Hlavní obsah

Zabezpečte byt před odjezdem na dovolenou

Právo, Gisela Růžičková

V době naší nepřítomnosti v domech a bytech během dovolené se zvyšuje riziko vloupání. Proto se vyhneme nejčastějším chybám, kvůli kterým nevědomky usnadňujeme práci zlodějům.

Foto: TOKOZ (5x)

Agresivita zlodějů je rok od roku větší, neváhají použít rozbrušovačku při překonání zámku.

Článek

Přestože dnes můžeme vybírat z mnoha způsobů ochrany bytu i domu, v druzích techniky se většinou nevyznáme. Nevíme, co si pořídit, ani kolik máme investovat.

Před výběrem firmy porovnáme ceny, záruční a servisní podmínky a pojistné podmínky jednotlivých pojišťoven. Přednost dáme firmě s dobrými referencemi a platným oprávněním, která namontuje zabezpečovací techniku opatřenou atestem státní zkušebny.

Foto: NEXT

Nezabezpečené vstupní dveře lupiči ihned poznají a překonají je během několika minut vypáčením zámku, odvrtáním či rozlomením vložky.

Co nahrává zlodějům

Otevřenost na sociálních sítích týkající se našich plánů na dovolenou, také majetkových poměrů i zveřejňování fotografií cenností. Naše veřejně přístupné a nijak nechráněné profily slouží zlodějům jako vodítko. Snadno a rychle si tak zmapují terén, jdou najisto.

Zatažené žaluzie, závěsy a rolety zbytečně přitahují pozornost. Pro zloděje je to jasný signál, že nejsme doma.

Foto: TOKOZ

Bezpečnostní cylindrická vložka PRO 400 (1109 Kč), jejíž mechanismus je uzamčen pomocí otočných stavítek, je 100% odolná proti bumpingu a planžetování.

Náhradní klíče nenecháváme volně viset na věšáku, raději je po dobu nepřítomnosti svěříme příbuzným nebo sousedovi. Dostanou-li se zloději do bytu oknem, budou se snažit odejít dveřmi. A bezpečně uložený duplikát klíče ztíží možnost odnesení lupu. Pamatujeme také na drobné cennosti a důležité dokumenty, které uložíme do trezoru.

Co zloděje zmate

Naše snaha vzbudit dojem, že jsme přítomni. K tomu využijeme třeba elektronické spínací zařízení, které podle nastavení rozsvítí světla, ale pomůže i spolehlivý soused nebo příbuzný, kteří budou v době naší nepřítomnosti zalévat květiny a kontrolovat naši domácnost. Zajistíme si také pravidelné vybírání poštovní schránky.

Foto: TOKOZ

S dveřmi opatřenými visacím zámkem Golem 70 (1663 Kč) bude každý zloděj neúspěšný.

Možnosti mechanické ochrany

Patří k základům zabezpečovacích systémů, používá se na ochranu vstupních dveří. Zahrnuje více komponentů.

Bezpečnostní zadlabací zámek, odolný proti vrtání, který má bezpečnostní pojistku. Pojistka brání odemykání závory zámku uzamčených dveří při násilném vylomení cylindrické vložky.

Foto: NEXT

Účelným i designovým řešením proti vloupání jsou certifikované bezpečnostní dveře Next SD 102 (od 23 000 Kč) s kováním.

Bezpečnostní cylindrická vložka musí mít překrytý profil vstupního otvoru pro klíč a musí být opatřena bezpečnostními prvky, které ji ochrání před poškozením.

Bezpečnostní kování má za úkol dostatečně ochránit zámek před odlomením či odšroubováním.

Bezpečnostní fólie je další možností. Lepí se na sklo o tloušťce 4-6 mm. Tvoří ji vrstvy polyesterového filmu o síle 50400 mikronů (mikron: µ Z 0,001 mm). Je průhledná a propouští 90 % světla. Poškozené sklo zůstává nalepené na fólii a zpomaluje zloděje v průniku. Navíc je vhodným a účinným filtrem UV záření a brání šíření požáru.

