Hlavní obsah

Co nesmí chybět v žádné dílně domácího kutila

Novinky, nes

Každá dílna, i ta využívaná jen jednou za čas, potřebuje solidní vybavení, pokud výsledky práce v ní mají za něco stát. Pojďme si připomenout, co by v ní rozhodně nemělo chybět.

Foto: Hornbach

Dílna je pro každého kutila nejenom jeho královstvím, ale i chloubou.

Článek

„Kutilskou dílnu zařizujte s rozmyslem. Základním prvkem je velký pracovní stůl, na který patří pevný svěrák. Pracovní místo musí být dobře osvětleno, a to nejlépe z více míst. Na přístroje, nástroje a materiál si pořiďte skříně, pevné přehledné regály a organizéry, které pomohou udržet pořádek. Prach, vodu a piliny uklidíte snadno průmyslovým vysavačem,“ radí hned na úvod Zlatko Slebodník ze společnosti Hornbach.

Ponk je srdcem každé dílny

Z velké nabídky ponků v kutilských obchodech je dobré volit takový, jenž nejlépe vyhoví potřebám konkrétního kutila. Volit lze mezi montovanými, modulárními, mobilními, případně hobby variantami se zásuvkami.

Důležitá je především jejich výška. Jednoduché pravidlo říká, že řemeslník má mít při vrtání či broušení materiálu upevněného v ponku loket ruky ohnutý do pravého úhlu.

V každém případě je pak nutné volit stůl, který má kvalitní, pevnou desku a také stabilní konstrukci. Ideálním materiálem pro desku stolu je proto kov nebo tvrdý masiv s voděodolnou úpravou.

Není nutné mít všechny nástroje

Jisté pořekadlo praví, že nakupování nejrůznějších kutilských nástrojů a jejich reálné používání jsou dvě zcela různá hobby.

Znamená to, že drtivá většina kutilů neupotřebí během svého života veškeré nástroje a nářadí a rovněž tak nemusí mít všechny v profesionální kvalitě.

Bez kabelu
Nejnovějším a velice silným trendem u elektrického nářadí jsou akumulátorové produkty. Může za to vývoj této technologie, nástroje lze osazovat už kvalitními akumulátory, které jim dodají potřebné množství energie a vydrží s ní i rozumně dlouhou dobu. Velmi praktické je volit pak sadu elektrických nástrojů od jednoho výrobce. „Pokud si do dílny pořídíte třeba vrtačku, okružní či přímočarou pilu, pilu ocasku, oscilační, stolní nebo úhlovou brusku, vrtací kladivo, rázový utahovák a další z plejády moderního AKU nářadí, vždy si spolehlivě vystačíte s jednou akumulátorovou baterií pro všechny druhy nářadí,“ vysvětluje Karel Hromada ze společnosti Mountfield.

Elektrické nástroje

V základní sestavě elektrických nástrojů by ovšem určitě neměla chybět vrtačka, akumulátorový šroubovák, bruska a pila. Vrtačkou je míněna dvourychlostní s příklepem, s níž lze pak vrtat do kamene i do kovů či panelů. Naopak šroubovák kutilové využijí pro rychlé, nenáročné vrtání a utahování šroubů a vrutů.

Úhlová bruska je velmi užitečný pomocník při rozbrušování kovů, kamenů, plastů, svárů či dřeva. Zvážit lze rovněž pořízení pásové brusky. S ní lze dobře obrušovat dřevo, kovy, obkladačky, dokonce i sklo.

Pro práci se dřevem je potřeba si pořídit nejrůznější druhy pil. Například stolní kotoučová se ideálně hodí na přesné dlouhé řezy.

Manuální nástroje

Kromě elektrických pil je dobré mít alespoň základní sadu také standardních pil, jejich volba závisí na typu nejčastěji prováděných řezů a prací konkrétního kutila i na nejčastěji obráběném materiálu.

Volte tedy jak pily na dřevo, tak i na kov. Nevynechejte různé ocasky na dřevo, pily rámové, pilníky, rašple jehlové a zámečnické.

Každý kutil pak samozřejmě disponuje sadou šroubováků nejrůznějších profilů a velikostí, totéž platí pro klíče, ať již ploché, očkové, račnové atd. V různých velikostech a typech je dobré pořizovat také kleště. Rozhodně by ve sbírce neměly chybět kombinačky, štípačky, sikovky atd. V různých velikostech je pak dobré pořídit i kladiva.

V každé dílně je možné s postupem času objevit další a další typy nástrojů a nářadí. Toto byl opravdu jen základ, který by rozhodně neměl chybět.

Anketa

Máte svou dílnu?
Ano. A skvěle vybavenou
59,1 %
Ano, ale jen se základním vybavením
23,7 %
Ne, ale plánuji si ji zřídit
5,3 %
Ne. Nepotřebuji ji
2,1 %
Ne, nemám na ni místo
9,8 %
Celkem hlasovalo 11342 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Vrtačku, nebo vrtací kladivo?

Vrtačka a vrtací kladivo vypadají na první pohled docela podobně. Přesto se liší svou konstrukcí a způsobem použití. Poradíme vám, pro jaké práce je vhodná...

Kde všude najde uplatnění úhlová bruska

Dělení materiálu, broušení, leštění, kartáčování, pilování, hoblování, frézování, vykružování. To jsou činnosti, které zastane i vaše úhlová bruska, když ji...

Výběr článků

Načítám