Hlavní obsah

Střecha bez okapů? To by nešlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvádět vodu mimo stavbu je takřka životně důležité. Tedy pro dům. Jinak by totiž voda stékala pod něj a podmáčela by ho. Bez okapů se proto žádný dům neobejde. Jaké konkrétně zvolíte, už ale záleží jen na vašem vkusu.

Foto: Hornbach

Okapy mohou být i zajímavým barevným prvkem.

Článek

Střecha, to není jen střešní krytina. Její nedílnou součástí jsou i klempířské prvky, tedy okapy. Respektive okapový systém, který zahrnuje nejen samotné žlaby, ale rovněž žlabové háky, rohy, kotlíky, kolena, svodové roury a objímky svodu.

„Součástí okapového systému mohou být také lapače nečistot do kotlíku, ochranné mříže proti padání listí a ledu do žlabů, různé odbočky a klapky pro sběr dešťové vody,“ popisuje Dalibor Knap, produktový manažer pro okapové systémy ve stavebninách DEK.

Hlavním prvkem jsou ale samozřejmě žlaby. Ty mohou být buď hranaté, nebo půlkulaté. Na výběr je několik materiálů a mnoho barevných variant.

V přírodním provedení

Základním řešením je pozink, tedy žárově zinkovaný ocelový plech. Počítejte ale s tím, že v přírodním provedení (plechově stříbrná barva) nebudou okapy bezúdržbové. Aby časem nedošlo ke korozi, bude nutné je natřít barvou.

Foto: Lindab

V případě okapového systému z pozinku s povrchovou úpravou můžete vybírat z více barev.

Dalším materiálem je titanzinek. Jde o bezúdržbový materiál. Časem ale „plechová“ barva mírně změní vzhled. „Titanzinek je náročný na správné zpracování,“ říká klempíř Petr Dvořák.

Zkontrolujte komín, termín už hoří

Jak na to

V přírodním provedení se dodává rovněž měď. I ta je bezúdržbová. Jak je ale známo, postupně mění svůj vzhled na zelenohnědou barvu.

Lakované okapy

Nectnost pozinkovaných okapů v podobě nutné údržby řeší řada výrobců tím, že pozinkované okapy dodává již s povrchovou úpravou. V tomto případě si ale dobře prověřte její kvalitu. Určitým vodítkem může být délka záruky.

Foto: Lindab

Okapy z pozinkovaného plechu mají kvalitní povrchovou úpravu.

Zajímavou variantou je hliník, který je obvykle dodávaný s barevnou úpravou. A to v široké škále odstínů. Velký výběr barev nabízejí i plastové okapy.

„Právě lakované okapové systémy v dnešní době převládají,“ doplňuje Dalibor Knap. Díky bezúdržbovosti a velkému výběru barev je lze totiž kombinovat s jakoukoliv střešní krytinou.

Ceny se šplhají nahoru

Ať už vyberete jakýkoliv okapový systém, musíte se připravit na podstatně vyšší ceny, než byly doposud.

„V letošním roce došlo k velkému nárůstu ceny okapových systémů,“ potvrzuje Dalibor Knap. Vysvětluje, že v případě přírodních okapových systémů se cena řídí vývojem ceny kovů na burze.

Je nejvyšší čas zkontrolovat střechu před zimou

Tipy a trendy

„Nedostatek suroviny pro výrobu a velká poptávka se odrazily i v rostoucí ceně lakovaných okapových systémů (pozink, hliník), kde se cena letos zvedla již třikrát,“ uvedl Knap.

Do konce roku lze podle něj očekávat, že dojde minimálně ještě k jednomu dalšímu navýšení cen.

Anketa

Čistíte pravidelně okapy?
Ano, jistě.
15,9 %
Snažíme se...
10,5 %
Občas na ně jukneme.
22,1 %
Ne, čistíme je vždycky, až když se zanesou.
43,4 %
Nemáme žádné okapy, za které bychom odpovídali.
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1943 čtenářů.

Reklama

Související články

Prvky pro bezpečný pohyb po střeše

Po střeše se pohybuje kominík, když čistí komín a kontroluje jeho stav. Při poškození krytiny na ní zase pracuje pokrývač. Nejen z těchto důvodů musí mít...

Výběr článků

Načítám