Hlavní obsah

Na Jižním městě má vyrůst Milíčovský ráj, obyvatelé jsou proti

Právo, Jakub Mračno

Jedna z posledních volných ploch na samotném okraji Jižního Města je zvolna zastavována bytovými domy. A to je teprve první fáze projektu, té druhé, podstatně větší, se bojí místní obyvatelé, a kritizují proto radnici Prahy 11.

Foto: Miroslav Sova, Právo

V levé části je patrná výstavba první etapy obytného souboru, druhá má být na nynější volné ploše zeleně.

Článek

Jde o výstavbu společnosti Skanska nazvanou Milíčovský háj, která má de facto zaplnit celou plochu na samotné hranici sídliště a Milíčovského lesa, který je chráněnou lokalitou a oblíbeným cílem „pejskařů“ i rekreantů z blízkých panelových domů.

„Přijde mi, že tu jde radnici jen o to, prodat co se dá, na zájmy lidí nebo nějaké zlepšování kvality života se ohled nebere,“ komentoval projekt předseda družstva vlastnícího jeden z domů blízko stavby.

„Největší problém je v tom, že se všechno rozhoduje pokoutně bez účasti veřejnosti a projekt, jako je i tento, se pak lidem představí až ve chvíli, kdy mu nelze zabránit nebo o něm alespoň diskutovat,“ zlobí se Zděnek Kvítek z občanského sdružení Hezké Jižní Město (HJM).

Sám říká, že mu bytová výstavba jako taková nevadí, vidí ale závažné problémy, které podle něj postihnou nejen nové, ale i dosavadní obyvatele sídliště, které je nejhustěji obydlenou oblastí v ČR a počtem obyvatel odpovídá Hradci Králové.

Chybí občanská vybavenost

„Hlavní chybou je nedostatek občanské vybavenosti v rámci projektu, radnice vlastně dovolila soukromé firmě, aby tu postavila byty pro stejný počet lidí, jako žije například v Jáchymově (asi 3000 pozn. red.), ale dál se už nezajímá o to, kam budou chodit děti do školek a škol, chybí tu obchody i služby,“ řekl Právu Kvítek.

Dlouhodobý nedostatek v oblasti služeb, obchodu, ale též sportovišť a parkovacích míst přitom shrnula jako největší problémy rozvoje na Jižním Městě už před několika lety tehdejší šéfka útvaru rozvoje města Světlana Kubíková.

„Frontovou linií“ sporu mezi občany a radnicí jsou limity zastavěnosti, které radnice už za minulého vedení ochotně navýšila o jeden stupeň s tím, že stavebník chtěl míru využití zvýšit o body dva. To ale na rozdíl od radnice nepovažují aktivisté za vítězství a naopak se bojí, aby nedošlo k dalšímu zvýšení limitů.

„Míra využití území dle mého názoru neodpovídá významné poloze území mezi stávající zástavbou a zvláště chráněným územím,“ uvedl již dříve i starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský (ODS). O snížení limitů na původní úroveň se ale podle informací Práva na radnici nediskutovalo.

Radnice kritiku odmítá

„Je to dobrý projekt, jak po estetické stránce, tak i z obecného hlediska jej považuji za přínos pro Jižní Město,“ řekl na dotaz Práva pražský radní pro bytovou politiku a radní Prahy 11 Jiří Janeček (ODS).

Kritiku ze strany sdružení odmítl a označil ji za neopodstatněnou. Podle Andrey Wolfové z tiskového oddělení Prahy 11 už navíc projekt získal pravomocné územní rozhodnutí.

„Nyní se mohou obrátit na magistrát nebo usilovat o obnovu řízení, což je ale nepravděpodobné, protože by museli souhlasit všichni účastníci, včetně stavebníka,“ řekla Právu Wolfová.

HJM se nyní odvolává i na kriticky ohrožené druhy živočichů, které by stavba i následné fungování obytného souboru ohrozily. „Bojíme se navíc, že nakonec kvůli tomu ochrana přírody veřejnosti zakáže kvůli těmto druhům vstup na některé plochy, kam se dnes volně může, a omezí tak možnosti rekreace místních obyvatel,“ dodal Kvítek.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha 8 chce pod Bulovkou nový tunel

Nedělní špička na magistrále V Holešovičkách na stupni číslo 1, děti hrající si na rozšířených chodnících. Prakticky nulový provoz po čtyřproudové silnici...

Výběr článků

Načítám