Hlavní obsah

Prvky pro bezpečný pohyb po střeše

Právo, Karolina Černá

Po střeše se pohybuje kominík, když čistí komín a kontroluje jeho stav. Při poškození krytiny na ní zase pracuje pokrývač. Nejen z těchto důvodů musí mít střecha prvky pro bezpečný pohyb!

Foto: Velux

Střešní výlezy GXL/GXU se otevírají jako dveře a zpřístupňují střechu z podkroví. Vzhledem k jejich rozměrům se na střechu dostaneme snadněji.

Článek

Podle norem musí majitel nemovitosti nechat tato zařízení pravidelně kontrolovat každých 12 měsíců, a to autorizovanou osobou pověřenou výrobcem, jímž je v mnohých případech dodavatel stavebního příslušenství pro střechy. Kdy se revize provádí?

Je jedno, zda je to na jaře, nebo na podzim, důležité je, aby to bylo pravidelně.

Plošiny, stupačky a lávky

Nejčastěji se na střešní plochy upevňují stoupací plošiny. Mají své místo v blízkosti komína, eventuálně solárních kolektorů, antén apod. Rozsáhlejším střechám větších objektů nechybějí kominické lávky se zábradlím. U menších střech, či jako doplňkové opatření např. ke stoupacím plošinám, poslouží nášlapy neboli střešní stupačky.

Na šikmé střechy rodinných domů se instalují stoupací plošiny, lávky a nášlapy v kombinaci s bezpečnostními háky. Jsou to kotevní body se zachycovacím postrojem na laně.

Připevníme k nim i střešní žebříky zajišťující dočasný pohyb na střeše. Háky tak chrání pokrývače nebo stavebního klempíře před pádem ze střešního pláště na jeho volných okrajích i po celé jeho ploše.

Spolehlivé střešní výlezy

Střešní výlez je správně umístěn těsně vedle komína, od výlezu ke komínu by měly vést nášlapy. Pokud jde o větší vzdálenost, kdy nášlapy nestačí, jsou nutné stoupací plošiny, případně komínová lávka (více v normě ČSN 734201).

Praxe je ale jiná, střecha bývá ve špatném stavu, nášlapy drží jen silou vůle a komínová lávka má stoupací část z prohnilého dřeva.

Foto: Fakro

Výlez DRL je inovativním řešením pro výstup na plochou střechu. Konstrukce a rozměry ho dokážou spojit s půdními schody.

To už by normám nevyhovělo. Část, na které se stojí, by měla být protiskluzová, což znamená kovová s výstupky a otvory, které brání shromažďování vody a sněhu. I když kominík chodí po střechách každý den, jsou střechy, kam by se ani neměl pouštět – přece jen je to člověk a ne veverka.

Normy v praxi
Bezpečné užívání stavby patří k základním požadavkům normy ČSN 731901. Uživatel musí mít možnost bezpečně provádět údržbu střechy, výměnu poškozených částí krytin, obnovovací nátěry, ale také údržbu komína, včetně revize.
Norma ČSN EN 517, odst. 10 u bezpečnostních střešních háků od výrobce vyžaduje uvedení informace, že zařízení musí být kontrolováno každých 12 měsíců oprávněnou, jím autorizovanou osobou a že bude pravidelně udržováno, považuje-li to výrobce za nezbytné.
Obdobně se to podle normy ČSN EN 516 týká lávek, plošin a stupňů.

Anketa

Lze se po vaší střeše pohybovat bezpečně?
Jistěže!
18,5 %
Je-li člověk šikovný, pak ano.
46 %
Nemám potuchy.
4,7 %
No, nevím, nevím...
5,1 %
Ne, je to jen pro sebevrahy.
25,7 %
Celkem hlasovalo 1006 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Střecha je korunou na hlavě domu

Střecha je dominantní část domu, vyžadujeme od ní skvělé praktické vlastnosti i vzhled. Při rekonstrukci či stavbě nového domu se určitě obraťte na odborníka,...

Zelené rostlinky střeše i fasádě sluší

Střecha a fasáda, to je velká plocha, na niž praží slunce a stékají po ní dolů proudy vody. Ale když ji osázíme rostlinami, lze vytvořit okrasnou plochu, která...

Výběr článků

Načítám