Hlavní obsah

Digestoře umí být i neviditelné a zvyšují výkon

Právo, Karolina Černá

Kvalitní odsavače par eliminují nejen nepříjemné výpary a pachy vznikající při vaření, ale i mastnotu. Trendem jsou oku takřka skryté spotřebiče integrované do skříněk nebo varných desek a stále silnější sací výkon.

Foto: HP Tronic

Faber Galieo Glass BK je indukční varná deska a digestoř v jednom. Odsavač je téměř neviditelný, nenarušuje vzhled kuchyně. Model použijeme pro odvětrávací i recirkulační provoz. Cena od 52 596 Kč.

Článek

Trápí-li nás v kuchyni lepkavé povrchy stěn, spotřebičů a skříněk nebo vlhkost způsobující plísně, poohlédneme se po digestoři, která svými parametry odpovídá nárokům naší kuchyně. Odsavač par by nám měl vyhovovat i způsobem údržby, samozřejmostí je také LED, halogenové či jiné osvětlení.

Odsavač má mít aspoň třístupňový regulátor sání, ovládaný dotykově. Dálkové ovládání spotřebiče je vítaným bonusem. Vychytávkou je digestoř se zabudovaným senzorem, který sleduje proces vaření a např. pozná, že se něco připálilo, takže zvýší výkon sání pro odstranění kouře. Tato funkce je označována nejčastěji slovem booster (posilovač).

Funkce doběh po ukončení vaření zase ponechá digestoř v chodu a vypne ji až po dokonalém odstranění všech zbytkových par. Tipem z pohledu údržby je indikátor, který upozorní na nutnost čištění filtru.

Výkon a hlučnost

Potřebnou kapacitu (výkon) určuje velikost místnosti v m3. Vynásobíme rozměry kuchyně v metrech (délka x šířka x výška), čímž získáme objem v m3.

Digestoř má být schopná během jedné hodiny vyměnit vzduch v místnosti zhruba 10x, takže vypočítaný objem vynásobíme deseti. Tak získáme minimální doporučený výkon odsavače pro naši kuchyň. Zpravidla se pohybuje mezi 300 až 700 m3/hod. podle nastavené úrovně výkonu.

Většina moderních spotřebičů běžně nabízí čtyři úrovně intenzity odsávání.

Foto: HP Tronic

Faber IN-LIGHT EV8 X A52 je luxusní vestavná digestoř. Osvětlení pracovní plochy zajišťuje LED pásek kopírující vnější tvar panelu. Má 4 rychlosti odsávání, max. výkon odtahu 635 m3/hod. Cena od 16 991 Kč.

Mezi nejtišší odsavače par patří odtahové komínové typy. Hlučnost do 60 dB je ještě snesitelná, existují i velmi tiché odsavače s hladinou hluku kolem 30 až 40 dB.

Tichému provozu prospívá co nejkratší a přímá odtahová cesta. Dlouhé vedení a ohyby podporují hlučnost, navíc snižují výkon odsavače.

Pokud dispozice kuchyně neumožňuje odtah, spokojíme se s hlučnější recirkulační variantou.

Vhodné odsávání

Odtahový spotřebič použijeme tam, kde vzduch odvádíme z místnosti ven odtahovým potrubím, ventilační šachtou nebo samostatným komínem.

Důležitá je zpětná klapka na výstupním hrdle digestoře, která brání pronikání studeného vzduchu zvenčí. Odtahový odsavač si vystačí s kovovým nebo třeba s tzv. baffle filtrem, který pohltí až 90 % tukových částic. Omyjeme je snadno v ruce i v myčce, oba vydrží zhruba dva měsíce.

Foto: Mora

Komínový odsavač par Mora OV 680 G se čtyřmi stupni odtahu umístíme i do menších prostor. Zkosená přední část zaručuje bezproblémovou práci pod digestoří. Max. výkon 607 m3/hod., hlučnost 53 dB na nejvyšší úrovni. Cena 8990 Kč.

Odsavače s funkcí recirkulace (čištění vzduchu přes filtr) se využívají hlavně v prostorách bytových a panelových domů bez možnosti vyvedení páry ven přes zeď nebo do komína.

Pro provoz recirkulace je nutný nejen kovový/tukový filtr omyvatelný v dřezu i v myčce, ale i speciální uhlíkový filtr, který zachycuje pachy a musí se pravidelně měnit. Většinou je třeba ho přikoupit. Klasické pachové uhlíkové filtry nejsou omyvatelné, měníme je po třech až šesti měsících. Uhlíkové filtry HFH mohou projít mytím až pětkrát, mají dvouletou životnost.

