Hlavní obsah

Přeměnou dvou půdních bytů vznikly více prosvětlené a prostornější bytové jednotky

Cílem projektu na pražském Smíchově byla celková přestavba dvou mezonetových půdních bytů. Šlo o to plně využít prostor půdy, rozšířit obytný prostor v posledním podlaží domu a vytvořit dvě prostorné, světlé a vzdušné bytové jednotky spolu s venkovní terasou nabízející panoramatické výhledy na Smíchov, Vltavu a Výtoň.

Foto: Andrea Thiel Lhotáková a časopis Bydlení mezi panely

Cílem stavebního zásahu bylo využít prostor půdy a rozšířit obytný prostor.

Článek

Sérií postupných kroků byla podlahová plocha bytů navýšena o více než 30 %. Z původní dispozice 3+kk u obou bytů a celkové obytné plochy 217 m2 tak vznikly dvě jednotky o dispozici 4+kk a samostatný ateliér o celkové ploše 287 m2.

Při přestavbě byly voleny strategie směřující k uživatelskému pohodlí, trvanlivosti, nízkoenergetickému standardu všech nových konstrukcí, a jednoduchá a funkční estetika.

Původní nástavba z konce 20. století byla v dvorní části střechy odstraněna a nahrazena moderní, vysoce izolovanou a difúzně prostupnou fasádou se zasklením do skrytých rámů.

Nová střecha byla opatřena krytinou z hliníkového plechu Prefa. V odvětrávané, difúzně prostupné fasádě bylo skryto vnější stínění kotvené do ocelových lanek a odvodnění dvorní části střechy.

Neodborné zásahy do krovu z doby vzniku vestavby byly odstraněny, chybějící kleštiny nahrazeny ocelovými táhly a chybějící části ocelové pozednice doplněny a pozednice provázána s krovem. Tyto kroky zajistily celkovou stabilitu krovu.

Foto: Andrea Thiel Lhotáková a časopis Bydlení mezi panely

V části interiéru byly použity bezrámové skleněné příčky z čirého a matovaného skla.

Strop oddělující 6. a 7. nadzemní podlaží byl nahrazen novým stropem z dřevěných trámků, osazeným o cca 375 mm níže než strop původní. Vznikl tak plnohodnotný, vzdušný a světlý obytný prostor na úrovni posledního podlaží.

Na přání klienta bylo v jedné z jednotek vytvořeno dřevěné schodiště zavěšené z nosníků z ohýbaného bezpečnostního skla o rádiusu 900 mm, tvořících zábradlí schodiště.

Úpravou vybydleného bytu získala majitelka nový domov do nového začátku

Tipy a trendy

Zajímavostí tohoto schodiště je malý poloměr ohybu nosných skel, který je na hranici současných technologických možností.

Schodiště v druhém bytě je jednoduché, subtilní, ocelové, se stupni z dubového masivu a ocelovým madlem z ohýbané ocelové tyčoviny.

Nový interiér

Všude tam, kde to bylo vhodné a možné, byly užity konstrukce se skrytým rámem a zvoleno jednoduché a čisté řešení vnitřního prostoru bytů.

Všechny nové vnitřní i vnější balkonové dveře jsou se skrytým rámem, respektive skrytou zárubní. Byly použity bezrámové skleněné příčky z čirého a matovaného skla.

Neutrální kulisu bytu lze doplňovat podle vkusu majitelů

Bydlení

Slovo architektky

„Při řešení interiéru byl kladen důraz na jednoduchost, snadnou údržbu a trvanlivost všech prvků. Rovněž bylo vytvořeno množství úložných prostor a ergonomicky řešené kuchyně s barovými či snídaňovými pulty.

Byly použity masivní vrstvené dubové podlahy, celoplošné keramické a skleněné obklady a velkoformátové dlažby, umožňující minimální množství spar a spojů. Cílem návrhu interiéru bylo vytvořit vzdušný, čistý prostor s výhledy na město a světlem z různých světových stran, navozujícím proměnlivou atmosféru v průběhu dne,” doplňuje architektka Irena Hrabincová.

Rekonstrukce mezonetových bytů

Tým projekce - architektura a interiéry

  • Architektka Irena Hrabincová
  • Architektka Eva Faberová
  • Architekt Tomáš Pavlík
  • Zbyněk Pechan – stavebně-konstrukční řešení

Dodavatelé

  • OGB s. r. o. – skleněné schodiště
  • Dorsis s. r. o. – interiérové dveře, skleněné příčky
  • Slavona Praha – balkonové dveře
  • Solara s. r. o. – střešní okna
  • L-ex – stínění
  • Unitherm – TZB
  • Elektrodomes – elektroinstalace
  • ESCO - podlahy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám