Hlavní obsah

Kam s televizí? Tam, kde nebude rušit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejčastěji je televize doplňkem obývací sestavy. Její moderní a rozměrnější variantu umístíme i na stěnu. Podobným minimalistickým východiskem jsou televizní stolek a nižší komoda. Jaké řešení zvolíte vy?

Foto: Ikea

Sestava Besta zaujme vzory tvořenými viditelnými dřevními vlákny na dvířkách. Cena 9840 Kč

Článek

Vybraný nábytek pro televizi by si měl stylově rozumět s ostatním vybavením v pokoji i s jeho rozměry. Nesmí působit příliš cizorodě, ať už je přístroj v chodu, či vypnutý. Co to znamená?

Především vsadíme na soulad barev a materiálů. TV stolky i obývací sety se vyrábějí z masivu, částečně z masivu, dřevotřísky ošetřené speciálním laminovacím papírem ve stovkách dekorů.

Setkáváme se i s dýhou lepenou na MDF, eventuálně na dřevotřísku, dále upravené lakováním nebo mořením. Pro zadní část korpusu výrobci často používají dřevovláknité desky, dvířka mohou být fóliovaná.

Televizní stolek

Trh nabízí širokou škálu televizních stolků s poličkami a přihrádkami, do nichž dáváme textilní, ratanové košíky, úložné krabice na drobnosti. Nechybí ani plná dřevěná nebo skleněná dvířka, ale také rozličně perforovaná.

Toužíte po skříňce, ze které bude automaticky vyjíždět televize? Vyrobte si ji

Jak na to

Bohémům v menších bytech vyhoví mobilní verze TV stolku na kolečkách. Moderně laděné domácnosti sluší skleněné stolky s kovovou konstrukcí.

Do rustikálního interiéru patří dřevěné stolky z masivu hlásící se zdobením na dvířkách k patchworku a retro vzhledu. Místnosti dodá vřelou atmosféru stará nízká komoda, kterou jsme vlastnoručně zrestaurovali.

Foto: XXXLutz

Ocelový rám a uvnitř něj desky z odolného skla harmonicky spojují jednoduchost, účelnost a eleganci. Cena 3499 Kč.

Při výběru TV stolku se zajímáme, zda umí přes otevřená záda/otvory v zadním dílu schovat kabely od televize a herní konzole, aby obývací pokoj vypadal uklizeněji.

Obývací set

Chceme-li, aby obývací sestava a televize spolu opticky ladily a výhled na televizní plochu byl komfortní, zvážíme, jak má být sestava vysoká s ohledem na velikost spotřebiče.

Stranou pozornosti nesmí zůstat ani vzdálenost pohovky i křesla od televize a zhruba v jaké výšce máme oči. Při sledování pořadů bychom totiž měli mít krk v neutrální pozici.

Samozřejmě členové rodiny nejsou stejně vysocí, orientujeme se proto podle průměrné výšky očí všech diváků. Poté zvolíme bod, kde by měl být střed televize. Podle jeho polohy pro nás bude výběr rozměrů a výšky umístění televize v obývací sestavě snazší.

Foto: Asko - Nábytek

Obývací stěna Tomi s odkládacími přihrádkami v dekoru dub artisan decentně doplňuje monitor na stěně. Cena 8999 Kč.

Ideální pozorovací vzdálenost by mezi televizí a sezením měla být orientačně 3x větší, než je úhlopříčka monitoru.

S rozmístěním TV a pohovkou souvisí i dostatečné HD rozlišení, proto se o něm se znalostí rozměrů obývacího pokoje poradíme s prodávajícím.

Například úhlopříčka 22“/55 cm s rozlišením HD Ready vyžaduje vzdálenost 1,21 m; Full HD jen 0,86 m.

TV na stěně
Do menších interiérů jsou vhodné televize uchycené na stěně většinou polohovatelným držákem, určeným pro LED/LCD televizory a monitory s konkrétní velikostí úhlopříčky.
Tento způsob šetří prostor nejvíce, opomeneme-li méně tradiční instalace na strop.
Z bezpečnostních důvodů volíme vždy držáky z pevné a odolné oceli!

Anketa

Je televize dominantou vašeho obývacího pokoje?
Ano, samozřejmě.
23,8 %
Asi by se to tak dalo vyjádřit...
6,9 %
Takhle jsem nad tím nikdy neuvažoval/a.
29,9 %
Nepřipadá mi to tak.
13,3 %
Ne, to tedy rozhodně ne.
26,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 752 čtenářů.

Reklama

Související články

Interiérový design preferuje střídmost

Stále se nosí minimalismus a návrat k přírodě. Tedy mít toho doma co nejméně, vlastnit jen to, co skutečně používáme. A to je dobře, neskladujte staré věci,...

Nadčasový interiér nikdy nezestárne

Mít byt vybavený podle módních trendů, kdo by to nechtěl. Pozor ale, aby se rychle neokoukal. Trendy se totiž rychle mění. A časté výrazné změny by se vám tak...

Výběr článků

Načítám