Bezpečné tipy
Má-li dům více dveří, zajistíme všechny. Pak nehrozí, že jedny dveře zloděj „obejde“ jinými, méně zajištěnými, a dovnitř se stejně dostane.
U domu zabezpečíme dostatečně kvalitním zámkem už vrátka. Bude jasné, že to s bezpečností myslíme vážně.
Dobře zamkneme i dveře uvnitř domu. Sice hrozí, že je zloděj poničí, ale pokud chrání majetek výrazně přesahující jejich hodnotu, má to smysl.
Pravidlo pěti minut - majetek, ke kterému se zloděj nedostane do pěti minut od vloupání, je v 70 % případů v bezpečí.
Zredukujeme počet míst, kde máme cenný majetek. Utratíme pak méně peněz za jejich zabezpečení.
Cenný majetek zamykáme zvlášť - cennosti a finance do trezoru, nářadí do skříněk s visacími zámky, stavební stroje, sezonní pneumatiky, kolo nebo motocykl do země třeba pomocí tzv. xboxů.
Kde není co ukrást, tam zbytečně lupiče nedráždíme. Hlavně na chatách a chalupách. Jestli jsme z nich před zimou odvezli všechny cenné věci, zabezpečíme je spíše symbolicky, aby potenciálně způsobené škody při vniknutí dovnitř nepřesáhly hodnotu věcí uvnitř.
Zdroj: ZAMČENÝ DŮM.CZ
Užitečné xboxy
Moto a Cyklo zámek (219 Kč) s ocelovým lankem pro zabezpečení jízdního kola. V této sestavě se kloubí bezpečnost se skladností.
Uzamykatelný mechanismus X Safety Box IV (1650 Kč) s extrémní odolností proti hrubému násilí - nejvyšší bezpečnostní třída. Kotevní systém do pevného podkladu s řetězem pro uzamčení mobilních věcí.

Bezpečnostní tvrzená skla zvyšují mechanickou pevnost tím, že zajišťují v ploše trvalé pnutí. Vyrábějí se v tloušťkách 312 mm a v případě poškození se rozpadnou na mnoho drobných neostrých úlomků. Zvyšují mechanickou pevnost i tepelnou odolnost.

Trezor ochrání peníze, šperky, zbraně i dokumenty před zloději, ale i požárem. Při jeho výběru by neměla být prioritou pouze cena nebo hmotnost, ale bezpečnostní třída. Přednost dáme trezorům certifikovaným podle norem EU. V rodinných domcích uplatníme vestavěné trezory či trezory do nábytku, jež vyžadují vhodné ukotvení. Krátké i dlouhé zbraně lze umístit do speciálních trezorů.

Mříže podle konstrukce dělíme na pevně ukotvené, otevírací (otočné, nůžkové, posuvné či sklopné). Instalují se na vnější nebo vnitřní straně mezi okny. Jsou z oceli nebo duralu a ovládají se ručně nebo motorovým pohonem.

Foto: NEXT

Nůžkové mříže v bezpečnostní třídě 2. a 3., s certifikátem NBÚ jsou vyrobené z oceli s povrchovou úpravou práškovými barvami, snadno se udržují.

Při výběru mechanických zábranných prostředků bereme v úvahu i pojistné podmínky. Všechny pojišťovny vyžadují certifikované výrobky a pro úhradu vzniklé škody stanoví jasná pravidla.

Individuální ochrana, ať už jsou to spreje, paralyzéry, vhodně doplňuje bezpečnostní opatření.

Foto: JABLOTRON

Bezdrátový magnetický detektor mini JA-151M je určen k detekci otevření okna nebo dveří. Má jedinečný malý rozměr. Je vhodný pro obytné i komerční prostory.

Elektronické zabezpečení

Ústředna ESZ (elektronický systém zabezpečení) a čidla jsou základními komponenty každého elektronického zabezpečovacího systému. Ústředna ESZ vyhodnotí veškeré podezřelé signály prostřednictvím pultu centralizované ochrany, čidla reagují na nežádoucí manipulaci.

