Hlavní obsah

Architektka v roli chytré horákyně. Pachy dostaly červenou, světlo proudí dál

Novinky, Jana Nesvadbová

Sklo a spousta světla. Tak by se daly pojmenovat hlavní rysy nového vzhledu dvoupokojového bytu, který si nechal zařídit od architektky Fezy Ökten Kocové z ateliéru Elips Design Architecture jeho majitel. Byt je ve 40. podlaží rezidence Nurolife v istanbulské čtvrti Maslak.

Foto: Elips Design Architecture

Kuchyň je od hlavní místnosti oddělena prosklením.

Článek

Základním problémem, který klient i architektka v původní podobě nevelkého bytu spatřovali, byla snaha původního majitele co nejvíce ušetřit místo, a to propojením jedné z místností s kuchyní.

To sice svůj účel splnilo, ale za cenu, která se současnému majiteli nezamlouvala. Při vaření v kuchyni se totiž veškeré vůně a výpary táhnou napříč celým bytem.

Architektka proto přišla s nápadem oddělit kuchyň jako samostatnou místnost, namísto obyčejné příčky a do ní vsazených dveří však navrhla prosklené. Ty nikterak nenarušují tok světla napříč bytem, umožnily zachovat vizuální provázanost kuchyně a jídelny s obývací zónou, ale udržují pachy z vaření tam, kde mají také zůstat, tj. v kuchyni.

Skleněné prvky pak architektka využila i na jiných místech a nový vzhled opatřila také stropu a podlahám. Na stropě kromě nové výmalby přibyly podhledy s vsazenými svítidly, podlahy jsou z masivního dřeva. Její základní snahou bylo vytvořit moderní domov, kde návštěvník nebude mít pocit stísněnosti.

Byt, ve kterém hraje hlavní roli světlo a výhledy

Bydlení

Na druhé straně odmítla volbu minimalistického stylu, jenž se pro takový záměr nabízí. Chtěla totiž zároveň vytvořit prostředí s jistou dávkou hřejivosti a útulnosti.

Výsledkem je domácnost, kde se střídá bílá barva s krémovou, několika odstíny hnědé a taupe. Propojujícím prvkem jsou černé skleněné lustry ve tvaru spojených koulí. Prosklené dveře do kuchyně oživují místnost zlatavým nádechem.

Anketa

Chtěli byste bydlet ve 40. podlaží?
Ano. To by bylo skvělé.
11,7 %
Trvale ne, ale dočasně ano.
9,1 %
Nevím. Bylo by mi to jedno.
3,3 %
Raději ne.
11,6 %
Nikdy!!! Přestane fungovat výtah, a co pak?!
64,3 %
Celkem hlasovalo 690 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám