Hlavní obsah

Nebraňme se rekonstrukčním změnám v kuchyni

Základem každé kuchyňské sestavy jsou modulové skříňky v řadě standardních rozměrů, které je možné spolu libovolně kombinovat. Není tedy důvod, proč se odvracet od velké sestavy, která se vám líbila v kuchyňském studiu. Vyžádejte si seznam dílů a nechte si poradit.

Foto: Electrolux

Nemůžete nové kuchyni dopřát více místa? Potom se zaměřte na maximálně účelné využití úložného prostoru.

Článek

V mnoha případech vám dokážou odborníci ve specializované prodejně opravdu dobře poradit, jak najít nejvhodnější řešení. Malé kuchyně ale přesto mají svá specifika. Zvláště při současných nárocích na vzhled a funkčnost kuchyně, včetně množství spotřebičů. Do výrobních programů některých společností byly proto zařazeny kuchyně, které jsou již přímo navrhovány do malých bytů.

Kuchyň více na očích

Kolik místa budeme pro naši kuchyň potřebovat? To záleží především na prostorových možnostech konkrétního bytu a na zvyklostech jeho obyvatel. Novou kuchyň často pořizujeme v rámci rekonstrukce bytu. Trendem je propojení obývacího prostoru s kuchyňskou a jídelní částí, což staví možnosti kuchyně do zcela nového světla.

Foto: Alnus

Řešení ve dvou rovnoběžných liniích, či ve tvaru „U“, případně „L“ patří v současnosti k nejběžnějším.

Dnes klademe na výběr kuchyně daleko větší důraz, protože se stane součástí obytného prostoru, a ne pouze funkčním místem, kde připravujeme jídlo. Je běžné, že po otevření prostoru vyčleníme pro kuchyň také více prostoru. Nejběžnější rozvržení bývá ve tvaru písmene L, U, případně G, kdy je sestava zakončena malým stolkem, který současně tvoří předěl od obytného prostoru. Právě toto řešení je z hlediska využití prostoru v menších bytech optimální.

Lepší využití místa

Zcela bez šance na změnu nejsme ale ani v případě, že jsme v bytě žádné stavební úpravy neprováděli. I v bytech, kde zůstává dispozice kuchyně původní, je možné získat více prostoru. Nejčastějším řešením je vybourání vestavěné potravinové skříně – nemusíte přitom bourat žádnou příčku a podle dlouholetých zkušeností je to snadný zásah. Tím je možné získat prostor i na protilehlé straně kuchyňské stěny.

Málo místa
Dřez lze zakrýt přídavnou deskou, která pak poslouží jako další pracovní plocha.
Odkapávací plocha mezi dřezem a sporákem může současně sloužit pro odstavení horkých nádob.
Myčky nádobí jsou k dostání i v šířce 40 cm.
Prostor ušetří prvky závěsného drátěného programu – nejčastěji používané náčiní máme navíc hned po ruce. Ve skříňkách pak drátěný program poslouží k lepšímu a přehlednějšímu využití prostoru.
Beze zbytku využívejme rohové prostory skříněk – pro tento účel slouží různé způsoby otočných výsuvů a další řešení.
Kuchyňskou sestavu můžeme zvolit až do výše stropu.

Důležitá je zejména další pracovní plocha a pochopitelně i úložné prostory spodních skříněk, na zvážení zůstává, zda zde budeme chtít i závěsné skříňky. Nová kuchyň tak i bez stavebních zásahů může získat prakticky dvojnásobnou velikost využitelné plochy.

Skryté pohodlí

Kuchyň – to by určitě neměl být jen hezký vzhled skříněk. O naší spokojenosti rozhoduje také jejich objem a dostupnost úložných prostor. Určitě se vyplatí si připlatit za výsuvy a vnitřní drátěné vybavení, které nám usnadní každodenní manipulaci s nádobím a současně nám zaručí snadný přehled nad veškerým vybavením.

Foto: Electrolux

Kuchyňskou sestavu, včetně široké nabídky doplňkových prvků, vybírejme vždy s ohledem na naše zvyklosti a potřeby.

O kvalitě kuchyně výrazně rozhodují její skryté, a proto často podceňované, části. Typickým příkladem je třeba kování. Z pohledu odborníků je to dokonce to první, o co bychom se měli před nákupem kuchyně zajímat. Pojezdy a kování jsou totiž nejvíce vystaveny každodennímu provozu.

Každý kupující by se měl snažit obeznámit se s podrobnostmi – zeptat se, jaká je značka kování, případně od jaké firmy. Vodítkem kvality pro něj může být certifikát, který by mu v prodejně na vyžádání měli předložit. O důležitosti kvalitních pojezdů a kování pro funkčnost kuchyně svědčí i to, že právě od nich se odvíjí i délka záruky, vztahující se na celou kuchyňskou sestavu.

Foto: časopis PANEL PLUS

Co budeme opravdu potřebovat?

Univerzální vybavení kuchyně neexistuje a vždy by mělo vycházet z potřeb jejích uživatelů. Jiné nároky bude mít mladý, bezdětný pár, jiné starší manželé s řadou nashromážděných, více či méně důležitých věcí. Základní vybavení, určující funkčnost kuchyně, je však společné.

