Hlavní obsah

Barvy v bytě laďte podle pravidla 60-30-10

Některé souhry barev a dekorací v interiéru působí rušivě až křiklavě, jiné naopak fádně. Vyváženosti docílíme dodržením pravidla 60-30-10. To ale neznamená, že rezignujeme na vlastní vkus.

Foto: Bauhaus

Tyrkysovou na stěnách (60 %) a přírodní hnědý akcent krytiny i nábytku (30 %) pocitově zjemňují a oteplují oranžovo-červené doplňky (10 %).

Článek

Zásada 60-30-10 je základní jednoduchou pomůckou dekoratérů při rozhodování o optimální a příjemné barevné škále pro konkrétní prostor.

Barva zastávající 60 % pokoje je označována jako hlavní. Pokrývá stěny, stejný odstín mohou mít koberce, pohovka, nábytková stěna. Pochází-li spíše ze světlého spektra, situujeme ji bez obav do méně osvětlených částí prostoru. Syté tmavé barvy ve stinných zákoutích nevyniknou, více jim to sluší v blízkosti oken.

Dalších 30 % tvoří sekundární barva nebo textura a posledních 10 % by mělo být pouhým akcentem. Samozřejmě je nutné přihlédnout k barevné kombinaci vybraných tří barev,“ říká Kamil Dunaj ze společnosti Getberg.

Sekundární odstín či textura podporuje barvu hlavní, dostatečná odlišnost však zaručuje, že zaujme. Nemusí jít přitom nutně o kontrast. Hodí se na závěsy, pro nábytkový solitér, dominantní osvětlení, křesla či židle.

Hravost a fantazii uplatníme ve zbývajících 10 %, která dodávají interiéru styl, atmosféru. Často jde o polštáře, umělecká díla či dekorace např. v podobě designových obkladaček v koupelně, maleb na stěně v dětském pokoji.

Skladba podle citu

Nejprve si odpovíme na otázku, k čemu místnost slouží a co od ní očekáváme. V ložnici někdo uvítá vášnivou červenou, jiný zklidňující modrou. Do pracovny dáme zelenou pro úlevu očí nebo lehce oranžovou podporující kreativitu.

Inspirativním nástrojem organizace klíčových barev je schéma v kolečku, které nalezneme na webových stránkách výrobců barev. Užitečný je také klasický vzorník barev RAL.

Při výběru máme několik možností. Držíme se tří odstínů téže barvy od světlejší po tmavší varianty - v rustikálních interiérech tak využijeme odstíny dřeva.

Výrazný, a přesto vkusný. Designérka ukázala, jak si dopřát v interiéru spoustu barev

Tipy a trendy

Originální spektrum nabízejí barvy umístěné na barevném kolečku vedle sebe (modrozelená, zelená a zeleno-žlutá či růžová, levandulová až fialková) nebo barvy v opozitu (červená vs. modrá).

Zajímavé je spojení studených odstínů, tj. se stříbrným podtónem, a teplých se zlatým podtónem.

Pravidlo dekoru 60-30-10 neuplatňujeme striktně, porušíme ho při zvážení, kolik barevnosti zvládneme my i náš interiér. Více tvůrčí odvahy snesou velké prostory.

„Nezapomeňte, že další barevné tóny místnosti dodávají světla, a to nejen barevnými žárovkami, ale i barevným spektrem denního světla, které zajišťují třeba světlovody,“ připomíná Jakub Brandalík z firmy Lightway.

Tip odborníka
„Každou barvu je možné kombinovat s každou, důležitý je však výběr odstínu! Mnoho lidí bývá překvapeno, jak dobře si mohou sednout červená s oranžovou. Krásné jsou pak tyrkysová se žlutou - to je skvělá dovolenková dvojka jako moře a slunce,” rdí Šárka Průšková, designérka studia Marilan.

Anketa

Máte v každé místnosti jen tři barvy?
Ano, obvykle ano.
53,4 %
V některých....
3,5 %
Netuším, nepočítal/a jsem to.
11,2 %
Výjimečně.
2,2 %
Ne. Je jich tam tolik, kolik je potřeba a kolik se nám líbí.
29,7 %
Celkem hlasovalo 5493 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám