Hlavní obsah

Špatně řešená kuchyně i koupelna jsou minulostí, z garsonky je moderní domov

Původní dispozice velké pražské garsonky absolutně neodpovídala požadavkům na moderní bydlení, ani požadavkům majitelů. Změna byla nevyhnutelná.

Foto: Hedvika Novotná a časopis Bydlení mezi panely

Výměra garsonky je velmi nadstandardní, činí 52 m2.

Článek

Byt se nachází v bytovém domě zkolaudovaném v roce 2020. Výměra garsonky je velmi nadstandardní, činí 52 m2. K bytu navíc náleží velká terasa 22 m2.

„Nevýhody původní dispozice spočívaly ve špatně řešeném zádveří, komoře, špatné dispozici kuchyňské linky, která neodpovídala moderním trendům a nepočítalo se v rámci kuchyně s žádným úložným prostorem. Člověk při vstupu do místnosti hned narazil do lednice. Klienti nepožadovali ani vanu, toužili však po velkém sprchovém koutu. Proto bylo nutné dispozici změnit, aby byl pohyb v nové domácnosti harmonický. Bytový dům leží v pěkné lokalitě blízko parku v Praze. Byt je orientován na jihozápad, je tedy hodně slunný i teplý,“ říká designérka Hedvika Novotná.

Mladý bezdětný pár Natálie a Filip jsou aktivní, sportovně a kulturně založení lidé. Mají rádi golf, dobré víno, moře, cestování, kvalitní filmy, které si pouštějí na projekčním plátně.

Velmi rádi si užívají zatím bezstarostný život bez dětí, které plánují na pozdější dobu. Potom se přestěhují do většího bytu.

Představy majitelů bytu

Investoři chtěli moderní interiér s industriálními prvky, které nemají působit sterilně, ale útulně. Jejich přáním bylo také zachovat velkou garsonku bez dělení příčkami, minimum otevřených prostor a žádné zbytečné police na usazování prachu.

V jídelní části bytu chtěli také pohodlné jídelní židle a dřevěný jídelní stůl z masivu.

Foto: Hedvika Novotná a časopis Bydlení mezi panely

Došlo i na úpravu vstupních prostor.

V koupelně zvažovali velký sprchový kout s nikou s možností odkládání šamponu a dostatek úložných prostor. V kuchyni se ústředním prvkem stala stojící retro lednice a vestavná retro trouba.

V celém bytě byly použity vinylové podlahy. Celý prostor bytu byl sjednocen a otevřen, proto došlo i ke změně dispozice z 2+kk na 1+kk. I přes relativně malý prostor se podařilo vytvořit dva pracovní koutky jen pro práci na notebooku. Je možná tedy práce u jídelního stolu nebo u barového pultu, ve kterém jsou zabudovány zásuvky i nabíjecí zásuvky s krytkou. Majitelka bytu potřebovala také pračku se sušičkou.

V interiéru nechybí pohodlná pohovka a menší knihovnička a postel o šířce 140 cm, což je menší manželská postel.

Průběh rekonstrukce

„Klienti mě poprvé oslovili v červenci 2018. Byt v té době ještě fyzicky nestál, byl jen na papíře, ale musely se rychle zapracovat klientské změny, protože etapa příček a elektra se již uzavírala. Byt byl předán v březnu 2020, ale vzhledem k tomu, že developerská společnost předala klientům byt v neobyvatelném stavu, jiná stavební firma musela po developerovi vše opravit.

Foto: Hedvika Novotná a časopis Bydlení mezi panely

V interiéru nechybí pohodlná pohovka.

Soudní znalec v oboru staveb sice potvrdil, že se klienti mohou soudit a požadovat náhradu, ale vzhledem k rychlosti soudů by to znamenalo byt zakonzervovat, nevyužívat a dál platit nájem v cizím bytě a zároveň již splácet hypotéku na nový byt, který byl neobyvatelný.

A toto by trvalo třeba dalších sedm let, než by soud rozhodl, byť ve prospěch klientů. Troufám si říct, že tato praktika, kdy je developer na koni, protože ví, že ho klient za odfláknuté dílo kvůli své finanční situaci nebude žalovat, je bohužel dnes běžná,“ konstatuje designérka.

Celkový koncept bytu

Pračka je schovaná ve velké bílé skříni v koupelně. Ve skříni se nachází velký úložný prostor i na ostatní věci, drogerii.

Foto: Hedvika Novotná a časopis Bydlení mezi panely

Elegantní garsonková koupelna

Obýváku dominuje velké industriální svítidlo z KARE design.

Na stěně naproti pohovce je sádrokartonový kastlík, který ukrývá dálkově ovládané promítací plátno. V celém bytě jsou na zakázkově vyráběném nábytku použity pouze tři materiály – tím je celý byt sjednocený (dekor antracitové břidlice, béžová barva a dřevodekor v imitaci dubu).

Téměř žádná stěna bytu není odhalená – skoro na všech stěnách jsou tapety, případně obklady, které byt zónují a zútulňují. Konceptem – propojovací linkou – celého bytu je moderní industriál.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám