Hlavní obsah

Psí a kočičí hotely mají otevřeno celý rok

Novinky, Roman Mašín

I když se člověk snaží přizpůsobit vlastní životní styl svému čtyřnohému mazlíčkovi, čas od času může nastat situace, kdy je třeba vyřešit otázku, kam s ním.

Foto: Roman Mašín

Kromě náležitých oprávnění k provozování hotelu je jedním z hlavních ukazatelů jeho kvality čistota ve všech prostorech.

Článek

Ať už je to třeba pobyt v nemocnici, služební cesta nebo dovolená, ne vždy je někdo schopen se o psa nebo kočku v nepřítomnosti majitele postarat. Proto existují zařízení, kam je možné mazlíčky na nezbytně nutnou dobu umístit. Jsou to psí a kočičí hotely. Většina funguje po celý rok.

Provozovatelů hotelů pro psy a kočky je mnoho, nejčastěji fungují jako rodinná zařízení. V domku s dostatečně velkým pozemkem si milovník psů nebo koček zřídí hotel.

Chyběl nám takový hotel, ve kterém bude péče o ně odpovídat našim vysokým nárokům. Tak jsme ho museli vybudovat.
Helena Hejmová, provozovatelka hotelu pro kočky

„Kočičky chováme více než 20 let. Při plánování našich dovolených jsme se s těžkým srdcem rozhodovali, komu je v době nepřítomnosti svěříme. Chyběl nám takový hotel, ve kterém bude péče o ně odpovídat našim vysokým nárokům. Tak jsme ho museli vybudovat,“ vysvětluje Helena Hejmová, provozovatelka hotelu pro kočky Miacis ve Smečnu.

Dalším nejčastějším druhem zařízení jsou hotely zřízené firmami, které se zvířaty profesně zabývají. Jedním z nejnovějších, a také nejluxusnějších je psí hotel v Horních Počernicích, který provozuje firma Pet Center, jež provozuje po celé ČR mnoho obchodů s chovatelskými potřebami.

„Pet Center se ve své strategii chce dlouhodobě zaměřovat na to, aby si lidé užívali radost se svými domácími mazlíčky, na všechno ostatní jsme tu my. Pokud potřebujete například odjet na dovolenou, kam ho nemůžete vzít s sebou, je tu náš psí hotel,“ říká Kateřina Holnová, marketingová ředitelka Pet Center.

Foto: Helena Hejmová

Každé zvíře má v hotelu mít svůj vlastní kotec.

Zcela unikátní je kombinovaný psí a kočičí hotelu v Rosicích u Brna, který vznikl v rámci veterinární kliniky AXA. „Nápad jsme okopírovali ze zahraničí,“ přiznává majitelka kliniky veterinářka Irena Packová „prostě jsme chtěli využít volné ubytovací kapacity, které jsou připraveny pro naše čtyřnohé pacienty.“

Jak vybírat

Jak se ale v široké nabídce vyznat? Jak vybrat ten správný zvířecí hotel a nenaletět podvodníkům? Samozřejmě nejlepší jsou reference od známých a kamarádů, kteří už službu využili. Jinak je nutné pečlivě vybírat, kam pejska nebo kočičku umístíme.

Jako první si zjistěte, zda provozovatel hotelu má schválení Státní veterinární správy a živnostenský list, které by měly být nezbytnými a základními doklady pro provozování takového zařízení. Pro zřízení hotelu pro zvířata platí téměř stejné podmínky jako například pro útulky.

Foto: Roman Mašín

Součástí zařízení každého psího hotelu je společná herna pro psy.

„My jsme jako veterinární zařízení potřebovali mimo veterinární licence a všech povolení vztahujících se na veterinární kliniku ještě živnostenský list, kontroluje nás životní prostředí, veterinární správa a úřady dozorující provoz kliniky - například hygiena, Ústav pro kontrolu biopreparátů a léčiv a tak dále,“ říká MVDr. Irena Packová. Pokud hotel všechny tyto náležitosti splňuje, neváhejte a jeďte se osobně přesvědčit, jaké podmínky v něm zvířata mají.

Na prvním místě čistota

Je jasné, že vybavení hotelu pro psy a kočky se liší, u obou by ale prvním a nejdůležitějším znakem měla být čistota. Další nutnou podmínkou je, aby se zvířata v hotelu cítila tak, jako ve svém přirozeném prostředí. „Zvířata by měla mít k dispozici prostředí, které jim bude co nejvíce evokovat jejich vlastní domov,“ upozorňuje Kateřina Holnová.

„Každý pejsek by měl mít k dispozici svůj kotec s pelíškem, dále společný prostor, kde tráví čas s ostatními pejsky a také dostatečně velký venkovní výběh. Všechny tyto parametry náš hotel splňuje,“ upřesňuje.

Kočky mají pochopitelně trochu jiné nároky. „Péče by měla být zaměřena individuálně, podle zvyků a potřeb každé jednotlivé kočičky,“ říká Helena Hejmová. „Špičková hygiena, dostatečný pohyb během celého dne, včetně možnosti využívat venkovní voliérové výběhy, jsou nutností. Alespoň pro nás,“ dodává.

Nejlepší je vlastní veterinář

Psí hotel by měl už při první návštěvě působit příjemně, pohodově a hlavně profesionálně. O zvířata by se měl v každém případě starat odborný personál nebo v případě rodinných hotelů lidé, kteří mají se psy nebo kočkami zkušenosti.

Naprosto ideální je, když má hotel svého veterináře, který je schopen při případných problémech poskytnout odbornou péči ubytovaným zvířatům. Hotelům, které takové zázemí nebo smlouvy s veterinářem nemají, je lepší se vyhnout.

Vybavení hotelu by mělo odpovídat potřebám a hlavně bezpečnosti čtyřnohých klientů. Především je nutné myslet na to, že do hotelu se mohou dostat i psi nebo kočky, kteří se bez problémů nesnesou s ostatními. Hotel by měl mít pro takové případy i ubytovací kapacity, které jsou zcela oddělené od ostatních.

Foto: Helena Hejmová

Majitel hotelu pro mazlíčky nemá důvod neumožnit zájemci o využití jeho služeb, aby si prohlédl interiér jeho zařízení.

Zvířata by měla mít samostatné čisté ubikace, které lze snadno čistit a dezinfikovat (zvířata si často své nové bydlení označkují). Samozřejmostí je dostatečný venkovní výběh, a pokud možno i velký vnitřní prostor, kde mohou trávit čas, když venku není ideální počasí.

I tak se ale může stát, že zvíře v hotelu prostě nebude chtít zůstat. Pokud tedy už pobyt v hotelu nemáte odzkoušený v minulosti, je dobré využít nabídky kvalitních zařízení, kdy hotel se psem nebo kočkou navštívíte a zkusíte si, jak zvíře reaguje na nové prostředí. Kvalitní zařízení nabídnou majiteli i jednodenní pobyt zvířete na zkoušku zdarma.

Jak zvíře na pobyt připravit a vybavit

Kdo chce psa nebo kočku umístit do zvířecího hotelu, musí mít především platná všechna povinná očkování. Dále by měla být zvířata odčervená a ošetřená proti vnějším parazitům (sprej, spot, obojek apod.). Předem si také zjistěte další podmínky ubytování, každé zařízení má jiné.

„K dočasnému ubytování v hotelu Pet Center mohou být přijata pouze zvířata prokazatelně zdravá. Majitel psa musí doložit očkovací průkaz nebo pet pass s platnou vakcinací. Tyto veterinární úkony nesmí být starší více než jeden rok a mladší než dvacet jedna dnů. Nepřijímáme hárající feny,“ upozorňuje Kateřina Holnová. Hárající feny neubytovává prakticky žádný hotel pro psy.

Majitel většinou může na dobu pobytu dodat vlastní krmivo, na které je zvíře zvyklé. „Majitel může krmivo své kočičce přivézt, o to nižší bude platit cenu za ubytování,“ říká Helena Hejmová. „My nabízíme veškeré druhy granulí, kapsiček a konzerv, které jsou na trhu k dispozici. Může si vybrat i z několika druhů syrového masa,“ uzavírá.

Nabídku krmiv mají psí a kočičí hotely většinou standardní, pokud je vaše zvíře zvyklé na nějakou speciální dietu, je dobré se předem informovat, zda ji hotel nabízí.

Foto: Helena Hejmová

Zatímco psi mívají v hotelu každý den možnost společného výběhu, kočky zůstávají po celou dobu pobytu každá sama. Výjimkou jsou samozřejmě dvojice koček žijící u majitele společně.

A co by při pobytu v hotelu ještě nemělo chybět? U psů je to samozřejmě obojek a vodítko. Kdo přidá zvířeti jeho oblíbenou hračku nebo třeba deku, na které se rád vyvaluje, jistě neudělá chybu.

Podobný režim jako doma

Denní režim v hotelu pochopitelně nemůže odpovídat režimu, jaký má zvíře doma. Kvalitní zařízení se ale stará o to, aby zvířata měla program dostatečně přizpůsobený svým požadavkům.

„Kočička v hotýlku je vždy hodinu ve své kóji, pak jde na hodinu do herního prostoru, kde si s ní hraju, a po hodině se běží provětrat do venkovní voliéry. Tak se to střídá během celého dne,“ objasňuje Helena Hejmová. „Vždy platí, že kočičky k sobě navzájem nemohou, je to nutná podmínka pro zachování jejich bezpečí. Samozřejmě výjimkou jsou dvojice, které přišly spolu z domova.“

U psů je to jednodušší, většina z nich si na své spolubydlící v hotelu rychle zvykne a mohou se vypouštět spolu. „Denní režim je rozdělený na odpočinkovou a aktivní část. Většinu času tráví psi v naší velké herně ve smečce. V průběhu dne stráví minimálně 3 x 20 minut venčením a hrou ve venkovním výběhu,“ říká Kateřina Holnová.

Foto: Roman Mašín

Ačkoli tráví psi v hotelu určitý čas každý den pohromadě ve smečce, většinu dne mají k dispozici vlastní kotec.

Zcela specifický může být režim v hotelu při veterinárním zařízení. „Naši klienti často využívají ubytovací pobyt i k provedení veterinárních zákroků jako jsou zubní ošetření, kastrace a podobně. V podstatě jim tím odpadne pooperační péče, kterou zajistíme odborně my. Ubytování na klinice využívají také majitelé zvířat, kteří musí svým zvířatům aplikovat třeba inzulín, léky na srdce a podobně, což v běžném hotelu odmítají dělat.,“ konstatuje doktorka Packová.

Jakým zařízením se vyhnout

Především těm, která nemají potřebné osvědčení a jejichž provozovatelé nemají na tuto činnost živnostenské oprávnění. „Je důležité, aby byl hotel schválený krajskou veterinární zprávou. Jen to garantuje, že prostory splňují podmínky nutné pro wellfare pejsků a kočiček. Ne všechny hotely tomu odpovídají – majitelé si často předělají sklep v domě a nazvou to hotelem pro pejsky,“ varuje Kateřina Holnová.

Kvalitní hotel by měl mít své webové stránky, na nichž jsou všechny informace k dispozici. Především výrazně nízká cena za ubytování, ve srovnání s jinými podobnými zařízeními, by měla být prvním signálem, že něco není v pořádku. Stejně tak, když chybí fotky zázemí hotelu. Pokud při osobní návštěvě majitel snese mnoho výmluv, proč vás do zázemí nechce pustit - nejčastěji se vymlouvá na možnosti zavlečení infekce - pak je nejvyšší čas se obrátit a takové zařízení opustit.

Na co nezapomenout při předávání mazlíčka do hotelu
očkovací průkaz
obvyklé krmivo
nějakou část domácnosti, kterou používá (deku, pelíšek apod.)
oblíbenou hračku
obojek a vodítko

Včasná rezervace

Psí a kočičí hotely nejsou nafukovací, a tak jsou roční období, kdy je jejich kapacita beznadějně naplněna. Takovými obdobími jsou především letní prázdniny a pak zimní školní prázdniny, jež jsou v každém regionu  v jinou dobu. Takže, pokud plánujete dovolenou, kam svého čtyřnohého miláčka vzít nemůžete, myslete i na včasnou rezervaci kvalitního hotelu pro něj.

Reklama

Související články

Na člověka štír zaútočí jen ve stresu

Štír nebo taky škorpion je pro většinu lidí strašákem. Smrtelně nebezpečných druhů je ale jen pár, a to ještě ohrožují především jedince s oslabeným...

Parazité mohou domácího mazlíčka i zabít

Jak se venku trochu oteplí, nastává každoroční urputný souboj majitelů psů a koček s blechami, klíšťaty, tasemnicemi a dalšími parazity, kteří rádi na jejich...

Výběr článků

Načítám