Hlavní obsah

Jak odvzdušnit radiátory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studená část radiátoru vás v topné sezoně může zaskočit. Nejspíš v něm nemůže správně kolovat horká voda, protože je zavzdušněný. A vzduch v otopném systému je vážně problém. Nápravu zvládnete snadno sami.

Foto: Korado

Pokud bydlíte v bytovém domě, je při odvzdušňování většinou nutné spolupracovat se sousedy.

Článek

Radiátor, ve kterém je vzduch, nejen o poznání méně topí, ale také je při jeho spuštění slyšet bublání nebo šplouchání. Je nutné vzduchové bubliny vypustit.

Jak na to?

Připravte si odvzdušňovací klíč, který se dá koupit v železářství nebo i v lépe vybavených domácích potřebách. Také kbelík, do kterého bude odkapávat voda. A pro případ nehody též hadr.

Efektivní kroky, díky kterým doma ušetříte za vytápění či ohřev vody

Jak na to

Přiložte odvzdušňovací klíč k odvzdušňovacímu ventilu. Nejčastěji bývá v horní části radiátoru, ovšem záleží na konkrétním typu. Pod ventil umístěte kbelík.

Foto: WestwingNow

Abyste doma měli v zimě příjemně teplo, je na začátku topné sezony potřeba důkladně odvzdušnit radiátory.

Pomalu otáčejte klíčem proti směru hodinových ručiček a ventil otevřete. Většinou stačí zhruba půl otáčky. Okamžitě uslyšíte, jak z radiátoru odchází vzduch. Při tomto kroku ale dávejte pozor, abyste ventil neotevřeli více, než je potřeba, a z radiátoru vám nevyteklo větší množství otopné vody. Ta by pak mohla v otopné soustavě chybět.

Luxusní radiátory umí své majitele potěšit v mnoha ohledech

Tipy a trendy

Ventil uzavřete, jakmile přestane syčet unikající vzduch a z ventilu začne téct voda. Ventil ale utáhněte jen lehce, ať jej nepoškodíte.

Foto: Korado

V patrovém domě začněte s odvzdušňováním v přízemí.

Po chvíli zkontrolujte, zda radiátory již hřejí. V případě potřeby postup zopakujte.

Nezapomeňte posléze zkontrolovat a případně upravit tlak v systému.

Pokud je dům patrový, doporučuje se začít od nejníže umístěných radiátorů a skončit u těch nejvýše instalovaných.

Foto: Bonami

Radiátory v podkroví přijdou na řadu až jako poslední.

To platí i v bytových domech (kde má celý dům dohromady jeden topný systém). Tady se obvykle domlouvají tzv. odvzdušňovací dny, kdy se celý dům otevřením ventilů na nejvyšší možnou hodnotu u radiátorů na dané stoupačce účastní odvzdušňování. Vzduchové bubliny se z radiátorů přemístí do nejvyššího patra, kde pak probíhá vypouštění vzduchu z oběhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak mít doma teplo, a přesto ušetřit

V topné sezóně vždy přemýšlíme, jak to udělat, aby účet nebyl tak vysoký jako minulý rok. Určitě se vyplatí pořídit kvalitnější okna, podlahové vytápění,...

Výběr článků

Načítám