Hlavní obsah

Chystáte se na jarní úklid? S těmito pomocníky ho zvládnete raz dva

Začátek jara je ideální dobou na to, abychom se porozhlédli po domácnosti a důkladně vysmýčili každý kout, do kterého během chladných a zimních dní bez slunce nebylo mnohdy ani pořádně vidět. Práci si samozřejmě můžeme ušetřit díky nejrůznějším pomocníkům.

Foto: Vileda

Elektrický čistič podlah Jet Clean sbírá prach a vlasy, vytírá podlahy a rovnou je i vysušuje. Cena 6290 Kč

Článek

Na úklid se musí chytře. V praxi to znamená nejenom používat šikovné přístroje, ale také vědět, který se na kterou práci hodí nejlépe. Mnoho spotřebičů, například vysavače, se prodává s pestrou škálou doplňků, které jsou určené pro rozličné, zpravidla zcela konkrétní účely. Při běžném uklízení jich většinu obvykle nevyužijeme. Každý máme nacvičeno, že na tohle se hodí tento nástavec, na tamto zase onen a tím zhruba tak končíme. Důkladný jarní úklid je ovšem ideální příležitostí vytáhnout z krabice i ty další a prozkoumávat, na co by je bylo možné využít. Konečně, kdo říká, že s úklidem nemůže být spojena i špetka toho dobrodružství?

Podlahové vysavače

Kdo nedá dopustit na klasiku, určitě se vrhne do práce s podlahovým vysavačem. A kdo má navíc rád styl života „bez obalů“, toho jistě osloví i bezsáčkové vysavače. Jejich obsluha je snadná a místo pravidelného pořizování nových sáčků a jejich vyhazování se lze nečistot pohodlně zbavit jejich vysypáním rovnou do koše.

Pro snadný pohyb po domácnosti jsou nezbytná velká kola. V podstatě lze říci, že čím větší, tím lepší. S nimi vás bude vysavač po bytě oddaně následovat práh nepráh.

Tam, kde se topí v kamnech či v krbu, což je po této zimě obzvláště aktuální, vyplatí se zvážit možnost pořízení vysavače, který je specializovaný na vysávání popela. Jeho jemné částečky obyčejným smetáčkem spíše rozptýlíme do vzduchu, než abychom je nějak rozumněji odstranili. Specializovaný vysavač zvládne bezpečně odstranit popel až do teploty 40 stupňů Celsia. Což je něco, co by s klasickým vysavačem rozhodně nebylo vhodné zkoušet.

Tyčové vysavače

Výhodou tyčových vysavačů je především to, že jsou hned po ruce a snadno se ovládají. Samozřejmostí je u této skupiny akumulátor, díky čemuž není člověk při úklidu nijak omezovaný kabelem, pracovní doba se podle údajů výrobců pohybuje okolo hodiny. Mnoho výrobců dnes již také kromě výkonu věnuje pozornost i hlučnosti. Výrobci jim také dodávají univerzální hubice, s nimiž je možné vysávat různé povrchy v domácnosti, takže se člověk nemusí zdržovat jejich výměnou. Na trhu je možné objevit i modely specializované pro domácnosti s domácími mazlíčky. Takové modely umí pak podlahu nejenom vysát, ale také vytřít a ošetřit čistícím roztokem, který odstraňuje eventuální zápach.

Mopy

Kdo se nechce pouštět do vinylových podlah či parket s vysavačem s vlhkým programem, může si vzít na pomoc klasický mop a příslušnou místnost klasicky vytřít. I s mopem si lze ale ušetřit dost práce. Velmi přesnou práci odvede spíše plochý mop, s nímž lze dobře zajet do každého koutu a díky malé výšce se snadno dostane i pod nábytek. Důležitým materiálem je ovšem nejen ten z nějž je násada (aby dlouho vydržel, což platí obzvláště u teleskopického provedení), ale především ten, ze kterého je pracovní plocha.

Výrobci nabízejí mopy s návleky z mikrovlákna, jež jsou schopná zatočit s mastnotou a nejrůznějšími druhy šmouh. Na hrubou práci (při odstraňování zaschlých skvrn) se pak hodí ty návleky, které mají abrazívní vlákna. Opět, milovníci možnosti znovupoužívání výrobků ocení, že návleky na mopy lze vyprat běžně v pračce a pak se s nimi zase pustit do práce.

Velice praktickým doplňkem je pak ždímací nástavec na kbelík, který k mopům někteří výrobci rovněž dodávají. Člověk se při práci již potom opravdu nemusí vůbec shýbat a namáhat si tak záda.

Vysavače na okna

K nejméně oblíbeným úklidovým pracím patří mytí oken. I tuto práci si lze usnadnit pomocí vysavače. Je to ve skutečnosti automatická stěrka s tlustší rukojetí, neboť je v ní uschovaná nádobka na odpadovou vodu. Vysavač většina výrobců doplňuje rozprašovačem, jenž má zároveň mycí plochu, která pomůže čisticí prostředek důkladně rozetřít po tabuli skla. Teprve pak přijde na řadu samotný vysavač. Namísto drhnutí okna hadrem a novinami je práce s těmito pomocníky spíše zábavou.

Elektrickou stěrku využijete nejenom při mytí oken, ale také při úklidu koupelny.

Anketa

Pouštíte se do velkého úklidu každé jaro?
Ano a také před Vánocemi.
47,3 %
Zpravidla ano.
4,9 %
Velké úklidy pořádáme, když je to zrovna potřeba. Bez závislosti na roční době.
18,2 %
Velké úklidy nepodnikáme. Uklízíme průběžně, a to stačí.
29,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 490 čtenářů.

Čištění obkladů v kuchyni a koupelně

I při čištění keramických obkladů v kuchyni a koupelně si lze částečně ulehčit práci, a to opět znalostmi. Ta základní zní: Nepoužívat na odstranění mastnost z obkladů saponát na nádobí, ale specializovaný prostředek. Důvod tkví v rozdílném složení těchto chemikálií. Saponáty na nádobí obsahují oplachové tenzidy, které je třeba smýt. Kdo si omývá stejným prostředkem obklady například za linkou, bude si proto muset dát tu práci a pak je po omytí ještě setřít čistou vodou.

V opačném případě tenzidy po zaschnutí zanechají na povrchu jemný lepkavý film, na který se nové nečistoty rychle nachytají. Specializované přípravky, které lze pak rovněž použít například ve venkovní kuchyni, kolem grilu atd., jsou vyrobené tak, aby omytou plochu už nebylo třeba stírat ještě jednou čistou vodou.

Chytře zvolené materiály a spotřebiče sníží hlučnost v domácnosti

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Aby sklo zůstalo zářivé a čisté

Není sklo jako sklo - každý jeho typ vyžaduje různou péči i čisticí prostředek. A zrcadlo si už vůbec potrpí na individuální přístup!

Jste si jistí, že čistíte dveře správně?

Asi málokdo spočítá, kolikrát se za den dotkneme klik a plochy dveří. Ne vždy jsou přitom naše ruce zcela čisté. Okolo úchytů se objeví šmouhy, zářivý lesk...

Pět tipů pro správnou péči o okna

Aby si okna zachovala svoje izolační vlastnosti a nepustila dovnitř chladný vzduch, dešťovou vodu či sníh, je potřeba jim dopřát vhodnou a pravidelnou péči....

Beton je odolný, i tak vyžaduje péči

Betonová dlažba, obrubníky, palisády i venkovní květináče odolávají po celou dobu své životnosti rozmarům počasí. Neudržovaný povrch ale může postupně...

Nastal čas na údržbu dřevěných prvků

Kvalita, svěží vzhled, nadčasovost, kresba a struktura dřeva, to jsou přednosti, kvůli kterým si lidé pořizují do zahrady věci právě z tohoto materiálu....

Nejlepší čas na kontrolu komínu je po zimě

Konec zimy a tedy i konec topné sezony je nejvhodnějším obdobím, kdy je dobré nechat si zkontrolovat komín. Pokud na něm kominík odhalí jakékoli závady, má...

Jak se postarat o bazén po sezoně

Podzimní noci jsou již studené, dny jsou rovněž chladné. Na koupání už to zkrátka není. Nejvyšší čas bazén zazimovat. Není to žádná věda, zvládnete to snadno.

Čistý gril je dobře fungující gril

Žádný teplejší víkend se neobejde bez grilování. Avšak předtím, než po poslední grilovačce rozpálíte gril zase naplno, je potřeba ho vyčistit. Jak na to?

Výběr článků

Načítám