Hlavní obsah

Architekt navrhl chatu, která najde využití na zemi i na vodě

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chatu, která může zrovna tak stát na souši, jako plavat na vodě, postavil ruský architekt Ivan Ovčinikov. Ukázkový model pluje na jezeře na předměstí Moskvy, ovšem autor ujišťuje, že zrovna tak může být přemístěn například do hor a tam sloužit jako příbytek horolezcům. Transportovat lze domek vrtulníkem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mobilní buňka může být umístěna na pevné zemi i na voděVideo: Reuters

 
Článek

Architekt navrhl chatu jako energeticky soběstačnou, tj. bez potřeby připojení k veřejným inženýrským sítím.

„Umím si představit takové domy na odlehlých místech, například v horách, na trasách vysokohorských turistů i raftařů, kam se člověk nedostane autem,” řekl agentuře Reuters Ivan Ovčinikov, jenž je zakladatelem ruské společnosti vyrábějící stavebnicové domy DublDom. „Tak, jak se rozvíjí aktivní turismus, lidé vyžadují komfort a jsou ochotni si za něj zaplatit,” vysvětluje.

Chata je vyrobena jako jeden celistvý díl, a to se vším potřebným vybavením, od elektrických rozvodů až po jednotku zpracování odpadů. Je osazena solárními panely, které jí dodají dostatek energie na provoz. Vařit lze v plně zařízené kuchyni, k dispozici je koupelna. To vše autor vměstnal na plochu 16 čtverečních metrů.

Příbytek je postaven z odlehčených materiálů. Díky tomu jej lze snadno dopravit na požadované místo například vrtulníkem, a to dokonce i vysoko do hor. (Ke střeše chaty zvládne lano připevnit prý jediný člověk.) „Vysoko v horách mají dokonce i velmi silné vrtulníky nižší výkon kvůli nízkému tlaku vzduchu, takže unesou jednu dvě tuny. Záměrem proto bylo mít plně vybavený dům s váhou do pár tun,” řekl architekt.

Zároveň ujišťuje, že veškeré použité materiály vybíral tak, aby byly ohleduplné k přírodě. Použití odlehčených materiálů chatu logicky poněkud prodražilo. Materiál na první postavený domek vyšel na zhruba 750 tisíc korun. Architekt však počítá s tím, že výroba dalších příbytků bude levnější.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Prototyp chaty plave od loňské zimy na jezeře na předměstí Moskvy a zatím si podle autora vede dobře, navzdory pověstným drsným podmínkám ruské přírody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám