Hlavní obsah

Ve dvaceti letech si během pandemie postavil dřevěnou dílnu

Zatímco spoustu lidí vyhlášení nouzového stavu pouze rozzlobilo, protože nikam a nic nesměli, a proto se doma začali nudit, dvacetiletý Lukáš z Kameniček si velmi brzy našel činnost, která ho zabavila na dlouhých pět měsíců. Rozhodl se totiž, že si postaví dřevěnou dílnu, ve které bude moci pracovat se dřevem a ve které bude moci mít uskladněné své nástroje a nářadí.

Foto: Archiv čtenáře

Lukáš si postavil dílnu ze smrkového dřeva a s lehkou střešní krytinou ze stoprocentně recyklovaného plastu.

Článek

„Chtěl jsem ten volný čas nějak využít, a tak jsem si nechal objednat přibližně 10 kubíků dřeva. Byly to kmeny dlouhé šest metrů s různými průměry. Na kmenové mobilní pile jsem vše pořezal. Většinu na prkna několika tlouštěk, trámky 12 x 12 cm a krovy 16 x 10 cm. Řezivo jsem nějaký ten měsíc nechal odpočinout ve štusu a pak už jsem začal stavět,” říká Lukáš.

Dílnu s půdorysem 6 x 4 m zakotvil pomocí zemních vrutů, to kvůli možnosti snadného přemístění stavby, bude-li to v budoucnu někdy potřeba. Eventuálně pokud ji bude třeba zlikvidovat. Zároveň je dílna po obvodu vypodložena betonovými obrubníky, aby trámky a krovy nebyly na vruty příliš těžké, vysvětluje vyučený nástrojář Lukáš, jenž se živí navrhováním kuchyňských linek.

Určitý kompromis kvůli zatížení stavby musel učinit při výběru střešní krytiny. „Chtěl jsem dát pálené tašky, ale to by hmotnost dílny byla daleko větší, tak jsem se rozhodl pro střešní krytinu Capacco (maloformátová skládaná střešní krytina z recyklovaného plastu, která svým vzhledem imituje břidlici – pozn. red.),” uvádí.

Od objednání dřeva po dotření posledního prkna v jeho nové dřevěné dílně uběhlo zhruba pět měsíců. Se stavbou mu pomáhali oba dědové, rodina a také soused Jirka. Každý z nich prý ochotně přiložil ruku k dílu, když bylo třeba. „Například děda Josef mi pomohl se střechou a děda Václav zase s výrobou dveří,” uzavírá skromně Lukáš, který už pracuje na další stavbě, což je obytná garáž s dřevěnými stropy.

Anketa

Zvládli byste si ve dvaceti postavit dílnu?
Ano, nebyl by to problém.
43,2 %
Snad ano.
15,3 %
To vůbec nevím.
6,1 %
Myslím, že ne.
11,5 %
No to ani náhodou!
23,9 %
Celkem hlasovalo 8713 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Hmyzí hotel de luxe pro včelky samotářky

Podejte pomocnou ruku včelkám samotářkám a postavte jim luxusní obydlí, jakému neodolají. Pak už jen se zatajeným dechem sledujte a počítejte, kolik huňatých...

Výběr článků

Načítám