Hlavní obsah

Rekonstrukci bytu promyslete do detailu

Právo, Hana Šmidrkalová

Chcete zvládnout rekonstrukci bytu k plné spokojenosti? Hlavně nespěchejte, přání a vize jsou jedna strana mince, finanční možnosti druhá. Při dobré vůli a správné přípravě celé akce ale nebudete litovat a výsledek si spolu s rodinou náležitě vychutnáte.

Foto: JAP Future

Stavební pouzdro Aktive Standard a vlevo skryté zárubně Aktive pro otočnou variantu dveří Master Door.

Článek

Nebojte se konzultovat s odborníky, zjišťujte nabídku materiálů na trhu, brouzdejte po internetu, zkoumejte prezentované realizace, promýšlejte realizační firmu.

Ideální situace je, když máte k dispozici kvalitní projekt, v němž se projeví znalost architekta, erudovanost projektanta a precizně zdokumentovaná představa stavebníka.

Při rekonstrukci bytu jsme zpravidla omezeni některými neměnnými danostmi, jako jsou např. nosné zdivo, instalační jádro, umístění oken, hlavní vstup do bytu.

K nejčastějším úpravám patří rekonstrukce bytového jádra, změna příček, úprava kuchyně, výměna podlahové krytiny, oken, dveří a elektroinstalace.

Připravte se na okna

Na tuto práci vždy povolejte odborně proškolené montážníky. Při výměně oken v panelových domech je komplikací nutnost vybourání a pomocí rozbrušovačky vytažení ven osazovacího ocelového rámu.

Stavebník by měl být dodavatelem oken poučen o tom, jak má být ostění, nadpraží a parapetní zdivo pro montáž připraveno a začištěno.

„Nejsnazší variantou je usazování oken do stěn z monolitického betonu, který je po odbednění hladký, a vytváří tak ideální podklad pro kotvení rámů a zejména pro aplikaci uzávěrů připojovací spáry,“ říká Pavel Kašpar z firmy Vekra a dodává:

„U betonových tvárnic a klasických cihel, jejichž povrch není kvůli koncovým zámkům rovný, je třeba ostění nejprve vyhladit – nejlépe vrstvou šedého stavebního tmelu.“ Před samotnou montáží je samozřejmostí kontrola rozměrů, vlhkosti stavební konstrukce i soudržnosti povrchu.

Aby pod okny neprofukovalo

Podstatnou částí každé výměny oken je správný uzávěr připojovací spáry, tedy prostoru mezi rámem okna a zdí.

Polyuretanová montážní pěna, která se využívá k vyplnění tohoto prostoru, má dobré tepelně izolační vlastnosti, ale sluneční záření a zejména vlhkost ji mohou nenávratně poškodit. Pod okny pak může profukovat. Rozdrolená nebo promočená montážní pěna je příznakem velkých potíží s izolací domu.

Atypická okna jsou zajímavá nejen svou tvarovou bohatostí

Tipy a trendy

„Pro správnou ochranu připojovací spáry se na okenní rám z interiérové strany lepí parotěsná fólie se speciální hliníkovou vrstvou, která zabraňuje průniku vzdušné vlhkosti do montážní pěny. Na exteriérovou stranu okna se lepí jiná fólie.

Exteriérová fólie je na rozdíl od té interiérové paropropustná, a navíc vodotěsná. Díky těmto vlastnostem propouští případnou vlhkost směrem ven z ostění a zároveň brání vniku srážkové vody,“ vysvětluje Kašpar. Okenní rámy s nalepenými ochrannými fóliemi se pak usadí a ukotví do připraveného stavebního otvoru.

Dveře, které ušetří cenné centimetry

Chcete-li vyměnit otočná dveřní křídla za dveře zasouvací do stavebního pouzdra, určitě vás čeká bourání.

„Otvor pro stavební pouzdro musí být dvojnásobný než pro standardní otočné dveře, jelikož kromě šířky vlastního průchodu je třeba počítat také se šířkou pro samotné pouzdro – tedy kapsu, do které budou dveře zajíždět,“ vysvětluje Petr Paksi ze společnosti JAP Future.

„V případě zděných stěn je s instalací stavebního pouzdra nutná i výměna stavebního překladu – prvku, který se umisťuje nad stavební otvory za účelem přenášení statického působení zdiva. Ten totiž musí být taktéž dvojnásobný, jelikož stavební pouzdro nemá nosnou funkci.“

Moderní dveře můžete hledat v místnosti déle, než byste čekali

Tipy a trendy

Stavební pouzdra lze zabudovat jak do klasické zděné stěny, tak i do sádrokartonové příčky – podle toho se liší jejich typ i postup usazení. Součástí stavebních pouzder určených pro zděné příčky je armatura – tedy vnější mřížka pro nanesení omítky.

Profil stavebního pouzdra určeného do SDK příčky je bez armovací sítě, jelikož stavební pouzdro zvenčí opláští SDK desky, na které se nanese povrchová úprava stěny.

Bez obložek, prostě do ztracena

Rozhodli jste se zachovat otočné dveře, ale chcete je vyměnit? Nezapomeňte na zárubně! Nebo můžete nové zárubně nechat úplně zmizet a dát hlavní slovo samotnému dveřnímu křídlu.

Neviditelné dveře? Skryté zárubně umí dokonale splynout s okolím

Tipy a trendy

Skryté zárubně jsou zcela ukryty pod omítkou. Stavební otvor je tak bez jakékoliv viditelné obložky. Díky tomu se bezobložkové řešení hodí do interiéru v jakémkoliv stylu, není potřeba zárubeň s ničím ladit.

Nepodceňte elektroinstalaci

Čeká vás ale i renovace elektroinstalace. V některých situacích lze sice využít stávajících rozvodů, většinou se ale doporučuje rozvody nahradit. Odborný technik stav elektroinstalace zkontroluje a navrhne rozsah změn. Kromě toho vám i pomůže s výběrem potřebného vybavení a vhodným umístěním jednotlivých vypínačů, zásuvek i dalších přístrojů.

„Rozmístění nových vypínačů a zásuvek předem pečlivě promyslete a nezapomeňte vzít v potaz plánované vybavení dané místnosti,“ radí Marek Beneda ze společnosti Obzor Zlín.

„Pro klasické přístroje domovních vypínačů a zásuvek se nejčastěji používají krabice hluboké 30 nebo 42 mm. Přístroje se speciální funkcí, jako je např. otočný žaluziový ovladač či zásuvka s přepěťovou ochranou, vyžadují krabice s montážní hloubkou minimálně 50 mm,“ vysvětluje Beneda.

Pokud třeba zavádíte elektrické vytápění nebo ohřev vody, nezapomeňte si nechat od vašeho distributora elektřiny zavést tzv. dvoutarif, který vám umožní využívat vysoký a nízký tarif (tedy, postaru řečeno, tzv. denní a noční proud).

Spotřebiče, díky nimž máte nízký tarif, jako jsou bojlery, akumulační kamna nebo jim podobné, jsou v době vysokého tarifu blokovány. Nemusíte se tedy obávat, že by vám bojler ohříval vodu s drahou elektřinou.

Pořiďte si domů hravé retro vypínače

Tipy a trendy

Provádíte-li rekonstrukci letité elektroinstalace, často se zapomíná i na to, že od doby jejího zavedení se přestaly používat některé energeticky náročné spotřebiče. A když už v bytě přistupujeme k rekonstrukci třeba kuchyně nebo koupelny, často je to spojeno s nákupy nových, a tedy i výrazně úspornějších spotřebičů.

Používáte-li jen běžné domácí spotřebiče a máte dosud velké, třífázové jističe, nechte si jejich velikost snížit. Tím můžete ušetřit za měsíční paušál. Když třífázový jistič o velikosti 40 A snížíte na jednofázový o velikosti 25 A, ušetříte u nejrozšířenější sazby v českých domácnostech D02d přes 1400 Kč.

Pokud zjistíte, že je hodnota vašeho jističe zbytečně vysoká, můžete se obrátit např. na bezplatnou zákaznickou linku Bohemia Energy, kde vám poradí, jak dál.

Stavební práce a povinnosti

Stavební povolení: potřebujete při úpravách, které mění vzhled stavby, zasahuje se do nosných konstrukcí, vytváří se např. nový otvor v nosné stěně atd.

V případě zásahů do nosných konstrukčních prvků potřebujete rovněž stanovisko statika a souhlas ostatních vlastníků bytových jednotek. Ohlašovací povinnost: např. při výměně oken.

Ohlašovací povinnost se nevyžaduje při opravách či výměnách vnitřních příček, omítek, obkladů stěn, podlah, dlažeb.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám