Hlavní obsah

Rodinný dům našel své místo mezi vinicemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova nesoulad požadavků čekal na startovní čáře při návrhu rodinného domu do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Vinařská vesnice na úpatí pálavských vrchů u nádrže Vodní Mlýny má jedinečný charakter, který se snaží svými předpisy chránit Správa CHKO. Obdobné předpisy však ignorují současné možnosti a často vyžadují až repliky lidové architektury.

Foto: David Korsa a časopis Bydlení mezi panely

Všechny obytné místnosti jsou napojené na zahradu.

Článek

Majitelé si přáli dům s rovnou střechou, měli mimo jiné velké nároky na parkování, přáli si garáž pro motorku a kancelář v přízemí a přitom chtěli bydlet na jednom podlaží se vstupem na zahradu.

Díky terénu byly jejich požadavky stoprocentně splněny, a to včetně stavby tradiční formy se sedlovou střechou, kterou vyžadovalo CHKO. De facto se navrhly domy dva.

Spád pozemku umožnil samotný rodinný dům zapustit do svahu, navrhnout jej s rovnou střechou a všechny obytné místnosti napojit na zahradu.

„Okouzlily nás vápencové zdi, které se ve vesnici vyskytují nejen u vinných sklepů, proto jsme tento materiál v průčelí domu použili. Lemuje velkoformátové prosklení, které svým přesahem chrání železobetonový strop a atika,” říkají autoři návrhu Ján Stempel a Jan Jakub Tesař ze studia Stempel & Tesar architekti.

Dodatečný prostor pro parkování

Na uliční úrovni, která je o celé patro výše, se na ploché střeše vytvořil dostatečný prostor pro parkování aut.

Garáž pro motorku, vstup do domu a kancelář s výhledem na vinice a vodní nádrže dostaly archetypální formu tak, aby splňovaly požadavky CHKO a tvarově zapadly do vesnické struktury. „Soudobý výraz se dosáhl abstraktním pojetím; materiálově jsme sjednotili střechu i fasády do černého plechu,” tvrdí architekti.

Foto: David Korsa a časopis Bydlení mezi panely

Na uliční úrovni se na ploché střeše vytvořil dostatečný prostor pro parkování aut.

Obě formy se vzájemně doplňují v jeden kompoziční celek. Konstrukčně se však jedná o dva samostatné celky. Nosnou část spodní části tvoří železobeton, který je i přiznán v interiéru. Horní stavba je z tenkostěnných ocelových profilů.

Dům je tak trochu jako vinný sklep. Obklopený vinicemi se před rozpálenými paprsky slunce chrání úrodnou zeminou. Je prostý a syrový v materiálech, ale přitom útulný, aby si v něm člověk mohl vychutnávat život a plody přírody.

Vybavení interiéru je šito na míru majitelům, s návrhem zařízení a dekoracemi pomáhala jejich dcera designérka Kristýna Slezáková.

Technické informace

  • Místo: Klentnice
  • Architekt: Stempel & Tesar architekti – Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
  • Spolupráce: Dalibor Borák
  • Zahrada: Lucie Vogelová, terra florida
  • Klient: soukromá osoba
  • Projekt a výstavba: 2014-2017
  • Pozemek: 1090 m2
  • Zastavěná plocha: 190 m2
  • Užitná plocha: 210 m2

Reklama

Výběr článků

Načítám