Hlavní obsah

Se sádrokartonem vytvoříte stavební otvor raz dva

Rychlá výstavba, snadná montáž, možnost stavění na jakémkoliv podkladu a také jednoduchá příprava stavebního otvoru pro interiérové dveře – to jsou hlavní výhody suché výstavby se sádrokartonem.

Foto: JAP Future

Stavební pouzdro Profikit bez pevných bočnic si stavebník snadno poskládá během pár minut. Jeho konstrukce je připravena tak, aby jeho seskládání proběhlo lehce pomocí předchystaných spojů, které do sebe stačí zasunout a zacvaknout.

Článek

Klasické dveře se zárubněmi, zasunovací dveře zabudované do stavebního pouzdra, třeba i bez pevných bočnic. Možností je dnes v tomto směru spousta. Stačí si jen vybrat, co by se vám líbilo.

Omezovat se přitom při volbě konkrétní varianty nemusíte ani stavebním materiálem příček, do nichž dveře budete zabudovávat.

Překážkou nejsou ani sádrokartonové příčky. Naopak, v případě tzv. sádroše bude realizace ještě jednodušší než třeba u zděné příčky.

Otočné dveře se zárubněmi

Stavební otvor se připraví prostřednictvím rastru z hliníkových profilů, na které se následně připevňují sádrokartonové (SDK) desky. Tato hliníková konstrukce zároveň tvoří potřebný pevnostní prvek nahrazující překlady.

Sádrokarton boří nepravdy a mýty

Jak na to

„Po obvodu stavebního otvoru je doporučeno použít UA profily, protože mají vyšší tloušťku a jsou pevnější. Zárubně tak udrží pevněji než profily standardní,“ doporučuje Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP Future, českého výrobce designových dveřních systémů.

Foto: Vekra

Prostor mezi zárubní s příčkou z SDK desek je třeba pečlivě zapěnit po celém obvodu.

Samotné zabudování zárubně pak probíhá obdobně jako u klasických zděných příček.

„Mezi obložkovou zárubní a stěnou vzniká při montáži drobná mezera. Tu je pro dostatečný hlukový komfort v interiéru dobré zapěnit po celém obvodu,“ doporučuje Pavel Hajný, ředitel divize interiérových dveří značky Vekra.

Stavební pouzdro pro zasouvací dveře

Sádrokartonové příčky samozřejmě umožňují i zabudování stavebního pouzdra pro zasouvací dveře.

„Pro SDK příčky se používá typ stavebního pouzdra, u kterého je jeho plechová kapsa bez vnější armovací sítě – tedy bez vnější mřížky určené k nanesení omítky,“ vysvětluje Pavel Hajný.

Sádrokarton šetří čas i peníze. Víte, k čemu všemu jej využít?

Jak na to

V rámci postupu je nutné nejdříve usadit SDK profily a v místě usazení stavebního pouzdra ponechat otvor v odpovídající šíři. Do vzniklého otvoru se usadí stavební pouzdro, které má z obou stran přesně určená a předchystaná místa pro ukotvení.

Pouzdro se nejprve k SDK profilům pevně přišroubuje ze strany jeho plechové kapsy. Poté se napevno usadí i protilehlý SDK profil ke stojnici pouzdra.

Závěrečnou fází je vlastní opláštění stavebního pouzdra a stěny SDK deskami a jejich finální povrchová úprava.

Foto: JAP Future

Stavební pouzdro je dokonale skryté.

Dnes existují i stavební pouzdra bez pevných bočnic přímo určená pro zabudování do sádrokartonových příček. Příkladem takového pouzdra je Profikit z dílny JAP Future, jehož hlavními výhodami jsou malé přepravní rozměry a jednoduché smontování přímo na stavbě.

V zabaleném stavu zabírá až 6x méně místa než běžné stavební pouzdro.

Anketa

Troufli byste si na příčku, do níž jsou vsazené dveře?
Jistě, bez problémů.
59,6 %
Patrně ano.
19,5 %
Nevím, nevím.
5,5 %
Asi spíš ne.
5,3 %
Tak na to bych si netroufl/a.
10,1 %
Celkem hlasovalo 1375 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Co mají umět interiérové dveře

Vnitřní dveře nemají za úkol pouze oddělovat jednotlivé pokoje, ale také omezují šíření hluku v domě či bytě. Představují navíc výrazný designový prvek, který...

Posuvné dveře ušetří drahocenné centimetry

Jaké jsou výhody posuvných dveří v interiéru? Snadná manipulace s nimi, bezbariérový průchod a kompatibilita s různými druhy dveří. Lze je posunovat podél...

Výběr článků

Načítám