Hlavní obsah

Zbavte se plísní v domě

Sylva Svobodová, Právo, Sylva Svobodová

Nežijte s plísní, škodí vám. Jak se její přítomnost v domácnostech projevuje? Možné jsou vlhké stěny, zatuchlý vzduch, orosená okna. Také vás mohou pálit oči a hůře se vám dýchá.

Foto: Institut zdravého bydlení

Plísně v interiéru představují velké zdravotní riziko.

Článek

Plíseň se vytváří v místnostech se zvýšenou vlhkostí vzduchu, kde obvykle bývají důvodem špatně namontovaná okna, nedostatečné tepelné izolace či větrání.

Plíseň se přitom může šířit všude: na omítkách, tapetách, dřevě i plastových površích. Hlavně v chladném období. Teplý vzduch v interiéru totiž ukládá vlhkost, která kondenzuje na chladných stěnách, rámech, oknech. A tam jsou také ideální růstové podmínky pro spory plísní.

Jak plíseň odstranit?

Když uvidíme na stěně plíseň, zpravidla sáhneme po dezinfekčním prostředku. „Doporučuji raději použít koncentrovaný alkohol než přípravky s obsahem chloru. Ty poškozují výmalbu,“ vysvětluje Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení. Ale pozor, chemie na silnější plíseň nestačí.

Doporučuje se odstranit ji i mechanicky, oškrábat přitom nejen malbu, ale i zasaženou omítku. Akci vždy provádíme za vlhka a s použitím ochranných pomůcek, jako jsou rukavice, respirátor a ochranné brýle.

Je-li příčinou plísní na stěnách vznik tepelných mostů z důvodů chybně provedené nebo nedostatečné tepelné izolace, pak se nevyhneme stavebním zásahům.

Tři kroky k prevenci proti plísni

Jak na to

Velmi často se plíseň nachází kolem oken. Chyb může nastat více: třeba použitím nesprávných podpůrných klínků při montáži se může okno lehce deformovat.

„Profesionální instalace je neméně důležitá jako kvalitní okno. Nesmí chybět správná příprava stavebního otvoru, který by měl mít hladký, soudržný povrch. Zcela zásadní je pak dostatečné utěsnění připojovací spáry mezi oknem a ostěním a použití speciálních izolačních fólií, které chrání montážní pěnu před působením povětrnostních vlivů,“ říká Pavel Kašpar z firmy Vekra.

Víte, který detail nesmíte při instalaci okna opomenout? Bez něj vás čeká jen samé trápení

Jak na to

V zimním období nezapomínáme ani na dostatečné větrání, krátké a intenzivní. Nedoporučuje se mikroventilace, kdy stěny prochladnou a vzduch se nevymění.

Plíseň jako skrytá vada nemovitosti

Pod fasádu se schová ledacos, včetně nekvalitně provedené stavby domu, která vede ke vzniku plísní. Při koupi nemovitosti máme záruční dobu dva až tři roky. Na oznámení skrytých vad prodávajícímu má kupující podle občanského zákoníku pětileté období.

V případě, že vada je odstranitelná, má kupující právo požadovat odstranění skryté vady nebo přiměřenou slevu z kupní ceny. Jestliže jde o skrytou vadu neodstranitelnou, má kupující právo požadovat přiměřenou slevu z kupní ceny, či od kupní smlouvy odstoupit, a tím pádem požadovat vrácení celé kupní ceny.

Negativa spojená s nedostatečně větranou střechou

Nemoci nemovitostí

Prodávající odpovídá za skryté vady nemovitosti i v případě, když do textace kupní smlouvy uvede např. formulaci, že kupující přebírá nemovitost „jak stojí a leží“, nebo že se kupující před podpisem seznámil se stavem nemovitosti.

Prodávající se odpovědnosti nezbaví ani tehdy, kdyby prokázal, že sám o sobě o skryté vadě nevěděl, neboť jde o odpovědnost objektivní.

Zatočte s nimi
Plísňové spory se šíří vzduchem, proto je nutné postižená místa vždy předem navlhčit, nejlépe vodou s přídavkem protiplísňového přípravku. Novou omítku a malbu nanášíme až po dokonalém vyschnutí postiženého místa. Na zeď napadenou plísní nikdy nedáváme tapety ani ji neschováváme za falešnou stěnu ze sádrokartonu.

Anketa

Bojujete doma s plísněmi?
Ano, bohužel pořád.
84,9 %
Měli jsme ji, ale podařilo se nám jí zbavit.
9,4 %
Od té doby, co jsme se přestěhovali, máme pokoj.
1,2 %
Ne, s tím jsme naštěstí nikdy problém neměli.
4,5 %
Celkem hlasovalo 1906 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zbavte se vlhkosti a plísně v domě

Nadměrná vlhkost a technické chyby při stavbě či rekonstrukci mají velký vliv na rozmnožení plísně. Tvoří se na stěnách, je na pohled nevábná a hlavně škodí...

Výběr článků

Načítám