Hlavní obsah

Jak ošetřit dřevěné prvky na zahradě

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Déšť, slunce a další rozmary počasí snadno zanechají na dřevě nevítané stopy. Přitom je dřevo nádherný přírodní materiál. Aby zůstalo stále na pohled krásné a dlouho vydrželo, je potřeba mu věnovat pravidelnou péči. A je jedno, zda jde o dřevěnou terasu, pergolu, zahradní domek či venkovní nábytek. Jak na to?

Foto: Primalex

Tenkovrstvá lazura Primalex je vhodná pro nátěry pergol, plotů, dřevěných podhledů, konstrukcí a stavebních prvků.

Článek

Než se pustíte do hlavního nátěru, bude to chtít přípravu. Aby totiž nový nátěr dosahoval požadované kvality a vydržel, dřevo musíte nejdříve obrousit od předchozích nátěrů.

„Větší rovné plochy se silnou vrstvou krycí barvy lze obrousit elektrickou bruskou, na menší plochy použijte brusnou houbičku nebo drátěný kartáč. Na těžko dostupná místa můžete použít také ocelovou vlnu,“ radí Radek Kříž, technicko-obchodní zástupce značky Balakryl.

Práci si můžete usnadnit také s čističem na zašedlé dřevo, např. Bondex Renovation. Čistič naneste štětcem a nechte ho chvíli působit. Pokud by někde zůstaly i poté šedé fleky, nátěr opakujte. Pak dřevo vydrhněte ocelovým kartáčem ve směru vláken a opláchněte vodou. Před dalším postupem nechce povrch uschnout.

Foto: Balakryl

Čisticí prostředek Bondex Renovation je skvělým pomocníkem pro čištění a regeneraci dřeva zašedlého vzhledu. Ideální je zejména pro zahradní stoly, židle, lavice, ale i podlahy z tvrdého a exotického dřeva.

Jako další krok by měla následovat impregnace, která ochrání starší i nové neošetřené dřevo před hmyzem, houbami a lišejníky. Teprve teď přichází na řadu vrchní nátěr (některé z nich v sobě již obsahují i impregnaci).

Čím dřevo natřít?

Venkovní dřevo lze ošetřit lazurou, olejem, barvou i lakem. Kterou z těchto možností zvolit? To záleží nejen na druhu dřeva, ale také na očekávaném výsledném efektu.

Lazury

Lazury nechávají vyniknout přirozené struktuře dřeva a zachovávají jeho přírodní krásu. Vybírat můžete z lazur tenkovrstvých a silnovrstvých.

„Tenkovrstvá lazura nezanechává na povrchu dřeva film a je celá vsáklá do vrchní vrstvy dřeva,“ popisuje Silvia Dyrcová, zástupce značky Primalex. Hodí se tak zejména pro konstrukční prvky kolem domu, jako jsou pergoly, trámy či plotové prvky.

Foto: Primalex

Tenkovrstvá lazura Primalex se dá nově natónovat do palety odstínů Essence Woodcare, díky nimž dřevěné prvky získají skandinávský šmrnc.

Silnovrstvá lazura na povrchu dřeva zanechá silnější vrstvu a vytváří tak ještě odolnější bariéru proti povětrnostním vlivům. „Hodí se tak na stavebně-truhlářské výrobky, jakými jsou okna a dveře, je také vhodná pro lavičky a další posezení,“ doplňuje Silvia Dyrcová.

Lazury existují v klasických barevných odstínech, nebo je možné jejich namíchání do požadované barvy. Platí přitom, že čím tmavší odstín je, tím vyšší je UV ochrana.

Oleje na dřevo

Na tvrdé druhy dřeva, např. teak, bangkirai, meranti či akácii se hodí oleje na dřevo. Olej zdůrazní přírodní charakter dřeva, jeho typická povrchová struktura zůstává zachována.

Ve venkovních prostorech bezbarvý olej ale neposkytuje dostatečnou UV ochranu, proto jsou oleje na dřevo tónované pro příslušné dřevo, např. teak nebo modřín.

Foto: Fieldmann

Zahradní lehátko je vyrobeno z tropické dřeviny akácie, která bez problémů odolává i nepřízni povětrnostních vlivů a předurčuje tento nábytek k venkovnímu použití. Přesto je dobré ho dvakrát za rok ošetřit olejem, aby nedošlo k zašednutí.

Laky

„Další možností jsou laky, které na dřevě vytvoří stabilní vrstvu odolnou vůči povětrnostním vlivům,“ říká Monika Linghartová, odbornice z oddělení laků z Hornbachu. Pozor ale, tento povrch je poměrně citlivý! Pokud vznikne prasklinka, do které vnikne voda, dřevo nabobtná a lak roztrhne.

V každém případě, když se rozhodnete pro tuto variantu, sáhněte po lacích určených pro exteriér. Velmi odolné jsou lodní laky.

Barvy

Kdo má rád pestřejší barvy, může vybírat ze široké škály barevných odstínů krycích barev. Hlavně dbejte na to, aby byl výrobek určený pro použití v exteriéru!

Počtem nátěrů nešetřete
Při natírání vezměte v potaz, na jakou světovou stranu je dřevo umístěno. Jestliže jsou plot nebo dřevěná stěna umístěné na sever či východ, je dobré nátěr provést dvakrát.
V případě umístění na jižní a západní stranu jsou potřeba tři nátěry.
Pokud je dřevo stavěno svisle, jsou vhodné dva nátěry, pokud vodorovně, tak tři nátěry.

Anketa

Jakým prostředkem ošetřujete dřevěné prvky na zahradě vy?
Lazurou
59,6 %
Olejem
22,1 %
Barvou
2,7 %
Lakem
2,4 %
Tak různě...
6,8 %
Ničím
2,9 %
Nemáme dřevěné prvky
3,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 339 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám