Hlavní obsah

Koupelna plná nápadů vznikla díky rekonstrukci v panelákovém bytě

Každá rekonstrukce bytového jádra znamená krok kupředu. Osmdesát procent z nich zvyšuje standard užívání minimálně o několik tříd, patnáct procent řadíme mezi mimořádně zdařilé. Z této skupiny zůstává několik, které právem zaslouží označení zcela výjimečné. Pojďte se přesvědčit s námi.

Článek

První změna rekonstrukce bytového jádra je patrná již při vstupu do bytu. Předsíň bytu nepokračuje úzkou chodbičkou, z které se vcházelo do koupelny a na WC. Ve zkrácené podobě má nyní pravidelnější tvar a stále dostatečnou velikost. Nové umístění umožnilo získat pro koupelnu a WC více místa a vhodnější vnitřní řešení. Nejvýraznější, naprosto originální změnou je ale netradiční pojetí.

Tradiční rovné stěny a pravé úhly, se zde majitelé bytu rozhodli vyměnit za vlastní myšlenku a stěnu mezi koupelnou a WC si navrhli v oblouku. Atraktivnost je výrazně umocněna luxfery, které na této ploše z větší části nahrazují stěnu. Při často křivých stěnách paneláků se tato realizace stala pro subdodávající firmu výzvou.

Koupelna, to je také pohoda

Z neobvyklého dispozičního řešení získala především koupelna. Je překvapivě prostorná, s jasnou preferencí pohodlného přístupu jak k umyvadlu, tak k vaně. Širší vstupní část tak umožňuje pohodlné pobývání dvou lidí současně, aniž by si navzájem překáželi, jak je v běžných koupelnách typické. Na první pohled je zřejmé, že byl návrh koupelny připravován s neobyčejnou pečlivostí.

„Nechtěli jsme slevovat ze svých představ, ani pokud se týče vybavení, ani prostoru,“ vrací se do doby nedávno minulé majitel bytu, který si novou podobu koupelny a WC sám navrhoval.

„Koupelna pro nás není jen místem, kde si umyjeme ruce, plníme pračku, nebo se sprchujeme. Oslovila nás filozofie bydlení feng – shuei, která více než jen na rozmístění předmětů v bytě myslí na to, aby se člověk doma cítil co nejvíce příjemně a nic jeho pohodu nenarušovalo. K tomu pochopitelně patří i koupelna – v nové podobě je pro relaxaci úžasné místo. Když zhasnete v koupelně a necháte rozsvíceno na WC, skrz luxfery proniká do koupelny tlumené světlo. Pak už jen stačí připravit dlouhou koupel, kde nesmí chybět vonné soli, atmosféru doplnit rozsvícenou svíčkou a ztracená energie si vás už najde sama,“ doplňuje paní domu. K příjemné pohodě přispívá i temperovaná podlaha koupelny a WC.

Půdorys i detaily

„Nestává se často, aby nás zákazník vyhledal s tak jasnou a precizní představou, jak by mělo jeho nové jádro vypadat,“ nešetří chválou Robert Nauš ze společnosti, která se specializuje právě na rekonstrukce panelových bytů.

„Většinou zákazníci přicházejí pouze s obecnou představou. Pokud nemají konkrétní požadavky, jsme schopni jim, podle typu bytového jádra, doporučit některé z nejběžněji používaných úprav. Ve většině panelových soustav je současně možné měnit i dispoziční řešení. Nejčastějším požadavkem je získat více prostoru pro koupelnu. Podle našich zkušeností nejčastěji zákazníci zvolí některou z klasických variant – většinou se bojí experimentovat. Méně obvyklá řešení jsou sice náročnější a nelze je provádět rutinně, výsledek ale stojí zato.

Záleží ovšem na profesionálním přístupu realizační firmy, aby nepřistoupila na řešení, které by bylo v rozporu s předpisy, nebo bylo zřetelně nepraktické pro pozdější užívání koupelny. Takové požadavky je nutné zákazníkům vysvětlit a nabídnout jiné řešení, které by jejich představy splňovalo po všech stránkách. Koupelna nemusí být zajímavá pouze svým půdorysem – velkou službu, a to jak z praktického, tak i estetického pohledu, odvedou nejrůznější niky, nebo vyzděné police. U každého návrhu je nutné vycházet z představ a požadavků zákazníka.

