Hlavní obsah

Nový Dům čtení v Praze 10 se vyrovná nejlepším veřejným knihovnám na světě

Právo, Hynek Paštěka

Nejen obyvatelům desáté městské části, ale všem Pražanům od včerejška slouží nově otevřený Dům čtení v Ruské ulici. Tato pobočka Městské knihovny v Praze (MKP) se proměnila v multifunkční prostor, který podle ředitele knihovny Tomáše Řeháka snese srovnání s nejlepšími světovými veřejnými knihovnami.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Nově otevřený Dům čtení v Ruské ulici má sloužit všem Pražanům.

Článek

„Z původní stavby zůstala jen část skeletu, jinak je to zcela nový dům. Jeho rozlohu se nám podařilo zvětšit třikrát. Jako ředitel jsem navštívil mnoho knihoven po světě a jsem si jistý, že tuto by brali všichni,“ podotkl Řehák.

Proč se nové stavbě říká Dům čtení a ne jen pobočka městské knihovny v Praze 10, objasnila hlavní knihovnice MKP Ladislava Štěrbová.

„Chtěli bychom, aby tento prostor nebyl jen samoobsluhou. Tedy že lidé sem vběhnou, v rychlosti vyberou dvě knížky a s pohledem na hodinky odtud zase odejdou. Půjčování knih je v dnešní době samozřejmostí. Lidé by si zde ale mohli číst, poslouchat, jen tak sedět, přemýšlet, debatovat se zaměstnanci. Klíčové slovo je pro nás otevřenost,“ řekla Právu Štěrbová.

Pro čtenáře, kteří si nejdříve chtějí prolistovat několik stránek knihy, než si ji půjčí, je zde připraven dostatek míst k posezení. O knihách se mohou bavit se zaměstnanci knihovny, kterých je dvanáct a zájemcům mohou poradit ve výběru správné knihy nebo je informovat o novinkách. Dům je zaměřen především na beletrii, v nabídce je však také naučná literatura či knihy pro děti a mládež, detektivky, fantastika či horory.

Wifi i přebalovací pulty

Ve fondu má nyní 40 tisíc svazků. V plánu je také setkávání čtenářů s autory, literární soutěže a besedy, veřejná čtení a další aktivity, kterými se chce Dům čtení otevřít čtenářské obci.

Samozřejmostí je také přístup k internetu včetně wifi, bezbariérový přístup nebo přebalovací pulty pro maminky s dětmi. „Byli bychom rádi, kdyby se Dům čtení stal příjemným místem trávení volného času celé rodiny,“ doplnil Řehák. K využití knihovny čtenáři potřebují čtenářský průkaz MKP.

MKP dnes také otevře nově zrekonstruovanou knihovnu ve Stodůlkách. Adaptace proběhla zároveň s přestavbou klubu Mlejn, v jehož prostorách knihovna sídlí, a stála 1,4 miliónu korun. Její fond obsahuje 30 tisíc knih a 20 titulů novin a časopisů.

V nejbližších dnech MKP také spustí zcela nové webové stránky. „Dnes máme okolo sedmi tisíc přístupů denně. Nový web obsahuje zcela nový vyhledávací mechanismus, dává co nejjednodušší odpovědi na hledaná slova, rozpozná i překlepy. Snažili jsme se o co nejpřehlednější formu. Vycházeli jsme přitom z webů světových knihoven,“ dodal Řehák.

Reklama

Související témata:

Související články

Konec dotací zastaví obnovu paneláků

Ukončení klíčových programů na podporu revitalizace a modernizace panelových domů, o němž v rámci úsporných opatření rozhodla vláda, se projeví nejen výrazným...

Výběr článků

Načítám