Hlavní obsah

Architekti vymysleli mrakodrap, který se otáčí kolem své osy jako větrná turbína

Trojice elegantně zaoblených lamel tyčících se do výšky, propojených do jednoho celku a rotující kolem středové osy. Tak vypadá návrh nového mrakodrapu, který vytvořili architekti z tureckého ateliéru Hayri Atak Architectural Design Studio. Navrhli jej do města, kde by mu to mezi obdobně neobyčejnými stavbami slušelo – do Dubaje.

Otáčející se mrakodrap by mohl vzniknout v DubajiVideo: Hayri Atak Architectural Design Studio

 
Článek

Zajímavý projekt sice nemá zatím jisté ani přesné místo, kde by mohl stát, a vlastně ani samotnou existenci, přesto však už vzbudil zájem odborných médií, která oceňují právě jeho nevšední řešení.

Jak je totiž patrné ze vzhledu stavby, inspirací autorům byly větrné turbíny. Právě podle toho nese projekt název Squall Tower, kde squall je anglický termín pro nápor větru.

Základem fantaskně vyhlížející budovy je centrální páteř, k níž jsou na několika místech připojeny „listy”, které budou kolem centrálního dílu rotovat, dle architektů účinkem větru.

Předpokládaná rychlost by měla být jedna otočka za 48 hodin a věž by měla zůstávat v pohybu i v době, kdy se do ní vítr opírat zrovna nebude. Zároveň, rotace stavby účinkem větru má vytvářet elektrickou energii stejným způsobem, jako to dělají vertikální elektrické turbíny.

Architekti navrhli dvojici mrakodrapů podle přání obyvatel, kteří budou v jejich okolí žít

Tipy a trendy

Objekt je usazen na bílé platformě, která jej propojí s okolním městem. Centrální páteř má logicky sloužit jako místo pro uložení veškerých rozvodů a vůbec pro veškerou technologickou cirkulaci.

O využití samotných listenů není v této fázi projektu rozhodnuto, záleží na eventuálním investorovi, pro jaký účel stavby se rozhodne. Zda ji bude chtít pojmout jako rezidenční, administrativní, nebo smíšenou.

Na samém vršku autoři předpokládají, že bude umístěný helipad.

Anketa

Líbil by se vám takový mrakodrap u vás v obci?
Ano, moc!
52,9 %
Ano, ale ne zrovna u nás.
16,1 %
Asi by mi to bylo jedno.
2,9 %
Ne, to se mi nelíbí.
28,1 %
Celkem hlasovalo 3774 čtenářů.

Koronavirové rozptýlení na sněhu

Dolehla na vás také nuda během neustálých uzávěrek kvůli koronavirové pandemii natolik, že jste šli nakonec řádit na sníh? Vytvořili jste něco obzvláště povedeného? Iglú, hrad, klouzačku...?

Pochlubte se ostatním čtenářům a inspirujte je! Pošlete nám fotku svého výtvoru a připište k ní pár vět na naši adresu bydleni@novinky.cz. Nejzdařilejší díla rádi představíme!

Reklama

Související články

Sloní podobu mrakodrapu vymyslel malý chlapec

K nejznámějším stavbám thajského Bangkoku patří bezpochyby mrakodrap nazvaný prostě Elephant. Tedy slon. Každý, kdo jej už z dáli spatří, ani nepředpokládá, že...

Výběr článků

Načítám