Foto: JABLOTRON

Domovní alarmy JA-113E je přístupový modul s ovládací klávesnicí a RFID čtečkou karet pro ovládání zabezpečovacího systému. Obsahuje jeden ovládací segment.

Kontaktní čidla se instalují na rámy oken a jsou citlivá při otevření a zavření okna. Naproti tomu čidla destrukčních projevů reagují na rozbití okenního skla. Vnikne-li zloděj do zabezpečeného prostoru, dají se do práce čidla pohybu, zejména pasivní infračervená a ultrazvuková.

Foto: JABLOTRON

Sběrnicový detektor rozbití skla JA-110B rozpoznává rozbíjení skleněných výplní dveří a oken, detekce je založena na duální technologii.

Perimetrická (obvodová) ochrana je dílčí ochranou bezpečnostního systému rodinného domu, k níž využíváme ploty a zdi. Technickými prostředky jsou pak systémy paprskové (čidla, elektronické závory), kabelové (mikrofonní, tlakové) a mechanickoelektronické (drátové, vibrační).

Foto: JABLOTRON

Sběrnicový detektor pohybu JA-110P určený pro ochranu interiérů prostřednictvím infrapasivní detekce pohybu v místnosti.

Foto: JABLOTRON

Sběrnicový PIR detektor pohybu s kamerou JA-120PC slouží k prostorové detekci pohybu osob v interiéru budov včetně vizuálního potvrzení poplachu. Při zaznamenání pohybu pořizuje kamera detektoru barevný snímek v rozlišení až 640x480 bodů.

S ochranou rodinných domů v dnešní době souvisejí i vnitřní a venkovní kamerové monitorovací systémy.

Foto: NEXT

Čtečka otisku prstů (od 19 000 Kč) ve spojení s elektromotorickou vložkou nebo zámkem odemkne dveře bez použití klíče, stačí pouze přiložit prst.

Dům je třeba zajistit také proti požáru. K rychlé a spolehlivé signalizaci nebezpečí požáru slouží elektrická požární stanice.

Stejně tak je žádoucí používat moderní elektronická zařízení na ochranu dat a informací.

Foto: JABLOTRON

Sběrnicový detektor požáru JA-110ST umožňuje nastavení detekce: optická a teplotní, optická nebo teplotní, pouze optická nebo pouze teplotní.

Foto: JABLOTRON

Sběrnicová siréna pro vnitřní prostředí JA-110A je určena mimo jiné k akustické signalizaci poplachu v zabezpečovacím systému.

Víte, že…

…zloději způsobili vloni škody za 672 mil. Kč, nejvíce v Praze?

…největší nárůst škod zaznamenal Zlínský kraj, kde o 787 % (tedy takřka 9x) narostly škody způsobené zloději-bytaři?

…bylo hlášeno o pětinu více vyloupených domů a o 5 % více vyloupených bytů nebo chalup?

…s nárůstem vloupání stoupaly i škody - průměrně se zvedly o 2000 Kč, tedy na 40 237 Kč za vloupání?

…průměrná škoda na vykradený dům činila asi 103 tisíce Kč?

…škody, které zloději způsobili majitelům bytů, poklesly o 12,5 % na průměrnou škodu 57 000 Kč na jedno vloupání?

Zdroje: PČR + TOKOZ

Reklama

Související témata:

Související články

Důkladná izolace sníží výdaje za teplo

Od zateplení rodinného domu očekáváme úsporu financí. Nikomu se nechce platit desítky tisíc navíc, je lepší investovat do zateplení fasádního pláště, vyměnit...

Podle čeho volit zdicí materiály

Někdo nedá dopustit na cihlové zdi, jiný upřednostňuje beton nebo sendvičové panely. Při výběru zdicích materiálů však vždy sledujeme, do jaké míry akumulují...

Výběr článků

Načítám