Hlavní obsah

Radnice Prahy 8 se přestěhuje na Palmovku

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jediném místě najdou do tří let obyvatelé Prahy 8 úředníky, se kterými potřebují vyřešit svoje záležitosti. Nová radnice vyroste na rozlehlém pozemku, jenž se rozprostírá na rohu Zenklovy a Sokolovské ulice. Dnes tam parkují auta, část, kde roste plevel, místy obepíná žlutý počmáraný vlnitý plech.

Článek

Plánovaná multifunkční budova s obřími hodinami na cihlové obezdívce situovanými do Sokolovské třídy, nabídne také obchody, restaurace, služby nebo kulturu, řekl starosta osmé části Jiří Janků (ODS).

Radnice Prahy 8 se už několik let nachází na šesti místech a její provoz je podle Janků velmi nákladný. Odbor školství je třeba až v Bohnicích v kulturním domě Krakov. Městská část díky sjednocení pracovišť ušetří ročně za provoz kanceláří až dvacet miliónů korun.

„Znamená to velký rozmach lokality,“ konstatoval Janků o plánovaném projektu na Palmovce. Akce vyjde na 1,13 miliardy korun. Potřebné peníze půjdou z výnosu z privatizace obecních bytů. Stavba začne příští rok na podzim přeložkami sítí. Lidem by měl nový úřad sloužit od konce roku 2014.

Architekt Josef Pleskot, který zvítězil v soutěži na podobu komplexu, poznamenal, že Praha 8 vybrala velmi dobré území. „Má celopražský význam a výbornou dopravní dostupnost,“ uvedl s tím, že jde o tradiční historickou křižovatku s dlouhověkým názvem Palmovka, podle hospodářské usedlosti, na jejímž místě vyrostl na přelomu 19. a 20. století secesní nárožní dům.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší dřevěné hřiště mají v Praze 2

Dětské hřiště U Vodárny ve druhé městské části porazilo v internetovém hlasování osmadvacet dalších projektů, které byly přihlášeny do soutěže Dřevěná stavba...

Praha chce prodat tisíce bytů

Prodej bytů jejich nájemcům má pomoci naplnit pražskou městskou kasu. Magistrátní radní dostanou seznam převážně panelových domů, v nichž by byty měla během...

Praha 2 očekává z prodeje bytů miliardy

Privatizace bytů v Praze 2 se zasekla už dávno a toto téma hrálo důležitou roli před loňskými komunálními volbami. Necelý rok po nich prosadila koalice ODS,...

Výběr článků

Načítám