Hlavní obsah

Svíčky s pomerančem nebo chilli papričkou navodí správnou atmosféru

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátké dny a brzké večery v nás probouzejí touhu po hřejivém teple živého a mihotavého plaménku hořící svíčky. Zakomponujeme-li do svíček ještě přírodní materiál, dosáhneme zajímavého vzhledu jemně tónované kresby.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Výroba svíček s přírodninami je originální a snadná.

Článek

Jak si vyrobit takové svíčky?

1. Pro odlévání svíčky si připravíme dvě formy stejného tvaru. Z barevného vlnitého papíru vystřihneme jednu krabičku se dnem a druhou menší, kterou do ní vložíme. Dno větší krabičky zahneme zvenku přes okraj a spoje zalepíme lepicí páskou.
2. Dno menší krabičky založíme dovnitř a slepíme. Krabičky zasuneme do sebe, přičemž dna přilepíme k sobě oboustranně lepicí páskou. Mezi stěny zasuneme usušené plátky pomeranče nebo citronu.
3. Ve větším kastrolku zahřejeme vodu a do ní postavíme plechovku, na jedné straně smáčknutou do nálevky. Do plechovky nalámeme vosk a v horké vodní lázni jej roztavíme. Připravenou formu postavíme na talíř a mezi stěny nalijeme trochu vosku.
4. Tekutý vosk nejdřív trochu proteče a zachytí se na talíři. Zbytek však ztuhne a utěsní dno. Pak dolijeme mezi stěny zbývající vosk. Po ztuhnutí rozbalíme stěny vnější formy. Dno vnitřní krabičky prořízneme křížem a formu vytáhneme.
5. Takto vytvoříme čtvercový obal svíčky, jehož stěnami krásně prosvítají pomerančové plátky. Vložímeli do tohoto obalu čajovou nebo jinou nízkou svíčku a zapálíme ji, světlo prosvěcuje okraje se zalitými přírodninami.
6. Problém, jak udržet vkládanou dekoraci u stěny, můžeme vyřešit i jinak: stěny vnější formy vylijeme zevnitř trochou roztaveného vosku a ihned na něj nalepíme třeba usušené okrasné papričky nebo listy stromů. Pak dovnitř vložíme menší formu a opět trochu zalijeme dno a necháme zatuhnout. Poté vosk dolijeme do výše formy. Při chladnutí se vosk na povrchu proboří a stáhne se trochu do hloubky. Propadlé okraje vyrovnáme doléváním vosku po částech.
7. Po částečném ztuhnutí, ještě však za tepla, odlepíme z vnitřku dna zateklý měkký vosk. Po dostatečném ztuhnutí stěn odlepíme ode dna a stěn celou vnitřní formu a kleštičkami ji vytáhneme. Svíčku ponecháme jen ve vnějším obalu. Dovnitř pak vložíme jinou, silnější svíčku a mezeru zalijeme voskem. Svíčku lze dokončit i tak, že přes dutý obal se dnem zavěsíme knot přivázaný na stéblu, jehož druhý konec připíchneme napínáčkem do dna. Obsah pak dolijeme voskem.
8. Po vychladnutí svíčku vybalíme z formy a fénem rozpustíme povrch vosku tak, aby přírodniny vystupovaly. Pro tyto svíčky je vhodný tenký knot, ten prohořívá jen středem. Plamen se tak nedostane do blízkosti přírodnin (mohly by vzplanout).

Fotografie: Miroslava Kubišová, Právo

Rady & tipy

Při zahřívání vosku větráme. Chytne-li při tom vosk plamenem, přiklopíme hrnek pokličkou a oheň udusíme.

Zapálené svíčky nikdy nenecháváme bez dozoru!

Reklama

Související články

Jak si vyrobit nápaditý balicí papír

Při procházce přírodou nás upoutávají krásné barvy spadaných listů. S jejich pomocí si můžeme vyrobit originální balicí papír s podzimními motivy technikou...

Jak si vyrobit originální malovanou vázu

Často drobné detaily dodají ten pravý šmrnc našemu bydlení. Ukážeme vám, jak si můžete snadno vytvořit z obyčejné skleněné vázy originální kousek díky...

Výběr článků

Načítám