompozitní materiál v sobě spojuje vzhled a výhody dřeva a odolnost plastu. Pro okolí bazénu je tak WPC (z anglického Wood-Plastic Composite) požehnáním.

Basketbalista LeBron James si koupil sídlo, jehož pýchou je ohniště v nekonečném bazénu

Jak bydlí VIP

Dřevoplastová prkna nepodléhají ani vlivům počasí, ani UV záření nebo znečištěnému prostředí. Není tak potřeba napouštět je nátěry, k běžné údržbě postačí hadice s vodou a při větším ušpinění třeba po zimě „wapka“.

Navíc jsou prkna příjemná pro chůzi na boso, netvoří třísky a díky povrchové úpravě jsou dokonale protiskluzová.

Foto: Hornbach

Woodplastic se vyznačuje snadnou manipulací a pokládkou zpravidla na rošt, k němuž se připevňuje pomocí kovových zámečků. V dnešní době je podstatný i fakt, že je zcela recyklovatelný.

Kamenný koberec

K atraktivním kompozitním materiálům patří i kamenný koberec, což je vlastně litá podlaha ze směsi přírodních oblázků (jejichž velikost a barevnost si můžete vybrat) a pojiv (např. pryskyřice).

Takový povrch se dokonale přizpůsobí jakémukoliv terénu a nebude mít žádné spáry. Bude pevný, odolný a trvanlivý. Navíc propouští vodu, takže se kolem bazénu nebudou dělat kaluže a na slunci se tolik nerozpálí.

Přírodní kámen

Nádech Středomoří dodá bazénu přírodní kámen. Je robustní a mrazuvzdorný, bezpečný i pro chůzi za mokra a barevně stálý. K přednostem patří i minimální nároky na údržbu.

Foto: Mountfield

K vytvoření elegantního a prakticky řešeného okolí bazénu lze použít různé povrchy. Podmínkou je, aby povrch nebyl ani za mokra kluzký. Přírodní kámen tyto parametry splňuje.

Určitým minusem může být fakt, že v horkých letních dnech se přírodní kámen doslova rozpálí, a také vyšší cena.

Umělý kámen

Levnější variantou je kámen umělý nebo dlaždice z jemné kameniny. Mají vzhled přírodního kamene, dlažba je odolná proti zašpinění, je barevně stálá, mrazuvzdorná i protiskluzová. Příjemná je i nízká montážní výška (kolem 2 cm).

Betonové dlaždice

Zvelebit bezprostřední okolí rodinného bazénu můžete i betonovými dlaždicemi. A nemějte obavy, že byste museli zůstat u typického šedého odstínu. Na výběr je mnoho tvarů, barev a povrchů, dokonce mohou dokonale imitovat i dřevo.

Domek i s efektním bazénem si muž v džungli postavil takřka holýma rukama

Tipy a trendy

Variantou je rovněž klasická (keramická) venkovní dlažba, která díky pořizovací ceně, velkému výběru velikostí, barev a vzorů a jejich vzájemné kombinaci patří k tradičnímu a stále častěji využívanému povrchu v okolí bazénu.

Je libo něco neokoukaného?

Pokud chcete materiál, který není úplně běžný, volte třeba travertin. Patří k luxusnějším variantám, byť nemusí být barevně zcela jednotný. Je to ale jeho přirozená vlastnost.

Foto: Cs beton

Při kombinaci antiko reliéfního povrchu s barevnou technologií Colormix vznikne velmi zajímavá a stylová dlažba. Ostařený povrch dlažby Concept vypadá o to zajímavěji, když se dlažba skládá z pěti rozměrově odlišných kamenů.

Použít se dají i dlažební kostky. Jsou stále oblíbené a v případě poškození je snadno vyměníte. Zajímavý vzhled vytvářejí také cihly.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Jak mít v bazénu křišťálovou vodu

Během léta je bazén v plné permanenci. Do vody se však dostává i spousta nečistot, jako jsou třeba zbytky opalovacích krémů, listy či utonulý hmyz. Aby při tom...

Výběr článků

Načítám