Hlavní obsah

Malou koupelnu zrekonstruovali levně, vešla se vana i sprchový box

Novinky, nes

O tom, že i v malé koupelně lze kouzlit s prostorem, se nás rozhodl přesvědčit pár z Police nad Metují. Na počátku letošního roku Radek a Lenka koupili dům, který vyžadoval určité úpravy. Jako první přišla na řadu právě zmiňovaná koupelna, v níž byla původně jen vana. Nově je ve stejné místnosti nejen vana, ale i sprchový box, umyvadlo a dvě skříňky.

Foto: archiv rodiny (8x)

Původní podoba koupelny

Článek

Dům je starý pětadvacet let. A tak není divu, že některé jeho části volají po renovaci, nebo alespoň po změně. Vzhledem k tomu, že mladý pár hodlá brzy založit rodinu, jako nejakutnější se ukázala být změna dispozice koupelny, která měla - a stále má - pouhých 214x185 cm.

Foto: archiv rodiny

Plochý radiátor byl jedním z předmětů, jichž se majitelé při proměně koupelny zbavili.

Majitelé tedy vzali tužku a papír a začali malovat různé varianty toho, jak by mohla nová koupelna vypadat. Když byl plánek jaksepatří hotov, zajeli do hobbymarketu a vybrali novou dlažbu, obklady a sanitární doplňky.

Foto: archiv rodiny

V původním uspořádání byla vana umístěna v pravém zadním rohu.

Demontáž starého vybavení koupelny, otlučení původních obkladů, vybourání vany a tzv. hrubou zedničinu zvládl Radek sám. Podrovnání zdí a nové obložení však již raději svěřil profesionálnímu zedníkovi.

Foto: archiv rodiny

Staré obklady si majitel zvládl otlouci sám, stejně tak vyboural i vanu.

Mladí majitelé se rozhodli pro rohovou vanu o velikosti 120x120 cm, kterou umístili do levého rohu pod okno. Tím si uvolnili pravý roh, do nějž se hezky vešel sprchový box o rozměrech 90x90 cm. Ke vstupním dveřím pak přemístili umyvadlo, pod nějž ještě umístili skříňku. Druhá skříňka, zrcadlová, zaujala své logické místo nad umyvadlem.

Foto: archiv rodiny

Nová koupelna v nových barvách

Radek s Lenkou rovněž v koupelně vyměnili otopné těleso. Původní deskový radiátor odstranili a místo něj instalovali "žebřík", který malou místnost, do níž ještě v jedné části zasahuje komín (90x50 cm), snadno vytopí.

Foto: archiv rodiny

Do koupelny se vešla nejen vana, ale i sprchový box.

Je zřejmé, že při plánování prostoru koupelny majitelé museli počítat doslova s každým milimetrem, aby se jim do ní podařilo vměstnat jak vanu, tak sprchový box a zároveň se v ní dalo volně pohybovat.

Foto: archiv rodiny

Vana se přesunula do levého roku, více pod okno.

"Z výsledku jsme oba nadšení a snad se i jiní lidé inspirují," napsal nám v průvodním mailu pan Radek, který celkové náklady na veškeré práce a nákup vybavení odhadl na 40 000 korun.

Foto: archiv rodiny

Umyvadlo je usazeno na skříňce a druhá, zrcadlová skříňka je nad ním.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak rekonstruovat koupelnu suchou cestou

Staré panelákové jádro se časem nejen deformuje, ale také bývá zdrojem plísní. Každá koupelna po dvaceti letech používání volá po rekonstrukci. Ať už při ní...

Výběr článků

Načítám