Hlavní obsah

Prohlédněte si první trojrozměrně tištěný dům v Česku. Jmenuje se Prvok

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Slavnostního odhalení se v úterý dočkal první český dům vytvořený technologií 3D tisku. Plave na vodě a svým tvarem připomíná organickou buňku. I proto nese název Prvok. Navrhl jej sochař Michal Trpák a vytištěn byl za necelé dva dny. Obytná socha, jak autor dům nazývá, bude na Střeleckém ostrově přístupná veřejnosti přibližně dva měsíce. V budoucnu by se měl Prvok pro zájemce prodávat za cenu kolem 4-5 milionů korun.

První trojrozměrně tištěný dům v Česku nese jméno PrvokVideo: Novinky

 
Článek

Dům tvoří uvnitř hlavní obytná místnost s kuchyní, ložnice po pravé straně a koupelna se sedacím sprchovým koutem a toaletou po levé. Dohromady má přízemní dům plochu 43 metrů čtverečních.

„Dům je vymyšlen ze tří segmentů, plus střecha jako čtvrtý segment, je to taková skládačka,“ sdělil Novinkám Michal Trpák.

Už na první pohled člověk pozná, že Trpák domu vtiskl i kus své sochařské duše. I když byl obyvatelný Prvok vytištěn uměle, vše uvnitř působí organicky. „Protože jsem výtvarník a sochař, dům nemá žádný pravý úhel. Je celý organický. Má různé křivky,“ dodal s tím, že Prvoka vnímá spíše jako obytnou sochu než dům.

Jednotlivé části vytiskli už v červnu v Českých Budějovicích, a to pomocí jednoho robotického ramene.

„Robot na sebe vrství betonovou nudli a buduje skořápku domu, která je dvouplášťová,“ zmínil Trpák s tím, že celý dům se povedlo vytisknout asi za 32 hodin. „Padlo na to nějakých 15 tun materiálu,“ dodal. Střecha a rozvody pak byly dodělávány ručně.

Foto: Novinky

Tištěné stěny a jejich vrstvy jsou dobře patrné i v interiéru domku.

Foto: Novinky

Ložnice je po pravé straně ode dveří.

Michal Trpák vytváří obytné sochy pomocí 3D tisku

Kultura

Na návrhu s Trpákem spolupracovali designéři Kateřina Nováková a Jiří Vele. Podle Trpáka dům prošel tlakovými zkouškami na Českém vysokém učení technickém v Praze.

„Výsledkem byla veliká únosnost, i při padesátitunovém zatížení se dům nehnul,“ uvedl již dříve v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Novinky

První trojrozměrně vytištěný dům kotví u Střeleckého ostrova v Praze.

Myšlenku vytvářet budovy pomocí 3D tisku drží Trpák v hlavě už několik let, před třemi roky v Českých Budějovicích navrhl přístavbu zubní ordinace. Projekt se však tehdy nepovedlo zrealizovat.

Nevšední zubní středisko v originální soše s organickými tvary

Jak na to

V úterý se Prvok veřejnosti představil poprvé. Podle Trpáka bude na Střeleckém ostrově přibližně dva měsíce.

„Říkám tomu výstavní socha. Je to socha, do které je možné vstoupit, prohlédnout si ji a třeba tam strávit i noc. Poté by měl být dům nabízen k pronájmu,“ uvedl. Jedná se ale o prototyp. Do budoucna by Trpák rád podobné domy prodával, cena by se měla pohybovat kolem 4-5 milionů korun.

V Dubaji vyrostla první tištěná kancelářská budova

Tipy a trendy

Technologie 3D tisku vznikla v 80. letech, první domy vyrobené pomocí 3D tisku začaly vznikat až v posledním desetiletí. Například v Dubaji v roce 2016 takto vznikla první kancelářská budova.

Technické zajímavosti

  • Stavba je umístěna na pontonu, takže je možné ji po vodě přesouvat. Tak ji také autoři po sestavení v docích v pražských Holešovicích dopravili ke břehům Střeleckého ostrova.
  • Trojrozměrně tištěný skelet je dvouplášťový. V horních vrstvách byly připraveny otvory umožňující usazení střechy, jež je čistou dřevostavbou.
  • Dům lze ovládat pomocí chytrého systému přes aplikaci, na niž je napojena například klimatizace, podlahové vytápění, světla atd.
  • Stěny Prvoka díky vrstvení i jemnému obarvení velice připomínají strukturu vyvrásněných skalních útvarů, jež pokrývá zeleň. Prvok má zelenou střechu, která v přední i zadní straně přechází do vertikální zahrady, což přírodní dojem ještě více umocňuje.
  • Celá stavba je zaizolovaná, autoři použili pěnu blížící se svým složením polyuretanu.
  • Recirkulační sprcha je vybavená systémem, který umožňuje až 90procentní recyklaci vody. Je vybavena sadou čidel, která 20krát za sekundu kontrolují čistotu odtékající vody. Tu, která je čistá, vrací zpět do oběhu, ovšem nejdříve se ještě přečistí a přihřeje.
  • Některé dřevěné prvky, jako například koupelnová deska nesoucí umyvadlo, jsou vyrobeny ze subfosilního dubu, jehož stáří je datováno do začátku konce doby ledové.
  • V Prvokovi je možné si všimnout audio soustavy, jejíž hlemýžďovité reproduktory jsou rovněž trojrozměrně vytištěné, tentokrát ovšem z písku.

(nes)

Dům o ploše 250 metrů čtverečních byl vytištěn během 17 dní a postaven byl za 48 hodin. Prvok je první ryze český dům vytištěný pomocí 3D tisku.

Reklama

Související témata:

Související články

V Dubaji vytiskli největší budovu světa

Po sérii spíše zkušebních projektů v nejrůznějších koutech světa hlásí Dubaj dokončení největší budovy vytvořené pomocí technologie trojrozměrného tisku. Má...

Výběr článků

Načítám