Hlavní obsah

I uprostřed města lze mít po ruce čerstvě vypěstované houby

Pokud jde o houby, většina Čechů se shodne na tom, že nejlepší jsou ty, které si člověk nasbírá sám přímo v lese. Ne vždy má ale člověk na takovou procházku čas a ne vždy právě rostou. Proto se čím dál více rozmáhá obliba domácího pěstování hub. K dispozici jsou nejen pěstební sady, ale třeba i malá designová zařízení dohlížející na růst hub od začátku do konce.

Foto: Shrooly

Pozorování, jak houby pěkně rostou, může být i zábavou.

Článek

Velké množství nově navrhovaných zařízení do domácnosti souvisí s rostoucím zájmem o kvalitní a zdravé potraviny.

Velkou podporu si získává myšlenka zaměření se pouze na lokálně pěstované plodiny. To ale pokaždé nelze dodržet. Například u hub ale existuje možnost si i cizokrajné houby vypěstovat přímo doma.

Čerstvé houby kdykoli a kdekoli

Přesně k tomuto účelu slouží nový přístroj Shrooly, zařízení pro domácí pěstování hub v malém, jenž na crowfundingovém serveru indiegogo získal v krátkém čase velkou podporu a jeho autoři proto plánují zahájit sériovou výrobu na konci prázdnin.

Nejde o pěstírnu pro komerční účely, ale pro domácí spotřebu. Majitel během jednoho cyklu získá takového množství hub, které spotřebuje při jednom vaření.

Jde v podstatě o boxík s průhlednými stěnami, do nějž se vloží blok se substrátem a podhoubím konkrétního druhu hub a pak už stačí jen stisknout knoflík na boku a dívat se a čekat.

Foto: Shrooly

Pěstební boxík se může stát velmi hezkou dekorací v bytě.

Houby vyrostou v malé pěstírničce během sedmi až deseti dnů, přičemž výrobce nabízí k prodeji bloky s 12 druhy hub, z nichž se valná většina v obchodech s potravinami běžně neprodává.

Jsou to například trsnatec šupinatý, korálovec ježatý, hlíva máčková, outkovka pestrá, pečárka dvouvýtrusná, šiitake atd.

Pažitka - voňavá kráska k nakousnutí

Zahrada

Zařízení připojené do sítě vytváří pro houby příhodné klima tak, aby v něm mohly pohodlně růst. Výrobci udávají, že z každého bloku lze sklidit dvě úrody. Samotný boxík nabízejí v přepočtu zhruba za 620 korun, každý blok pak za 285 korun.

Pro milovníky tradičních postupů

Kdo příliš nedůvěřuje moderním technologiím a má raději přirozenější pěstební postup, může si pořídit specializovanou pěstební sadu a pěstovat si doma, na balkoně, na terase, ve sklepě či kdekoli jinde například žampiony nebo hlívu, a to stále prostorově velmi úsporným a v zásadě velmi čistým způsobem.

Foto: Hornbach

Pěstební sada na žampiony. Z 15 l substrátu lze mít minimálně 3 kg hub. Je ovšem třeba postupovat podle návodu.

Foto: Hornbach

Pěstební sada s hlívou. Z pytle se nikam nic nevysypává, houby rostou přímo z pytle. Člověku tak stačí jen malý prostor a může se těšit vlastní čerstvou úrodou.

Prodejci nabízejí substrát s podhoubím příslušných hub v plastovém pytli, k němuž dodávají i návod, jak přesně postupovat.

Oregano neboli dobromysl. Jak pěstovat léčivé koření doma i na zahrádce

Zahrada

Houby lze takto mít k dispozici po celý rok, přičemž z pytle o objemu 15 litrů lze očekávat úrodu minimálně tří kilogramů hub. Jejich plodnice se začnou objevovat už po pár týdnech.

Cena takového balení v závislosti na druhu hub se pohybuje v rozpětí od necelých 160 korun ke 200 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak doma vypěstovat avokádo z pecky

Exotické ovoce, které dostalo punc miláčka všech mileniálů, se do naší kuchyně dostalo teprve nedávno. Z avokáda přitom doma můžete využít každou část. Zatímco...

Jak si doma vypěstovat mango z pecky

Pěstování manga je především běh na dlouhou trať. Rostlina potřebuje vaši péči, je náročná na teplo, zálivku i hnojení. Na plody manga, pokud se vám je vůbec...

Výběr článků

Načítám