Hlavní obsah

Kupujete chalupu? Pozor na možné závady

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poptávka chalup a starších nemovitostí na venkově značně převyšuje nabídku a jejich ceny letí vzhůru. Šanci tak dostávají i stavby v ne příliš atraktivních lokalitách nebo vyžadující větší rekonstrukci.

Foto: Getberg

Při prohlídce neopomeneme zvážit umístění domu na pozemku, orientaci oken, zda je zahrada oddělená od silnice a jestli ji dům zastiňuje.

Článek

Opravené chaty či chalupy s napojením na vodu, kanalizaci a v oblíbených rekreačních oblastech se prodávají samozřejmě nejlépe. „Zájemci jim dávají přednost před těmi, které vyžadují větší či menší zásahy, jenže jejich nabídka je velmi malá. Jelikož panuje značný nedostatek novostaveb, nabízejí se tak převážně starší chaty a chalupy,“ vysvětluje Ondřej Mašín, výkonný ředitel Bidli reality.

Kdo se nechce při jejich nákupu spálit, pozve s sebou na jejich prohlídku inspektora nemovitostí, statika, stavaře. Laické přimhouření očí nad ne příliš utěšeným stavem nemovitosti nás totiž v budoucnu může vyjít draho.

Nákladné opravy

Jaké stavební nedokonalosti či opotřebování se při rekonstrukci nejvíce prodraží či vymstí, když je nezachytíme a neopravíme včas?

Nejdražší rekonstrukce bývají v oblasti statiky a hydroizolací,” popisuje zkušenost z terénu Radim Mařík, hlavní inspektor společnosti Nemopas-DEK. Je třeba zkontrolovat, zda jsou na domě trhliny v nosných zdech. Mohou být totiž známkou velmi závažných problémů.

Výměna nevyhovující střešní krytiny je zřejmá. Náhrada celého krovu je však něco jiného. „Určitě by nás měl zajímat stav dřevěných trámů v krovu střechy i ve stropech. Ty v krovu jsou většinou přístupné, ale stropní bývají skryté,“ varuje.

Foto: Bidli

Zájem o chalupy a starší stavení roste, doba na rozhodování se krátí – o důvod víc, abychom si nemovitost před zakoupením pečlivě prohlédli po boku odborníka a zjistili, zda máme finance na její eventuální rekonstrukci.

U starších objektů se sklepem vždy počítejme, že bude spíše vlhký. „Odstranění této vlhkosti obvykle znamená odkopání vnějšího terénu až pod podlahu sklepa a realizaci pořádné izolace a drenáže,“ upozorňuje Mařík. S vlhkým sklepem se smíříme, pokud ho lze dobře větrat. Bohužel vlhkost bývá také u spodků zdí, protože terén kolem domu je až na úrovni podlah a voda stéká k němu.

Pozor!
U technických rozvodů a zařízení (rozvody vody, elektro, topení apod.) letitých domů vždy předpokládáme spíše provedení jejich kompletní rekonstrukce, pokud chceme, aby splňovaly současné standardy.

Sen o podkroví

Hodně lidí touží po obytném podkroví a dobrou zprávou je, že jeho přestavba či vestavba je v principu možná vždy. Čáru přes rozpočet nám ale udělá špatný stav trámů krovu, stropu pod půdou, stará krytina.

„Problémem je často i to, že je sice provedena nová krytina, ale pod ní není tzv. doplňková izolace, fólie. A když tam je, neměla by být dlouhodoběji vystavena světlu a nesmí mít žádné netěsnosti,” podotýká Radim Mařík. Uvedené nedostatky napravíme rekonstrukcí krovu či stropu a položením nové krytiny nebo sundáním krytiny, výměnou fólie a opětovným položením krytiny na nové laťování.

Střešní, nebo vikýřová okna?

Návrh dispozice podkrovního interiéru někdy komplikuje šikmá střecha. Jako řešení pro efektivní využití prostoru se kromě střešních oken nabízí tradiční vikýř. Svislá poloha vikýřových oken brání přehřívání interiéru, okna poskytují dobrý výhled a snadno se čistí. „V případě, že vikýř bude potřeba vystavět, počítáme s tím, že usazení vikýřových oken vyžaduje rozsáhlejší stavební práce,“ říká Pavel Kašpar z firmy Vekra. I tady platí, že před započetím stavebních prací zkontrolujeme kondici střechy a celého krovu.

Foto: Vekra

K venkovskému stavení patří vikýřové okno, klasicky vyráběné ze dřeva, které nabízí širokou škálu tvarů.

Nové schodiště

Součástí vícepodlažního domu je schodiště a jen málokdy lze změnit jeho původní dispozici. „Tu totiž určuje stavební otvor ve stropě – jestliže byly v daném prostoru např. točité schody a otvor je kulatý, budete muset opět zvolit točité schodiště. Do stropní konstrukce totiž není radno z hlediska statiky i možné přítomnosti domovních rozvodů zasahovat,” varuje Petr Paksi z JAP Future.

Co ale můžeme změnit, je materiál, z něhož bude nové schodiště – kromě přírodního dřeva trh nabízí elegantní kov či nadčasové sklo. Někdy postačí obměna zábradlí, třeba nerezové dodá interiéru moderní šmrnc. K výběru jsou kulaté, hranaté a ploché sloupky, jejichž výplň tvoří nerezové pruty, ocelová lanka, skleněné tabule.

Ne vždy skvělé novostavby
Současné novostavby často trpí poruchami u balkonových dveří. Je to dáno tím, že úroveň hydroizolace terasy nebo balkonu není dostatečně 'snížena' oproti úrovni rámu dveří. Dalšími závadami jsou vlhkost obvodových stěn a růst plísní v koutech během zimy. Příčinou jsou tzv. tepelné mosty či vazby, kdy je detail nedostatečně tepelně vyřešen. Vnitřní povrch detailu je pak v zimě studený, takže na něm kondenzuje standardní vlhkost interiérového vzduchu. Byty pod střechou, plochou i šikmou, jsou vždy trochu riskantnější z pohledu zatékání. K němu dochází nejčastěji detaily střechy, jako jsou mj. střešní okna, světlíky, komíny, prostupy větrání, prostupy antén.

„Přepis energií při koupi nemovitosti zvládnete s dobrým dodavatelem snadno. Ten totiž celý přepis, včetně komunikace s distribuční společností, zařídí za vás. Pokud jste tím, na koho je dodávka energií přepisována, nemusíte zůstávat nutně u původního dodavatele. Nejen při stěhování se vyplatí podívat se na aktuální nabídky ostatních dodavatelů. Výběrem toho správného totiž můžete ušetřit až tisíce korun ročně,” radí Robert Šíma, ředitel zákaznické péče Bohemia Energy.

Anketa

Jaké máte zkušenosti s koupí chaty/chalupy vy?
Jen ty nejlepší. Vše proběhlo hladce.
17,9 %
Šlo to.
17,7 %
Žádné, nic takového jsem nikdy nekupoval/a.
43,4 %
Ne moc dobré.
9,8 %
Strašné, raději na to ani nemyslet!!!
11,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 977 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny chat a chalup strmě rostou

Pandemie koronaviru značně omezila cestování, především pak do zahraničí. Češi se proto začali ve větší míře poohlížet po možnostech, jak trávit volno...

Výběr článků

Načítám