Hlavní obsah

Na prodej je luxusní vila „ústeckého Bati“ Heinricha Schichta. Prohlédněte si ji z ptačí perspektivy

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Ústí nad Labem

Po druhé světové válce bylo mnoho krásných a luxusních staveb bohatých podnikatelů zkonfiskováno. Tento osud se nevyhnul ani Schichtově vile v Ústí na Labem. Majitelé se do ní už nevrátili, po patnácti letech nevyužívání je momentálně vila na prodej v transparentní aukci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Vyvolávací cena je 15 900 000 Kč. Prohlédněte si ji z ptačí perspektivy.

Na prodej je luxusní vila „ústeckého Bati” Heinricha Schichta. Prohlédněte si ji z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

Novobarokní Schichtova vila patřila podnikateli Heinrichu Schichtovi, který ji nechal postavit ve 20. letech minulého století.

Rodina v ní žila až do konce druhé světové války, kdy musela odjet do zahraničí, a její majetek byl na základě dekretů prezidenta Beneše zkonfiskován.

„Heinrich Schicht je mnohými nazýván takovým ústeckým Tomášem Baťou, neboť byl ředitelem Schichtových závodů, které se proslavily například výrobou známého mýdla s jelenem,“ popisuje postavu bývalého majitele nemovitosti tisková mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

Foto: Novinky

Ve vile se dochovalo původní schodiště.

Vila byla původně v majetku univerzity Jana Evangelisty Purkyně, která ji v loňském roce darovala státu.

Vilu hned nabídli podle zákona státním institucím, ale nikdo neprojevil zájem. Nyní ji tedy nabízí úřad široké veřejnosti. O prodej se snažila už sama univerzita, ale neúspěšně.

Kromě vily i další majetek

Dům bude v prodeji v elektronické aukci na nabidkamajetku.cz. Aukce začne 27. ledna v 10 hodin.

„Minimální cena za tuto vilu je 15 900 000 korun, nutno ale podotknout, že kromě této jedinečné nemovitosti na nového majitele ještě čekají přes dva hektary pozemků a také některé drobné nemovitosti, které jsou součástí areálu, jako například garáže,“ popisuje Tesařová.

Primární podmínky pro naložení se stavbou pro nové majitele určeny nejsou, musí ale počítat s tím, že se jedná o kulturní památku. V úvahu tedy připadají drobné stavební úpravy a rekonstrukce.

Majestátní vila Imperial je dodnes architektonickým skvostem Františkových Lázní

Tipy a trendy

Dochovalo se schodiště a další detaily

Vila je opravdu rozlehlá a v interiérech se dochovalo mnoho dobových prvků.

„Z dnešního pohledu bychom mohli říci, že ve vile jsou jedinečné, nadčasové stavební prvky. Dochovaly se nám například vestavěné skříně v řadě místností, původní vybavení koupelen, jako jsou například vany z dvacátých let minulého století, výtah, kterým služebnictvo přepravovalo jídlo z kuchyně do vyšších pater vily, také například novobarokní schodiště a v jedné místnosti se dochovala i ručně malovaná tapeta s orientálními motivy, kterou si s největší pravděpodobností přivezla ze své cesty kolem světa manželka Heinricha Schichta paní Marta Schichtová,“ seznamuje s vybavením Tesařová.

Foto: Novinky

V koupelně je i původní vana.

Koleje ve vile

„Po druhé světové válce pak Schichtova vila sloužila pro potřeby katedry vojenské přípravy pedagogické fakulty, po sametové revoluci až do roku 2005 využívala Schichtovu vilu Univerzita Jana Evangelisty Purkyně pro ubytování svých studentů,“ uvádí minulost budovy Tesařová.

Schichtova vila byla ve své době významným kulturním a společenským centrem. „Schichtovi byli velkými podporovateli a mecenáši umění, takže zde pravděpodobně probíhaly různé večírky, oslavy a společenské události. Byli to také velcí sběratelé umění, takže vybavení vily bylo opravdu velmi luxusní,“ shrnuje mluvčí.

Vila do zahrady na předměstí Prahy krásně zapadla

Tipy a trendy

Jaká bude budoucnost krásné novobarokní stavby, je zatím ve hvězdách. Vše záleží především na tom, zda se najde kupec a jaký účel pro ni vymyslí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám