Hlavní obsah

Chytrá šatna se vám dokonale přizpůsobí

Právo, Dana Jakešová

Sníte o vlastní šatně a přemýšlíte, jak ji účelně zařídit, aby maximálně využila každičký centimetr? Trefou do černého jsou různé variabilní úložné systémy, které můžete snadno přizpůsobit svým potřebám. Účel ale dobře splní i vestavěné skříně.

Foto: JAP Future

Skleněná výplň dveří Idealine je pohledově členěná hliníkovými profily, takže v šatně zůstává zachovaná částečná intimita, ale přitom do ní proniká dostatek světla.

Článek

Šatna je ideálním řešením, jak doma uskladnit a zorganizovat všechno naše oblečení, boty a další nezbytnosti, protože úložných prostor není nikdy dost.

Komfortnější je šatna jako samostatný prostor, ať již u rodičovské ložnice, nebo u dětských pokojů. Samozřejmě, pokud to velikost bytu a místností dovolí. Může jít i o hůře přístupné místo, bez kvalitního přirozeného osvětlení. Provozu šatny tato méněcennost nevadí ani v nejmenším.

Základem prakticky vybavené šatny je vhodně zvolený úložný systém. Jde o systémové stojky, které můžete libovolně osazovat policemi, věšáky a zásuvkami. Doplnit je lze různými úložnými boxy do polic nebo organizéry do zásuvek. Pak budou mít věci své jasné místo.

Na trhu je takových šatních řešení hodně, od jednoduchých systémů až po luxusní systémový nábytek. Šikovné vychytávky má ve svém sortimentu např. Ikea.

Obložení stěny, které umí něco navíc

Jestliže patříte k těm, kteří rádi věci mění podle momentálních potřeb, pak zřejmě oceníte řešení, které lze kdykoliv obměnit a přeskládat, a navíc úplně bez vrtání.

Jedním z takových je obkladový systém Efekta, jehož základem je nosná hliníková konstrukce, na kterou se upevní vybrané obkladové panely.

„Tato hliníková kostra s připravenými otvory zároveň slouží jako závěsný systém pro skříňky, poličky, šatní tyče a další doplňky. Díky tomu se dají kdykoliv tyto ukládací prvky podle potřeby jednoduše přemisťovat,“ popisuje Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP Future.

Foto: JAP Future

Obkladový systém Efekta je praktický, a navíc bude vaší šatně slušet.

Materiálu, který můžete pro obklad zvolit, se přitom meze téměř nekladou. Kromě oblíbených imitací dřeva, kamene, nebo dokonce kovu to může být i přírodní dýha, lakované sklo, grafosklo nebo třeba zrcadlo.

Čím šatnu uzavřít?

Šatnu můžete nechat otevřenou. Kvůli estetice, nebo minimálně kvůli prachu, je ale lepší ji nějak uzavřít. Možností se nabízí opět více.

Velkoformátové posuvné dveře se díky velkým rozměrům a kolejnici zabudované ve stropě povyšují doslova na pohyblivou příčku. Kolejnice může být vidět, nebo také nemusí. K dostání jsou totiž i výrobky, kdy je posuvný systém zabudovaný v nosné části stropu a pohledově je v něm zcela skrytý.

„Tím se posuv stává prakticky neviditelným, takže nenarušuje vzhled dveří a iluze stěny, která se dovede hýbat, je dokonána,“ vysvětluje Petr Paksi.

Komody jsou užitečné solitéry

Tipy a trendy

Trendem jsou dveře s minimalistickou kombinací skla a hliníkového rámu. Sklo může být nejen čiré, ale i pískované, mléčné nebo tónované.

Tam, kde je prostoru méně, budou dobrým řešením dveře, které se zasouvají do stavebního pouzdra. Tedy do jakési plechové kapsy zabudované do klasické zděné stěny, sádrokartonové příčky nebo jiných systémů suché výstavby.

Vestavěná skříň

Nezbývá vám doma na plnohodnotnou samostatnou šatnu místo? V tom případě vsaďte na vestavěnou skříň.

„Ty poskytují podstatně více úložného prostoru než klasické skříně, protože sahají zpravidla přes celou výšku místnosti, takže místo využívají daleko efektivněji,“ říká Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea.

Dvoupodlažnímu bytu vládnou nekonečné vestavěné skříně

Tipy a trendy

Vnitřní uspořádání si můžete vymyslet přesně podle svých představ. Můžete kreativně kombinovat samotné police, police s výsuvy, zásuvky, šatní tyče (pokud bude vysoko, je ideální sklopná tyč) a další doplňky.

Levnější řešení slibují velké šatní skříně, často s posuvnými dveřmi, jejich vnitřní uspořádání bývá podobně variabilní jako u vestavěných skříní. V prodejnách nábytku jsou k dostání v široké škále velikostí a řešení. Určitě tak najdete nějakou, která se bude do vašeho interiéru hodit.

Anketa

Máte doma samostatnou místnost vyčleněnou jako šatnu?
Ano, jistě.
34,5 %
Ne, ale plánujeme ji.
7,4 %
Rádi bychom ji měli, ale nebylo už místo.
46,8 %
Ne a ani ji nepotřebujeme.
11,3 %
Celkem hlasovalo 1930 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám