Hlavní obsah

Revizní technik na kliknutí aneb Nezapomeňte na povinnou kontrolu kotle

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Topná sezona už na některých místech začala. Pokud jste tak ještě snad neučinili, ověřte si, zda máte platnou povinnou revizi kotle na pevná paliva. Pokud ne, je nejvyšší čas ji nechat udělat.

Foto: Lindab

Pokud dům vytápíte kotlem na tuhá paliva, pamatujte na pravidelnou povinnou revizi kotle.

Článek

Pro kotle na tuhá paliva platí od roku 2016 povinnost projít pravidelnou revizí. Původně byla stanovena na každé dva roky, novelou ale byla četnost změněna. Aktuálně je tak třeba tuto povinnost splnit jednou za tři roky.

Povinnost se vztahuje na otopná zařízení s příkonem od 10 do 300 kW a teplovodním okruhem, tedy na většinu kotlů na uhlí, dřevo nebo jiná pevná paliva v rodinných domech určených k trvalému bydlení i k rekreaci.

Revize platí i pro krbové vložky, jsou-li napojené na radiátory a s tepelným příkonem od 10 kW.

Foto: Viadrus

Revizi se nevyhnete ani tehdy, máte-li doma krbovou vložku s tepelným příkonem nad 10 kW.

Kdo může revizi udělat

Revizi může dělat výhradně odborně způsobilý technik. Kompletní seznam techniků, kteří kontroly mohou provádět, je přístupný na webu ministerstva životního prostředí (na adrese https://ipo.mzp.cz/).

V této databázi můžete nalézt kontakt na nejbližší techniky pro dané typy a výrobce spalovacích zdrojů na pevná paliva v domácnostech.

Kotle na tuhá paliva? Ano, ale už jen ty ekologické

Bydlení

Databáze umožňuje rovněž komunikovat s výrobcem zdroje, pokud majitel (provozovatel) není schopen nalézt technika, který je ochoten provést kontrolu zdroje do částky stanovené vyhláškou, která činí 1585 Kč bez DPH (pro jednoduché zdroje) a 1848 Kč bez DPH (pro složitější kotle s řídicí jednotkou).

Pak může pomoci zajistit technika právě výrobce. Když se nepodaří ani to, lze si vybrat jiného technika, který je držitelem oprávnění jiného výrobce pro stejný typ kotlů.

Foto: Viadrus

Servisního technika vám může doporučit i výrobce kotle.

Doklad se uchovává v databázi

Elektronická komunikace bude v databázi uchovávána a bude sloužit k nahlížení při případné kontrole ze strany obce s rozšířenou působností.

Doklady o provedené kontrole jsou totiž povinně od 1. ledna 2020 techniky do tohoto systému předávány.

Anketa

Máte už revizi pevného kotle provedenou?
Ano, máme ji platnou.
24,1 %
Chystáme se na ni.
5,2 %
Ne a nijak to neplánujeme.
31,1 %
Nemáme kotel na pevná paliva.
39,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 286 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sálavé vytápění funguje jako slunce

Teplo ze sálavých panelů se šíří prostorem ve formě infračervených paprsků, které se po dopadu na jiné pevné těleso mění v tepelnou energii. Panely přímo...

Výběr článků

Načítám