Hlavní obsah

Obyvatelé Prahy 5 bojují o park Na Pláni, který mají nahradit byty

Právo, Jakub Mračno

Boj za záchranu jednoho z posledních kousků veřejné zeleně ve vilové čtvrti nedaleko Radlické ulice pokračuje. Obyvatelé z okolí plánované stavby bytových domů v ulici Na Pláni se totiž bojí, že úřady půjdou na ruku developerovi.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Dnes mohou místní procházet zelení a odpočívat pod vzrostlými stromy, ty by měly do budoucna padnout kvůli výstavbě bytových domů.

Článek

Developerem je v tomto případě stavební společnost Geosan Sigma, která chce na nevelkou plochu umístit více než desítku bytových domů. Projekt ale není v současnosti k vidění ani na internetových stránkách developera. Podle místních je sice nyní „ticho po pěšině“, bojovat ale nepřestávají.

„Typově ani architektonicky se to sem nehodí, v prvorepublikové vilové zástavbě to bude jako pěst na oko,“ řekl Právu Jiří Hlaváč, který bydlí už přes šedesát let v těsné blízkosti plochy, kde chce firma stavět.

Pod jeho okny byla původně ruská školička, později pak stacionář pro problémové děti včetně pracovní zahrady. Objekt, který byl navíc před pár lety poměrně nákladně rekonstruován, má spolu se zahradou padnout výstavbě. „Zlikvidují veškerou zeleň, tedy vlastně poslední místo, kde si dnes hrají děti z okolí a kde žije celá řada vzácných živočichů,“ dodal Hlaváč.

Za pravdu mu dává celá řada místních obyvatel, nyní chtějí alespoň zmírnění zástavby a snížení plánované výšky domů. „Nepředpokládám, že by na to developer přistoupil, přišli by tak o peníze a ty jsou zřejmě jediným motivem, který v této věci hraje roli,“ poznamenal další z místních obyvatel, který si nepřál být jmenován.

Ochránci přírody protestují

Plány Geosanu se nelíbí ani ochráncům přírody, s odvoláním na několik odborných posudků tvrdí, že v lokalitě chystané stavby žijí vzácní živočichové. Stavba by se podle nich negativně podepsala na životě ještěrek, slepýšů, vzácných včel či krahujce a dalších ptáků. Podle těchto posudků by měla firma žádat o výjimku podle zákona.

Úředníci Prahy 5 i magistrátního odboru ochrany prostředí si to ale nemyslí. „Před časem jsme to velmi podrobně posuzovali v rámci EIA a řešili jsme i podněty od několika občanských sdružení. Nakonec jsme dali stavebníkovi několik podmínek a vydali kladné stanovisko,“ potvrdil Josef Pavlík, vedoucí magistrátního oddělení ochrany přírody a krajiny. To řešilo i odvolání místních obyvatel proti rozhodnutí, že kvůli stavbě padne několik stromů, což magistrát nakonec povolil s podmínkou, že kácet se může až po vydání platného stavebního povolení.

Zahájení stavby příští rok

Podle mluvčí Geosan Group Vlasty Končelové je nyní projekt ve fázi územního řízení, stavět by se podle jejích slov mohlo už příští rok. Na dotaz Práva, jak se firma staví ke snaze o zmenšení projektu, odpověděla poměrně rezolutně.

„Míra zastavěné plochy ani hrubá podlažní plocha navržených objektů se z důvodu činnosti aktivistů zmenšovat nebude. Projekt je v souladu s územním plánem,“ řekla Končelová. Tvrdí také, že posudky zadané firmou a posudky pro řízení EIA, kde se posuzuje vliv na životní prostředí, výskyt vzácných živočichů nepotvrdily. O výjimce proto podle Geosanu nemůže být řeč.

Právě v tom se ale obě strany shodnou zřejmě jen těžko. Podle aktivistů, kteří stavbu nechtějí, se totiž tyto posudky připravovaly účelově mimo aktivní období chráněných živočichů, kdy je jasné, že se žádní nenajdou.

Veškeré úřady, tedy Praha 5 i magistrát, ve svých rozhodnutích operují pouze s posudky, které nahrávají stavbě, a ty, které hovoří o nutnosti zachovat zeleň, ignorují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám