Hlavní obsah

Oblékněte ložnici do nového šatu. Ten může být šik a přitom levný

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se začátkem podzimu se možná také zamýšlíte nad tím, zda by ložnice nesnesla nějakou tu úpravu či vylepšení. Po létě má ale jen málokdo na nějaké větší změny dostatek peněz, a tak by spousta z nás uvítala, kdyby se odehrály pod taktovkou nízkého rozpočtu. Překvapivě, jde to.

Foto: Ikea

K proměně ložnice stačí někdy i málo – nové textilie, nové drobné úložné prostory, lampička na noční stolek či polička.

Článek

Hned na začátku je poctivé si říci, že výměna postele, roštu a matrace nebude tentokrát naším cílem. Na těchto prvcích opravdu není radno šetřit, ovlivňují totiž kvalitu našeho spánku, a tím přímo i naše zdraví.

S malým rozpočtem se proto zaměříme především na proměnu vzhledu ložnice.

„Pro vizuální proměnu ložnice není vždy nutné vyměnit nábytek. Často stačí použít nové doplňky a dekorace. Na to, jak místnost působí, mají velký vliv textilie, závěsy, polštáře nebo koberce. Ty lze většinou obměnit za výrazně méně peněz,” radí Markéta Polcarová, vedoucí interiérová designérka společnosti Ikea Česká republika.

Kombinovat lze téměř cokoli, ale s rozmyslem

Bytový textil má zároveň tu moc proměnit i ten nejobyčejnější byt v útulný a příjemný domov.

„Vybírejte ale uvážlivě, špatně zvolenými textiliemi lze i sebedokonalejší koncept a vzhled interiéru pokazit,“ varuje bytová dekoratérka Šárka Průšková, která se právě na bytový textil specializuje.

Tomu se lze ale poměrně snadno vyhnout. „Češi tradičně vylepšují své domovy svépomocí, v posledních letech se však více obracejí i na bytové designéry a dekoratéry,“ uvádí Magda Jandová z e-shopu Astoreo.cz. Pravda, jejich služby něco stojí, ovšem téměř vždy odborník pomůže svým klientům ušetřit a tím se sám „zaplatí”.

Letní povlečení pro sladký spánek

Tipy a trendy

Tam, kde by nezkušený člověk nakupoval zařízení metodou pokusu a omylu, odborník může na vizualizaci klientovi předvést, jak bude jeho domov vypadat.

Bývalo pravidlem, že se textilní doplňky v místnosti ladily do jednoho odstínu. Moderní trendy jsou ovšem více nakloněné kreativitě.

Interiéroví architekti tak někdy nabádají ke kombinaci dvou barev, které mohou buď být v harmonii, anebo mohou naopak vytvářet kontrast.

Zkuste vyměnit i menší kusy nábytku

Kdo se nechce omezit jen na textilní prvky v ložnici, může vyměnit či dokoupit některý z drobnějších kusů nábytku. Ať již jde o menší komody, či jiné typy úložných prostorů, anebo třeba obměnu nočních stolků.

Jinou možností mohou být třeba proutěné či pletené košíky, které úložné prostory nahradí.

„Všechno uložte do krabic, to jsou hotové odbornice na pořádek. Snadno je vytáhnete a stejně snadno je dáte zpátky na skříň. Můžete v nich skladovat sezonní oblečení, ponožky, spodní prádlo a různé doplňky, o kterých tak budete mít přehled a nikam se vám nezatoulají,” radí Markéta Polcarová a pokračuje:

„Pokud se vám nelíbí klasické šatní skříně, pořiďte si otevřené řešení. Ušetříte peníze a místnost bude vypadat prostorněji. Nemusíte utratit spoustu peněz za vestavěnou šatnu, snadno si vytvoříte své vlastní řešení. Nejjednodušší je využít stojany na oblečení.”

Foto: Jysk

Příjemnou noční atmosféru vykouzlí stylové povlečení s motivy souhvězdí Siri dánské značky Kronborg. Povlečení je vyrobeno ze 100% bavlněného perkálu. Rozměry: 140x200 cm (přikrývka) + 70x80/90 cm (polštář). Aktuální cena 500 Kč.

Máte v ložnici květiny? Zkuste je probrat a vyměnit je, nebo jim pořídit několik nových kamarádek. Stát mohou nejenom na okně, ale třeba i na zemi. Právě velký samostatně stojící květináč může být tím, co vaší ložnici chybí.

Náladu v místnosti pak pomohou změnit i svítidla. Není přitom potřeba měnit rovnou lustr, pokud jej máte rádi. Zkuste přidat ale třeba stojací lampu.

A co ušetřit nejen peníze, ale i místo?

Ložnice bývá pokojem, v němž mnozí z nás tak trochu bojují s nedostatkem místa. Pokud měníte ložnici důkladněji, zvažte tedy rovnou i výměnu dveří otočných za posuvné. Zajímat by vás mohlo, že takovou výměnu lze dnes provést poměrně jednoduše i bez nutnosti bourat stávající zárubeň s obložkou.

Řešením je posuvný systém dveří zavěšených na kolejnici, která je umístěná nad stávajícím stavebním otvorem. „Cenově příznivé řešení – posuvný systém Trix Basic – představuje základní variantu posuvu po stěně, kterou tvoří pouze funkční prvky, tedy kolejnice a vozíčky pro pojezd dveřního křídla, bez krycího nerezového čela,“ doporučuje Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP Future, českého výrobce designových dveřních systémů.

Garsonku vylepší příčky a triky pro malý byt

Tipy a trendy

Pro úplnost je nutné ale říci, že posuvné systémy po stěně šetří místo v interiéru, ale je třeba počítat s volným prostorem vedle dveří, kam se bude křídlo posouvat.

I na detailech záleží

Celkový dojem z nově vybavené ložnice mohou ovšem snadno narušit staré, odřené či jinak poškozené vypínače a zásuvky. Vyměnit je za nové, vkusné a kvalitní lze přitom i bez velkých výdajů.

„Elegantní vzhled umí nabídnout i klasické, cenově dostupné vypínače s plastovými rámečky. Dnešní plast může na stěně vypadat stejně dobře jako jiné, ušlechtilejší materiály. Vybírat je možné rámečky s nevtíravým designem s jemným zaoblením na bocích, které nabízejí širokou škálu barev a jejich kombinací – sáhnout lze dokonce i po moderních metalických odstínech, jako je titan, hliník, grafit nebo zlato,“ říká Lenka Vodicová ze společnosti Obzor Zlín, českého výrobce domovní elektroinstalace, a dodává:

„Navíc dnes se pro výrobu vypínačů a zásuvek používají vysoce odolné polykarbonáty, které díky svému složení ani po letech nevyblednou.“

Anketa

Míváte ve zvyku sem tam změnit vzhled své ložnice?
Ano, měníváme ho pravidelně.
8,2 %
Opravdu ale jen jednou za čas...
24,9 %
Nevím. Když je třeba něco nového koupit, pořídíme to.
15,7 %
Spíše ne.
12,6 %
Ne. Líbí se nám taková, jaká je. Proč to měnit?
38,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2283 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Ložnice připravená k odpočinku

Ložnice je soukromá, noční část bytu, která má být umístěna v klidové zóně. Tedy dále od kuchyně, obývacího pokoje. Doporučuje se ji situovat směrem od hlavní...

Výběr článků

Načítám