Hlavní obsah

Dávky slunečního svitu regulujte chytře

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvažujete vnitřní, nebo vnější stínění? Ideální je kombinace obou! Jako pár jsou variabilnější, zvyšují stínicí efekt a v případě vnější strany i tepelně izolační účinky okna.

Foto: Climax

Svislé fasádní clony zastíní různé typy oken i balkonů, jsou doplňkem pergol, u kterých slouží jako boční krytí proti větru. Vybírat lze od technických screenových a soltisových látek až po akrylové.

Článek

Navíc s nimi můžeme manipulovat tak, že místnost na celý den nezahalíme do úplné tmy. Interiérové stínění brání prostupu slunečních paprsků více či méně podle hustoty svého materiálu.

„Jako ochrana před teplem je účinné jedině venkovní řešení. Když potřebujeme stínicím doplňkem regulovat teplotu v místnosti, musíme teplo odrazit ještě před okenní tabulí,“ vysvětluje Jakub Mrázek, produktový specialista firmy Velux.

Vnitřní stínění

Rozšířeným typem vnitřního zastínění jsou horizontální žaluzie s hliníkovými lamelami. Můžeme je navrtat přímo do okenních rámů nebo do ostění. Někdo raději vsadí na silné tmavší závěsy na garnýžích. Když je zatáhneme na dobu, kdy slunce svítí do bytu, teplota se příliš nezvedá. Počítáme však se sníženou světelností.

Alternativou k žaluziím jsou např. látkové rolety nebo vertikálně skládané látkové lamely určené hlavně větším proskleným plochám. Dále jsou to plisé, skládané látkové žaluzie, a japonské stěny, panely s tkaninou, které posunujeme ve vodicích lištách.

Zastavte slunce už před okny

Tipy a trendy

Skvělou izolaci před venkovním teplem poskytují duet žaluzie. „Jde o systém dvojitého plisé, tzv. duette, s dutinou uprostřed, který zadržuje teplo přímo u okenní tabule,“ nabízí tip David Šejvl, manažer stínění Vekra.

Exteriérové stínění

Nejběžnějším typem jsou venkovní žaluzie, které se mohou na fasádě domu stát i architektonickým prvkem. Venkovní rolety slouží k dokonalému zatemnění, oceníme je, když doma právě nepobýváme, nebo v noci během spánku. Chrání totiž také před hlukem.

Posilují tepelnou izolaci okna, a to v létě i v zimě. Lze je doplnit o sítě proti hmyzu integrované do roletového boxu. Některé typy umožňují otevření okna až o 22 cm i se staženou roletou. Fungují i jako další prvek pro zvýšení ochrany majetku.

Screenové rolety se pro své rozměry až do 24 m2 hodí i pro velkoformátová okna. Oceníme je za bílého dne. „Přestože jsou stažené, je výborně vidět ven, ale dovnitř nepropustí přímé slunce ani teplo. Vyrábějí se ze skelného vlákna, PVC a polyesteru, což zvyšuje jejich odolnost proti povětrnostním vlivům,“ říká David Šejvl.

Foto: Velux

Venkovní markýza ze síťoviny (100% polyester) odolává vlivům počasí a zaručuje dlouhodobou životnost. Výhodou je rychlá a snadná instalace zevnitř.

Jednodušší variantou vnějšího stínění střešních oken a ochranou podkroví před teplem je markýza z průhledné síťoviny. Odrazí sluneční paprsky dříve, než dopadnou na sklo střešního okna, takže sníží teplotu v interiéru.

Zároveň však ponechá výhled ven a propouští dovnitř světlo.

Osazení venkovního stínění

Venkovní žaluzie, rolety nebo látkové screeny lze osadit dodatečně na jakoukoli stavbu, včetně zatepleného panelového domu.

Kastlík venkovních žaluzií, klasických nebo screenových rolet se spolu s vodicími lištami instaluje na horní rám okna, což sníží jeho světlou výšku a zadní část kastlíku je v okně vidět.

Jak snížit horko v podkrovních bytech

Tipy a trendy

Existuje i samonosný systém, při jehož instalaci není nutné zasahovat do ostění nebo narušovat zateplovací systém domu.

Můžeme využít také nosný překlad nad okenní otvor v obvodových stěnách s variabilním prostorem pro venkovní stínicí techniku.

Pro prima klima

Systém automatického ovládání střešních oken, žaluzií a rolet spolu se senzory a mobilní aplikací hlídá v interiéru dostatek světla, čistého vzduchu i komfortní teplotu. Střešní okna s tímto systémem se automaticky otvírají, zavírají i zastiňují.

Díky spolupráci s firmou Netatmo, vyvíjející systémy inteligentního řízení domácností včetně meteostanic, pracuje chytrý automatický systém stínění Velux Active s on-line předpověďmi i s reálným stavem počasí - před blížící se bouřkou či větrem umí flexibilně vyvětrat, v případě velkých veder posunout větrání na později anebo v určitou hodinu vytáhnout rolety, když chceme být ráno probuzeni slunečními paprsky.

Anketa

Přehřívá se váš domov v létě?
Ano, bohužel strašně.
47,8 %
Někdy míváme horko.
26,9 %
Ani ne.
8,6 %
Ne. Máme doma příjemné klima po celý rok.
16,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 324 čtenářů.

Ovládejte je i z dálky

Venkovní žaluzie i rolety vybíráme na ruční nebo elektrické ovládání s využitím aplikace v chytrém telefonu, dálkového ovladače nebo nástěnného vypínače.

Vnitřní i vnější stínění ovládáme automaticky s časovou předvolbou díky bezdrátovým spínacím hodinám.

Kromě čidla na vítr existuje sluneční čidlo reagující na pohyb slunce nebo teplotní čidlo, které zatáhne žaluzie, když teplota v pokoji dosáhne určité teploty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám