Hlavní obsah

Tipy a triky pro tapetování

Právo, Dana Jakešová

Chystáte se tapetovat? Nalepit tapety zvládnete i sami, ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh tapet. Aby byl výsledek vašeho snažení bezchybný, pár důležitých věcí byste měli přece jenom vědět.

Foto: Bauhaus

Základem úspěchu při tapetování je pečlivá příprava a preciznost při lepení.

Článek

Podobně jako u jiných řemeslných prací nezapomeňte ani u tapetování na přípravu.

Důležitý je správný výběr tapety, kvalitního lepidla, nástrojů. Pozornost ovšem věnujte i podkladu!

První krok k úspěchu: Důkladná příprava

Je stěna, kterou chcete tapetovat, rovná? Jen dokonale rovný povrch je totiž zárukou bezproblémového lepení. Olupující omítku musíte seškrábat, veškeré praskliny zatmelit, nerovnosti zahladit.

Jsou-li na stěnách staré tapety, je lepší je odstranit. Chcete-li nově aplikovat vliesové tapety, je to dokonce nezbytné.

Tapety imitující různé materiály promění prostor i bez náročných stavebních úprav

Tipy a trendy

Nejvíce práce s odstraňováním zaberou papírové tapety, které se musejí dokonale navlhčit horkou vodou. Pomoci také může tekutý odstraňovač tapet nebo obyčejný ocet smíchaný s vodou v poměru 1:1. Nejsnáze se sundávají tapety vliesové, které lze jen opatrně odspodu stáhnout.

Připravená stěna má být suchá a čistá, zbavená veškerých mastných skvrn i plísně. A ideálně by měla být i jednobarevná, nejlépe světlá. Jen tak budete mít jistotu, že vám skrz tapetu původní malba nevykoukne.

Lepení tapet a pomůcky

Na lepení tapet potřebujete tužku, metr, pravítko, štafle, podložku na řezání, kartáč, váleček, budík, kbelík a nožík. Důležité je také správné lepidlo! To vybírejte podle druhu tapety a podkladu. Nanáší se podle návodu speciálním tapetovým válečkem.

Určitě dodržte dobu nasáknutí. Předejdete tak nežádoucímu natáhnutí a trhání tapet.

Klasické, retro, tekuté? Tapety se těší stále větší oblibě

Tipy a trendy

Tapety se lepí odshora dolů a těsně vedle sebe (tzv. na sraz). Vzniklé vzduchové bubliny vytlačujte od středu do stran. Pro dodržení návaznosti vzoru se doporučuje zachovat dole přesah 5 cm. Při stříhání se vyplatí přesné měření a preciznost. Pro kontrolu stěny pomůže vodováha a závěsná olovnice.

Při lepení tapet a během následné doby schnutí byste měli zabránit vzniku průvanu a příliš velkým změnám teplot způsobených např. vytápěním. Optimální teplota je 18 až 25 °C.

Anketa

Máte doma tapety?
Ano, nemůžeme si je vynachválit
22,4 %
Ano, ale jen na několika málo místech
61,6 %
Ne, nelíbí se mi
16 %
Celkem hlasovalo 219 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Koberec svým chodidlům dopřejte i venku

Koberec příjemný na omak, nenáročný na údržbu a vzdorující rozmarům počasí můžete mít na zahradě, balkonu, terase nebo na předzahrádce bytu či domu. Nevěříte?

Výběr článků

Načítám