Gurmáni ocení v kuchyni funkční varnou zónu a úložné prostory

Jak na to

Některé digestoře kombinují oba způsoby odtahů par, takže vzduch můžeme pouze recirkulovat, což se vyplatí v zimě, nebo využijeme odtahu v teplejších dnech, kdy větráme okny. Moderní digestoře se dají napojit i na rekuperační systém.

Typy digestoří

Oblíbené jsou komínové digestoře. Hodí se do velkých místností, některé modely díky zkosené přední části zaručují bezproblémovou práci pod odsavačem i v menších kuchyních.

Máme-li dostatek prostoru, vsadíme na tzv. ostrůvkovou digestoř, umístěnou nad varným ostrůvkem v místnosti. Často jde o výrazný designový prvek a může předurčit styl, v jehož duchu kuchyni postavíme.

Do malých kuchyní se hodí vestavná digestoř, zcela zabudovaná do kuchyňské skříňky.

Populární jsou vestavné výsuvné varianty instalované do horní skříňky, nebo zajíždějící do pracovní desky poblíž varné plochy.

Foto: Ikea

Vestavnou digestoř Utdrag s osvětlením LED zabudujeme do nástěnné skříňky. Pro zapnutí a rozšíření odsávací plochy stačí vytáhnout její spodní část. Je široká 60 cm, max. výkon odsávání dosahuje 340 m3/hod. při hlučnosti 67 dB. Cena 2290 Kč.

Podstavnou digestoř instalujeme pod jednu z kuchyňských skříněk, přičemž motor s horním odtahem je skrytý uvnitř. Ušetří spoustu místa a díky posuvnému čelu splyne s kuchyňskou linkou.

Minimalisty okouzlí podvěsný typ. S odtahy přes zeď a možností recirkulace je řešením do panelákových kuchyní. Odsavač instalujeme pod skříňku, ale může být nainstalován i bez ní.

Kuchyně, ve které nic nepřekáží

Tipy a trendy

Přísně tajné

Ke žhavým novinkám patří digestoře integrované přímo do indukční varné desky nebo také do stropu.

Odsávání ve varné desce odfiltruje výpary z vaření prakticky okamžitě v místě vzniku díky výkonnému motoru a tzv. štěrbinovému sání.

Foto: Mora

Indukční varná deska s integrovaným odsáváním PXX875D67E má výkonný motor EcoSilence Drive, který ihned odsává páru i kouř. Filtrační systém odstraňuje ze vzduchu mastnotu a tuhé částice. Senzor PerfectAir přizpůsobuje úroveň výkonu množství výparů.

Účinné filtrační systémy navíc odstraňují ze vzduchu mastnotu a tuhé částice.

Stropní digestoře zabudované do podhledu vypadají jako obklad či panel a jsou velmi nenápadné.

Filtry pro alergiky
Filtry CleanAir Plus mají tři vrstvy: netkanou podložku, aktivní uhlíkovou vrstvu a biofunkční vrstvu. Netkaný materiál zachytává prach a pyl ze vzduchu, impregnovaný uhlíkový filtr absorbuje silné pachy (např. rybí) a těkavé organické částice. Biofunkční filtr chemicky neutralizuje zachycené alergeny pomocí polyfenolů. Polyfenoly a fytochemikálie se přirozeně vyskytují ve velkém počtu potravin. Díky inovativnímu pylovému filtru je nyní možné ze vzduchu kuchyně odstranit více než 99 % pylu.

Anketa

Jaký typ digestoře máte doma v kuchyni?
Komínovou
41,8 %
Ostrůvkovou
8,6 %
Vestavnou
9,2 %
Výsuvnou
28,3 %
Podstavnou
4,3 %
Podvěsnou
7,8 %
Celkem hlasovalo 1065 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Do kuchyně dejte nadčasový a odolný nábytek

Trendový kuchyňský nábytek je spíše minimalistický. Kombinuje bílou a šedou s přírodními odstíny, čisté linie skříněk bez úchytů často tvoří hladkou stěnu...

Promyšlené detaily dělají zázraky

Úchyty jsou na první pohled nenápadné doplňky, takřka samozřejmé, ale přesto důležité. I fádní kus nábytku totiž promění v atypický kousek. Umějí na sebe...

Výběr článků

Načítám