Hlavní obsah

Sestavte koupelnu na míru své rodině

Právo, Karolina Černá

Při výběru vany, umyvadla a toalety zohledněte nejen jejich typ, velikost i odolnost, ale také bezpečnost a snadnou údržbu. Většina dnešní sanity je šetrná ke spotřebě vody. Její správný výběr zefektivní čas, který členové rodiny v koupelně tráví.

Foto: Ravak

Dvojumyvadlo zpříjemní a zrychlí ranní provoz zejména vícečlenných domácností.

Článek

Malé umývátko pro opláchnutí rukou v místnosti s WC a dvojumyvadlo v koupelně zrychlí proces ranní i večerní hygieny vícečlenné domácnosti.

O velikosti vany rozhodnou míry koupelny a největšího člena rodiny, který by během lázně neměl mít stísněný pocit. Trh nabízí do nevelkých interiérů prostorově úsporné asymetrické vany, zúžené na jednom konci. Nad ním bývá obvykle umístěné umyvadlo.

Sprchové kouty a boxy si s malou místností rozumějí, jejich minimální a zároveň docela pohodlné rozměry jsou 80 x 80 cm. Moderní je bezbariérový sprchový kout zvaný walk in. Tvoří ho pevná stěna s průchodem z obou stran.

Sprchová hlavice dneška je prostě chytrá

Tipy a trendy

Kompromisem mezi vanou a sprchovým koutem je vana se sprchovou zástěnou, která může být pevná, skládací či otočná. Způsob otevírání a umístění se odvíjí od polohy sprchy, baterie, rozměru, hloubky a tvaru vany, eventuálně pozice umyvadla a klozetu.

Foto: Ravak

Řešením do menší koupelny je akrylátová asymetrická vana Rosa, v níž se pohodlně vykoupeme a díky zástěně také osprchujeme.

Pamatujte!
Osoby se zhoršenou pohyblivostí ocení bezpečná madla na okraji vany i na stěně v její blízkosti. Madlo bývá i ve sprchovém koutě, včetně sklopného sedátka. Vždy vybíráme vanu, vaničku či dlažbu pro sprchový kout s protiskluzovým povrchem!

Umyvadlo nejen na desku

Designové umyvadlo nejlépe vynikne na desce, která nabízí dostatečně velkou odkládací plochu. Naproti tomu zápustné umyvadlo je umístěno zcela, nebo jen částečně do koupelnové desky či skříňky.

První variantu si oblíbí milovníci rovných linií, u druhé vyniknou zajímavě zpracované okraje umyvadla. Závěsné umyvadlo visí na stěně, působí levitujícím dojmem. Řada modelů zmíněných variant nabízí odkládací plochu i na těle umyvadla.

Foto: Sapho

Krása skleněného umyvadla vynikne průchodem světla přes jeho stěnu. LED kroužek na odpadu může díky nízké spotřebě 1,2 W svítit nepřetržitě.

S ohledem na model vybereme vodovodní baterii. Běžná je páková, s níž nastavíme tlak i teplotu vody jednou rukou. Kohoutkovou baterii si dnes pořizují spíše příznivci retro stylu.

Tip!
Místo ušetří atypické rohové umyvadlo. O prostoru pro umytí rukou rozhoduje velikost a umístění vodovodní baterie, kterou lze instalovat nejen zepředu, ale také na stranu, a to s různým náklonem.

Klozet a bidet

Běžné WC je samostatně stojící s nádržkou na klozetové míse. V posledních letech roste obliba závěsných klozetů s podomítkovou nádrží, v jejichž okolí snáze udržíme čistotu. Toaletu umisťujeme do výšky 43 cm, starší a vyšší lidé uvítají vyšší posazení od 48 cm.

Pro maximální očistu intimních partií je vhodný bidet, který podobně jako klozety zahrnuje volně stojící i závěsnou verzi. Nemáme-li pro něj v koupelně ani na WC dostatek místa, použijeme proud vody z příruční sprchy se speciální sprchovou hlavicí v blízkosti toalety, či si pořídíme klozet s bidetovou sprškou přímo v míse.

Foto: Jika

Klozet (6164 Kč) a bidet (5388 Kč) z kolekce Cubito Pure jsou projektovány na výšku 43 cm od podlahy. Zohledňují nejen stárnoucí generaci, jíž se špatně vstává, ale i stále vyšší novou populaci.

Při nákupu keramické toalety a bidetu dbáme na kvalitu glazury, která zamezuje šíření mikroorganismů a usazování vodního kamene. Systémy splachování bez oplachového okruhu znemožňují ulpívání nečistot.

Klozet lze doplnit komfortním tvarovaným sedátkem, přídavným sedátkem pro děti, madly a vzpěrami pro pohybově handicapované osoby.

Šetřete s vodou
Chytré sprchové hlavice nabízejí několik úsporných funkcí. Stiskem regulátoru na hlavici či rukojeti ovlivňujeme intenzitu proudu, který bývá mísen se vzduchem.
Úsporný perlátor na vodovodní baterii s nastavitelným průtokem sníží spotřebu vody až o 85 %.
Bezdotyková baterie, kterou spouštíme vložením rukou před senzor, je nejúspornější a dokonale hygienická.
Toaleta s duálním splachováním šetří vodu tím, že nabízí spláchnutí nejčastěji třemi a šesti litry.
WC splachovač s umyvadlem využívá vodu, jíž jsme si myli ruce. Po spláchnutí teče čistá voda přes baterii do umyvadla na nádržce. Po umytí rukou zůstává použitá voda v nádržce a čeká na další spláchnutí.

Anketa

Máte v koupelně dvě umyvadla?
Ano, jistě.
16,2 %
Měli jsme, ale už nemáme.
3,6 %
Nemáme, ale plánujeme je.
3,7 %
Nemáme.
76,5 %
Celkem hlasovalo 1311 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Hebký ručník vás obejme, režný namasíruje

Koupelnám většinou vládnou ručníky a osušky z bavlny. Z bavlněných přízí vznikají obláčkově nadýchané tkaniny s vysokým vlasem i husté s kratším, vždy příjemné...

V koupelně oceníte chytrá zrcadla

Zrcadlo neodmyslitelně patří do každé koupelny stejně jako umyvadlo či vana. Sloužit ovšem nemusí jen při každodenní hygieně nebo úpravě zevnějšku. Může také...

Výběr článků

Načítám