Základem každé kuchyně je varná plocha a dřez. Běžným standardem se dnes stala sklokeramická varná deska. Pokud jsme dosud měli plyn, mohou nastat při uvažované změně komplikace. Pro provoz sklokeramické varné desky je totiž nezbytný přívod 380 W, který ale není ve všech domech zaveden. Proto je důležité si i tyto informace předem zjistit.

Foto: Siemens

Jednou ze základních podmínek naší spokojenosti s novou kuchyní je dostatek pracovní plochy.

Důležitou podmínkou naší spokojenosti je dostatečně velká pracovní plocha, což je tradičně jedna z největších výtek původním kuchyním. Nezbytná je zejména vedle dřezu a varné plochy. Při návrhu řešení kuchyně je praktické, pokud například umístíme odkapnou plochu dřezu na stranu k varné ploše. Pak ji totiž můžeme současně používat i pro rychlé a bezpečné odstavení horké nádoby z plotny. Další pracovní plochu můžeme získat i na přídavné desce, sloužící na zakrytí dřezu, na které se často může i krájet.

Kuchyni změny sluší

Ve studiích a specializovaných prodejnách jsou pro nás připraveny desítky nejrůznějších kuchyňských sestav. Nepočítejme s tím, že se nám podaří najít rozměrově přesně takovou, která by našim možnostem bez výhrad vyhovovala. Až na malé výjimky každá vystavená sestava obsahuje množství dalších vzájemně kombinovatelných modulů.

Foto: časopis PANEL PLUS

Problémem ale bývá naše představivost, a proto jsou kuchyňská studia vybavena počítačovými programy, které zpracují prostorově věrnou podobu vaší nové kuchyně. První návrh zpravidla ještě doznává dalších změn a úprav. Běžné jsou alespoň tři návštěvy kuchyňského studia, kdy se postupně rýsuje definitivní podoba. Všechna renomovaná kuchyňská studia jsou schopna například vizualizace zákazníkům poslat i na jejich mailovou adresu.

Kolik prostoru budeme minimálně potřebovat
skříňka se zásuvkami – 30 cm
prostor pro ledničku 60 cm
varná deska – standardní rozměr 60 cm
dřezová skříňka 45 cm
skříňky s úložným prostorem 60 cm
skříň na potraviny 45 cm
celkem 300 cm (není podmínkou v celku v jedné přímce)

V klidu doma si pak mohou příslušné návrhy projít, případně připsat poznámky a mailem je odeslat zpět do kuchyňského studia. Při další návštěvě už mohou být v návrzích jejich připomínky zapracovány.

Úhrada služeb se vyplatí

Některé služby v kuchyňských studiích jsou placené. Kolik stojí a které to jsou, to se liší podle kuchyňského studia. Za poplatek zhruba 500 – 1 200 Kč je možné si objednat zaměření nové kuchyně přímo na místě. A zákazníci to využívají. Začínají totiž doceňovat služby, které jim mohou pomoci s řešením nové kuchyně, a především se chtějí vyvarovat pozdějších obtíží při instalaci. V ceně nové kuchyně to rozhodně není nijak výrazná částka, která však dokáže ovlivnit výsledný dojem.

Foto: Miele

Některá kuchyňská studia také nabízejí odvoz staré kuchyně. Kuchyně jsou odváženy do sběrného dvora, určeného pro svoz objemného odpadu. Sběrný dvůr si musíte najít sami podle adresy svého bydliště. Jistě vám poradí na obecním úřadu.

I pro tu nejmenší kuchyň platí:

Potřebné plochy a zařízení mají být v dosahu při minimálním pohybu.

Snažíme se o dostatek prostoru pro činnost s ohledem na otevírání dveří a vysunutí zásuvek.

Potřebujeme pracovní plochu uspořádanou na možnost přípravy potravin, čištění a následnou tepelnou úpravu.

Zóny sestavíme tak, aby činnosti mohly být vykonávány postupně, jak je nutné při přípravě jídel.

Veškeré plochy mají být dostatečně osvětlené.

Musíme vyřešit sestavu světelných zdrojů a zásuvky pro připojení přenosných elektrických spotřebičů.

Kuchyňské zóny

  • Zařízení pro tepelnou úpravu jídel (varné desky, trouby, mikrovlnky).
  • Možnost odsávání par a pachů (odsavače par).
  • Prostor pro úschovu trvanlivých potravin (potravinová skříň).
  • Chladicí prostor (chladničky, mrazicí boxy).
  • Prostor pro mytí nádobí (dřezy, myčky).
  • Prostory pro uložení nádobí (vhodné skříňky).
  • Prostor pro dočasné uložení odpadků (třídící odpadkové koše).

I v té nejmenší kuchyni musí být:

  • chladicí centrum (chladnička, mraznička)
  • varné centrum (varná deska, trouba na pečení)
  • umývací centrum (dřez, baterie, odpadkový koš, myčka nádobí) 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám