Hlavní obsah

Otevřená kuchyň bez klasické linky pro milovníky netradičního stylu

V panelákových bytech se většinou setkáváme s malými kuchyněmi. Tam, kde to lze, tak často vybouráváme příčku mezi kuchyní a obývacím pokojem a spojujeme je. Získáme tak větší prostor, více denního světla a při vaření můžeme být s ostatními členy rodiny pohromadě nebo sledovat televizi v obýváku.

Foto: časopis PANEL PLUS

Článek

Naše cesty při hledání nové tváře kuchyně často začínají ve specializovaných prodejnách či na výstavách a veletrzích. Již tak nějak automaticky předjímáme standardní pojetí kuchyně a jen zvažujeme typ dvířek, sestavu, barevné ladění a podobně.

Foto: časopis PANEL PLUS

Jednoduché otevřené poličky

Pokud budeme zařizovat velkou, obytnou kuchyň, musíme počítat i s větším počtem skříněk a dalších prvků sestavy a tím tedy i s úměrně vyšší cenou. V rámci přestavby bytu to pak může být částka, která obvykle převyšuje 100 000 Kč, v mnoha případech však i více.

Pryč s umakartem

Prvním krokem je zbavit se původní kuchyně. Pokud je příčka z umakartového jádra a odděluje tak koupelnu a WC od kuchyně, je dobré ji zbourat a vystavět novou příčku z tvárnic. Zbavíte se tak mnohdy starého a nepříliš hygienického umakartu a můžete si v nové příčce zvolit, přívody vody a odpadů dle libosti. Tato varianta je sice nákladnější a vyžaduje i rekonstrukci koupelny a WC, ale zase “zabijete” dvě mouchy jednou ranou.

Původní a nový stav

Velikost kuchyně je v mnoha typech bytů otázka volby a preferencí. V řadě případů je totiž její výrazné zvětšení možné jen za cenu omezení jiné užívané části bytu. Ideální by bylo, pokud by kuchyň mohla zabrat pouze část prostoru chodby, kde bychom vlastně chybějící místo nijak výrazně nezaznamenali. V tomto případě obytná kuchyň vznikla sloučením jednoho pokoje a ložnice.

Foto: časopis PANEL PLUS

Pokud ji budeme současně považovat za obývací pokoj, protože tuto funkci zde skutečně plní, rodina ve jménu dostatečné velikosti místnosti ztratila pouze malou ložnici. Vzhledem k tomu, že byt byl původně čtyřpokojový, je i nový stav pro funkční život rodiny, i s případnými dětmi, dostatečný.

Alternativa za pár tisíc

Pokud jste ochotni zbavit se zažitých představ o vzhledu kuchyňské linky, která má spodní a svrchní dvířka, chcete ušetřit peníze a mít něco originálního, tak můžete mít novou kuchyni za pár tisíc, pokud jste zručnější, tak vše zvládnete i svépomocí. Důležité je si vše rozvrhnout a naplánovat.

Foto: časopis PANEL PLUS

Při vyzdívání polic je výhodou, že nejsme limitováni standardními rozměry kuchyňských sestav a můžeme je snadno přizpůsobit našim představám, zvyklostem i typu nádobí. Přesto bychom se měli vyvarovat extrémů. Dobré je již dopředu myslet na rozměry košíků a podobně, stejně tak jako co, jak a kam uložíme. Spodní prostor můžeme volit hluboký podle vlastního uvážení a místo klasických 60 cm si dopřát více. Maximum by mělo být 90 cm.

Svrchní deska by měla být z odolného materiálu. Nejvhodnější je použití jednolité dřevěné desky z masivu. V hobby marketech naleznete nepřeberné množství možností a desku zde umí nařezat přesně podle vašich požadavků.

Starší nábytek z dětského pokoje stačí natřít a máte svrchní skříňku v kuchyni.

Zapomínat bychom neměli ani na osvětlení. Jedno centrální by mělo osvětlovat celý prostor svrchu. Doplňková svítidla můžeme umístit například na spodek dostavěného soklu, který slouží rovněž jako police.

Výhodou při údržbě otevřené kuchyňské linky je, že nemá žádné podlahové lišty, kam se často práší a nelze dobře udržovat čistotu. Pokud na podlahu zvolíte dlažbu nebo jiný snadno udržovatelný materiál, kterým může být například i přírodní marmoleum, tak věřte, že při vytíraní se dostanete úplně všude a prostor tak můžete udržovat stále čistý.

I v této kuchyni se tak potvrzuje stará známá pravda, že pohoda a útulné prostředí není o penězích, ale o lidech a nápadech.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Otevřená kuchyň

Otevřená kuchyň vyžaduje ukázněnost – ponechme v ní skutečně pouze to, co používáme.

Otevřené police působí v prostoru vzdušně, musíme si ale dát pozor, aby se z nich nestalo nevzhledné skladiště.

Nádobí, které i uklizené zůstává na očích se tak automaticky řadí mezi doplňky kuchyně – záleží proto na jeho typu a vzhledu.

Drobnější, případně nesourodé předměty skryjeme v proutěných koších. Zůstanou snadno dostupné, přitom nebudou vytvářet dojem nepořádku či chaosu.

Některé z polic můžeme řešit jako zavírací. Místo obvyklých dvířek, které by se sem ani příliš nehodily, je vhodnější použit volné dřevěné závěsy - nápadům se meze nekladou.

Cena funkční kuchyně bude v tomto pojetí tvořit pouhý zlomek toho, co bychom zaplatili za klasickou sestavu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám