Hlavní obsah

Materiál oken vybírejte podle toho, kam je chcete

Právo, Karolina Černá

Suroviny, ze kterých můžeme v rámci oken vybírat, jsou dřevo, plast a hliník. Na trhu nechybí ani okna dřevohliníková, využívající nejlepší vlastnosti obou materiálů.

Foto: Deceuninck

Chceme-li v zimě v interiéru přitápět slunečním zářením přes velké prosklené plochy, orientujeme je na jih či západ a vybereme sklo s vyšší tepelnou prostupností. V létě nám poslouží předokenní stínění.

Článek

Při výběru oken nejprve zohledníme typ a charakter domu. Oblíbená jsou okna s plastovým profilem.

„Těm, kteří mají rádi přírodní materiály anebo zvolili dřevostavbu, doporučuji okna dřevěná, která budou lépe korespondovat s jejich vnímáním či s charakterem stavby,“ říká Miroslav Bukáček ze společnosti PKS okna.

V novostavbách, zvláště v těch s velkými prosklenými plochami, budou dobrou volbou hliníková okna. Kromě životnosti nesou punc luxusu a elegance.

Univerzální plast

Vedle nízké ceny oslovují plastová okna své uživatele i snadnou údržbou. Hodí se pro použití v rodinných a bytových domech.

„Již dávno neplatí, že plastová okna bývají jen bílá. Existuje velké množství barevných fólií, včetně těch věrně imitujících vzhled dřeva. Plastová okna tak můžete barevně přizpůsobit fasádě či podbití střechy,“ vysvětluje Miroslav Bukáček.

Rámy a křídla okna mohou být z recyklované suroviny nebo z tzv. prvoplastu, čistého PVC stabilizovaného zinkem s plnou UV ochranou. Ideální je spolehnout se na plastové profily třídy A, jejichž tloušťka stěn je zhruba 3 mm a mají nejpevnější typ rohových svarů.

Chytrá střešní okna se řídí počasím

Tipy a trendy

„Na tvarovou stabilitu oken má vliv ocelová pozinkovaná výztuha plastového profilu. Zda je dostatečně pevná se pozná třeba tím, když daný plastový profil – rám okna – přišroubujete do stavebního otvoru a kotvicí turbo šroub profil nezmáčkne, ale přitom plast pevně drží,“ komentuje Pavel Kašpar z firmy Vekra. Žádoucí je kovová výztuha o síle aspoň 1,5 mm.

Pozor na dilataci plastu! Ke změně rozměrů dochází působením tepla, např. od slunečního záření. I proto plastová okna nejsou ideální pro velkoformátová řešení a jejich umisťování na jižní či jihozápadní strany budov.

Dřevo pro přírodní vzhled

Dřevěná okna/eurookna poskytují vynikající ochranu před chladem, větrem i vlhkostí, navíc jsou ekologicky šetrná. „Dřevo nabízí ze všech materiálů ty nejširší možnosti ohledně výroby nejrůznějších tvarů oken i vchodových dveří. Právě díky tomu je většina oken oblých tvarů vždy ze dřeva,“ uvádí Milena Tomčíková z firmy Vekra.

Dřevo pro svou tvárnost a dostupnost usnadňuje opravu jakýchkoliv poškození. Standardně výrobci provádějí povrchové úpravy zvyšující odolnost materiálu, o dřevo se přesto musíme starat, což znamená 2x do roka povrch oken ošetřovat speciálním balzámem.

Péče není složitá, stačí dřevěné části oken, rámy a křídla zbavit nečistot a přejet houbičkou namočenou v balzámu, který zacelí mikrotrhlinky po zimě a celkově oživí lazuru. Odměnou za tuto péči bude dlouhá životnost oken, třeba až 100 let.

Je to vikýř, nebo ještě okno? Dům klade kolemjdoucím nezvyklou otázku

Tipy a trendy

Dřevěná okna bývají lehčí než např. plastová. Rámy jsou tvořené vícevrstvými lepenými hranoly, zaručujícími tvarovou stabilitu. Síla hranolů mívá rozmezí od 68 do 94 mm, přičemž profil s hloubkou 78 mm patří mezi nejprodávanější. Profil se sílou 94 mm je používán pro nízkoenergetické a pasivní domy.

Aby okna byla hlavně v zimě chráněna před nežádoucí vlhkostí z interiéru, je dobré pod finální lazuru přidávat z interiérové strany speciální membránovou vrstvu, která dokáže zabránit vlhkosti v pronikání do dřeva.

Hliník na velké plochy

Hliníková okna jsou investičně nejnákladnější variantou, mají ale vynikající funkční a designové vlastnosti. Jsou totiž téměř bezúdržbová a odolávají snad všem klimatickým podmínkám. Hliníkové profily se hodí i do vlhčích prostor jako interiérové bazény a zimní zahrady a pro velké prosklené plochy.

„Podle přání zákazníka můžeme hliníková okna opatřit v podstatě jakýmkoliv provedením podle stupnice barev RAL nebo třeba i povrchovou úpravou imitující dřevo, aby co nejlépe odpovídala exteriéru domu. Hliníková okna nabízejí tvarovou i barevnou stálost a téměř neomezenou životnost,“ říká Miroslav Bukáček z firmy PKS okna.

Dřevohliníková okna vyhledávají stavebníci, kteří kladou důraz na osobitost interiéru, případně jej ladí do rustikálního či Provence stylu, což obojí dřevo svojí univerzálností ve zpracování naplno umožňuje. Z vnější exteriérové strany jej pak přikrývá hliníkové opláštění, které mu zaručuje takřka neomezenou životnost a jednoduchou údržbu.

Je dobré vědět
Pro laika není snadné zorientovat se v kvalitě oken. Pozitivním signálem jsou proto dobré reference o dlouhodobém využití výrobku, odborná pomoc při výběru, samotná montáž i záruky po ní. Obvykle tyto služby nabízejí přímo výrobci, kteří jsou zákazníkovi k dispozici třeba i 15 let po montáži.

Montážní pěnu je třeba chránit speciální fólií

Správná montáž vyžaduje nejen precizní fixaci oken, ale i ochranu připojovací spáry, prostoru mezi rámem okna a ostěním.

Montážní pěna, jíž se tento prostor obvykle vyplňuje, může vlivem vlhkosti degenerovat a okolí oken prochládají. Tím dochází mj. ke kondenzaci vlhkosti, nakonec i ke vzniku a bujení plísní.

Pro ochranu montážní pěny používáme vnitřní a vnější ochranné fólie. Ze strany interiéru jde o parotěsnou fólii, jejíž hlavní vrstvu tvoří hliníková vložka zabraňující průniku vzdušné vlhkosti z interiéru do prostoru připojovací spáry. Hliníková fólie tak působí na vlhkost jako dokonale odrazivé zrcadlo.

Zahalte okno pestrými barvami

Tipy a trendy

Ochranná fólie z exteriérové strany propouští případnou vlhkost z připojovací spáry ven. Vnější ochranné fólie jsou zároveň vodotěsné, brání vnikání srážkové vody do prostoru spáry.

Kvalita je v detailech

Základ dřevohliníkového okna tvoří stabilní vícevrstvý dřevěný hranol přiznaný z interiérové strany. Vnější stranu chrání hliníkové opláštění.

O kvalitě plastového okna rozhoduje i správně umístěná vnitřní kovová výztuha o síle aspoň 1,5 mm.

Těsnění na dřevěných oknech by mělo být ručně natahované a v rozích speciálně nastřihnuté, aby se tu nehromadil materiál. Správné nastřižení usnadňuje výměnu těsnění, což je uživatelsky praktické.

Ke standardní křídlové okapnici patří i rámová okapnice u prosklení, která chrání část oken s izolací a těsněním. Křídlová okapnice pak brání zatékání prudké dešťové vody.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Fakta o sádrokartonu, která možná neznáte

Zimní období neumožňuje obvykle výstavbu venku. Zato suché výstavbě v interiéru nijak nebrání. Čím dál populárnějším materiálem pro ni je sádrokarton. Mnoho...

Postel je alfou a omegou každé ložnice

Postel je jednoznačně dominantním prvkem každé ložnice. Jejímu výběru proto věnujte náležitou pozornost! A to nejen pokud jde o design. Pečlivě se zaměřte také...

Výběr článků

Načítám