Jen tak je možné připravit projekt a provést realizaci koupelny tak, aby byl zákazník spokojen. Je nutné si uvědomit, že koupelna bude muset vyhovovat po mnoho let. Není možné říci, že tento návrh je univerzální a bude vyhovovat každému. Koupelna může mít skutečně velmi mnoho podob. A jak je vidět z tohoto příkladu, i člověk z docela jiného oboru může přijít s velmi zajímavým a technicky reálným řešením, vycházejícím z jeho pohledu, jak on vnímá a vidí nejlepší koupelnu.“

Jednoduchost sklízí úspěchy

Pro koupelnu a WC byl v tomto bytě zvolen jednouchý, jednobarevný obklad s nenápadným plastickým vzorem ve světlé pastelové pistáciové barvě. „Váhali jsme mezi žlutou a zelenou barvou, z pohledu feng-shuei zvítězila zelená,“ doplňuje majitelka bytu. Při výběru se spoléhala na intuici, a jak výsledek dokazuje, nemýlila se. Dlažbu zvolili bílou. Spáry, možná, mohly být místo bílé raději světle šedivé – byly by praktičtější. Také doplňky byly záměrně zvoleny jednoduché, bez jakýchkoli okázalostí.

O to důležitější byl výběr materiálů a bezchybný vzhled. Místo nástěnného zrcadla bylo sklo vsazeno přímo mezi dlaždice. „Je to zajímavé a v poslední době stále častěji používané řešení. Zrcadlo je možné také olemovat úzkou, jednoduchou listelou. U zrcadla není žádné samostatné osvětlení. Jak zkušenosti manželů dokazují, při správně zvoleném umístění bodových, naklápěcích světel v podhledech je nasvícení zrcadla i pro běžné kosmetické úkony dostatečné.

Pračka s výsostným postavením

V koupelně není nic bez účelu a všechno bylo propočítáno a zváženo do nejmenších podrobností. Umyvadlo se spodní skříňkou přesně vyplňuje vymezený prostor. Vana byla doplněna praktickou sprchovou zástěnou. Nechybí ani nezbytná polička nad vanou. Za zmínku stojí materiál – místo obvyklého doplňkového prvku byla vyzděna již v rámci rekonstrukce (materiál porobetonové tvárnice). Je kompaktnější a stává se součástí prostoru. Tentokrát se musíme zmínit i o tak prozaické věci, jakou je pračka.

Obvykle je její umístění v koupelně bráno jako východisko z nouze, Často nám pračka doslova překáží. Tady na ni vyzráli opět originálním způsobem: pračka je umístěna na zhruba 30 cm vysokém soklu v zadním výklenku koupelny. Kromě praktičnosti, kdy není třeba se k pračce shýbat, byl důvod ryze technický: pod pračkou jsou vedeny rozvody vody k vaně a umyvadlu. Obvyklým způsobem je situaci řešit přizdívkou u stěny. Sokl, který může být v podstatě libovolně vysoký, pak slouží jako odkládací plocha.

„Chtěli jsme v koupelně zachovat co nejvíce volného místa a díky rozvodům za pračkou bychom ji museli nejméně o deset centimetrů posunout dopředu. Tím by nám ale rohem už přesahovala okraj vany, a toho jsme se chtěli vyvarovat,“ vysvětluje pan Pavel. Rozvody vody jsou proto vedeny podlahou a pračka tak získala své vysoké postavení.

Luxfery – efekt i náročnost

Pozvání ke zhlédnutí zajímavé rekonstrukce bylo spojeno s kolaudací právě skončeného díla. Zástupce stavebního odboru byl spokojen – tady nebyl žádný problém. Co bylo na této realizaci neobtížnější? Určitě to byla právě ta efektní oblouková luxferová stěna, která vyžadovala nejen přesný propočet, aby se vešla přesně mezi koupelnové a záchodové dveře, ale také perfektní zpracování. Luxfery – skleněné tvárnice patří mezi zajímavé prvky, které se v poslední době v interiérech začínají více využívat.

Veronika Dubová, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si dekorativní vázu s mozaikou

Prostou skleněnou vázu můžeme ozdobit transparentními mozaikovými sklíčky. Bezbarvé průzračné i barevné čtverečky lze uspořádat do různých seskupení....

Vyrobte si námořnický kapsář do koupelny

Praktický závěsný kapsář pro ukládání toaletních drobností se hodí třeba do koupelny na chatu. Závěs má snímatelné kapsy, připevněné suchým zipem, knoflíky...

Výběr článků

Načítám