Hlavní obsah

Plechová střešní krytina? Skvělá volba

Aktuálním favoritem mezi střechami nejsou jen tradiční pálené střešní tašky. Už delší dobu jim zdatně konkurují plechové střešní krytiny z oceli a hliníku. V současnosti zažívají doslova boom.

Foto: Satjam

Moderní, lehká a s univerzálním využitím. Taková je Satjam Grande. Její charakteristický tvar a celkový vzhled připomíná klasickou „románskou tašku“.

Článek

Lehké střešní krytiny – už název napovídá, co je hlavní předností plechových střešních krytin, které se mezi ty lehké řadí.

Jejich výhodou je také velmi široká nabídka tvarů, barev, povrchových úprav, stejně tak jejich odolnost a dlouhá životnost, i více než 100 let. Plusem je bezesporu snadná a rychlá montáž.

„Díky nízké hmotnosti se výborně hodí pro rekonstrukce starších domů,“ říká Dalibor Knap, produktový manažer pro plechové krytiny a okapové systémy stavebnin DEK. To proto, aby se případně nemusel měnit či zesilovat krov.

Vzhledem k atraktivnímu designu, který plechové střešní krytiny nabízejí, je ovšem architekti stále častěji navrhují rovněž na novostavby. Možnosti jsou přitom široké.

Materiál a povrchová úprava

„Většina výrobců dnes nabízí plechové krytiny v provedení lakovaný pozinkovaný plech nebo lakovaný hliník. Jednotlivé povrchové úpravy se od sebe liší zejména podle tloušťky nástřiku,“ popisuje Dalibor Knap.

To má vliv na kvalitu a obvykle také délku záruky. Ta může činit například 30 až 60 let.

Velkoformátové plechové krytiny

Nejprodávanější jsou plechové krytiny velkoformátové (pásy od hřebene k okapu, šířka zhruba metr, délka až 6 m). Vyrábějí se na zakázku podle výkresu nebo stávající střechy.

Součástí dodávky je kladečský plán jednotlivých pásů krytiny, které zohledňují tvar střechy, eventuálně prostupy jako okna, komín apod.

Šedesát rodin spojilo síly a dokázalo se střechou svého domu malý zázrak

Tipy a trendy

V poslední době zažívají velký boom plechové střešní krytiny, které imitují falcovanou krytinu (drážkovou). Opět jde o pásy střešní krytiny, které jsou vyrobeny na zakázku a jednoduše se do sebe „zaklapávají“. Tyto krytiny působí velmi elegantně. Jejich montáž je výrazně rychlejší a méně pracná než u klasické falcované krytiny ze svitků.

Maloformátové plechové krytiny

U maloformátových plechových krytin je to jinak. Jejich šířka také čítá něco přes metr, takže představuje stejný počet prolisů/tašek jako u velkoformátových krytin (nejčastěji pět). Jenže jsou umístěny maximálně ve dvou řadách nad sebou (tzv. maloformátové tašky dvoumodulové). K dispozici jsou i maloformátové krytiny s jednou řadou tašek.

Výběr krytiny ovlivňuje sklon a členitost střechy

Tipy a trendy

I při maloformátovém konceptu jde pokládka střechy mnohem rychleji než při použití kusových skládaných krytin. Malý formát navíc výrazně usnadňuje manipulaci a snižuje náklady na přepravu. Vejdou se totiž na paletu. Zákazník si tak odveze celou střechu na vozíku za autem.

Malý formát rovněž garantuje výbornou přizpůsobivost každé střešní ploše, včetně střech členitých. Díky tomu jsou prostřihy, a tudíž i odpad minimální.

Maloformátových plechových krytin mají výrobci v nabídkách mnoho druhů a každý rok přicházejí s dalšími novinkami. Příkladem může být nová maloformátová krytina York Modul.

„Jejím charakteristickým rysem je mohutný prolis. Člení jinak hladkou krytinu na svislé pásy,“ popisuje Petr Tureček, produktový manažer společnosti Satjam. Výsledkem je moderní plochá krytina s výrazným rastrem.

Střecha bez okapů? To by nešlo

Jak na to

Součástí všech plechových krytin jsou samozřejmě také systémové doplňky jako hřebenáče, prostupové manžety, odvětrání, závětrné lišty, ukončovací lišty apod.

Akustika

Majitelé domů se někdy obávají, že plechová krytina bude hlučná, hlavně při bouřkách. Neprávem.

„Hluk u plechu jako materiálu je způsoben jeho vibracemi. Možnost vzniku vibrací (a tím i hluku) je zase způsobena okolními vlivy – zejména větrem (sáním či podfukováním), deštěm nebo kroupami,“ vysvětluje Petr Kulhavý, produktový manažer společnosti Lindab.

„Správně zvolená profilace krytiny ve spojení s dobře zvolenou střešní skladbou však zajistí dokonalou akustickou neprůzvučnost.“

Další typy lehkých krytin:

Šindele (IKO)

  • široká škála barev i tvarů
  • lze použít pro novostavby i rekonstrukce. Pro rodinné domy je nejprodávanější Cambridge xpress. Hodí se také na pergoly, chatky
  • sklon střechy od 9,5° (Cambridge Xtreme), ostatní od 15°
  • cena od cca 200 Kč/m2 bez DPH

Vláknocement (CEMBRIT)

  • 8 základních produktů (tvarů) v různých barvách
  • různé povrchy, např. imitace břidlice
  • sklon střechy od 18°
  • skládaná krytina
  • vhodné i pro obklad štítů nebo fasád
  • nízká hmotnost, dlouhá životnost, stálobarevnost, odolnost proti mechům
  • cena od cca 330 Kč/m2 bez DPH

Plastová krytina (Ecoroof, Eureko)

  • skládaná krytina
  • imitace vláknocementu, břidlice, dřevěného šindele
  • lehká, pevná, UV odolná, odolná mechům
  • sklon střechy od 20°
  • cena od cca 400 Kč/m2 bez DPH

Zdroj: Stavebniny DEK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám