Hlavní obsah

Aby dřevo zůstalo krásné, potřebuje důkladnou péči

Novinky, Dana Jakešová

Dřevěný zahradní nábytek, terasa, pergola či plot mohou sloužit spoustu let. Jako nové však budou vypadat pouze tehdy, když dostanou v pravidelných odstupech kvalitní nátěr.

Foto: Balakryl

Starší dřevo je lepší natřít krycí barvou. Jestliže zvolíte např. ekologickou barvu Balakryl UNI, která nezapáchá, mohou vám s natíráním pomáhat i děti.

Článek

Zahrady už dávno neslouží jen k pěstování ovoce a zeleniny. Alespoň část pozemku má snad každý upravenou pro odpočinek, s terasou, zahradním nábytkem, případně pergolou, pro děti obvykle nechybí pískoviště, houpačka či zahradní domek.

Jistě, tyto zahradní prvky mohou být třeba kovové, dokonale se zahradou ale splynou spíš ty dřevěné.

Daní za to ovšem bude nutná pravidelná péče, tedy ošetření dřevěných prvků proti UV záření, dále proti tzv. zamodrání, dřevokazným houbám, hmyzu i povětrnostním vlivům. Jak na to?

Lazura, lak či krycí barva?

Jakého výsledného efektu chcete docílit? Každý nátěr určený na dřevo jej ochrání, výsledek však může vypadat odlišně. Pokud upřednostňujete přirozenou kresbu a strukturu dřeva, volte lazurovací nátěry v rozmanitých odstínech. Na výběr jsou lazury tenkovrstvé a silnovrstvé.

Tenkovrstvá lazura nezanechává na povrchu dřeva film a celá se vsákne do vrchní vrstvy dřeva. Hodí se tak zejména na konstrukční prvky kolem domu, jako jsou pergoly, trámy nebo plotové prvky.

Foto: Primalex

Pokud chcete, aby si plaňky plotu zachovaly přirozenou kresbu a strukturu dřeva, sáhněte po tenkovrstvé lazuře.

Naproti tomu silnovrstvá lazura na povrchu dřeva zanechá silnější vrstvu. Vytváří tak ještě odolnější bariéru proti povětrnostním vlivům. Ideálním řešením tak je především na stavebně truhlářské výrobky, jakými jsou okna či dveře.

Oba typy lazur se hodí jak na nové, tak i na starší dřevo. U obou typů lze rovněž vybírat z velkého množství odstínů. Platí však obecné pravidlo: čím světlejší odstín finální úpravy dřeva zvolíte, tím kratší bude životnost natíraného povrchu.

Chcete-li co nejvíce zachovat původní odstín dřeva, můžete sáhnout po lodním laku, např. od Primalexu. Použití je obdobné jako u silnovrstvé lazury. Vhodný je tedy zejména pro okna a dveře, na kterých vytváří pevný a pružný povrch chránící dřevo proti povětrnostním vlivům.

Chraňte dřevo kvalitním nátěrem

Jak na to

Další variantou jsou olejové nátěry, které se hodí na tvrdé a exotické dřeviny. „Napuštěním olejem se zdůrazní přírodní charakter dřeva a jeho typická povrchová struktura zůstane zachována,“ říká Monika Linhartová z Hornbachu.

V exteriéru však dejte přednost tónovanému oleji, jako je např. teak nebo modřín. Ten bezbarvý totiž neposkytuje dřevu dostatečnou UV ochranu.

K výběru jsou tu samozřejmě ještě krycí barvy, které budou dobrou volbou pro starší dřevo, třeba když budete chtít natřít starý stůl a židle. Před jejich aplikací je vhodné použít základové barvy a teprve potom krycí. Například vodou ředitelné, ekologické barvy Balakryl UNI si můžete nechat namíchat až do 20 000 odstínů.

Příprava na nový nátěr

V každém případě na natírání dřevo pečlivě připravte. Postup se bude lišit podle toho, zda půjde o dřevo nové, nebo staré.

Nové dřevo je nezbytné ošetřit proti zamodrání a dřevokaznému hmyzu a následně ho natřete. Kdo by si chtěl práci zjednodušit, může použít výrobky, které obsahují obě složky, tedy napouštědlo i lazuru. V sortimentu má takový výrobek např. Primalex.

Foto: Bondex

Zašedlé dřevo obruste nebo očistěte speciálním čističem a vydrhněte ocelovým kartáčem.

U staršího dřeva je postup o něco náročnější. Mechu nebo lišejníku se zbavíte třeba za pomoci sava, vhodnější je ale použít některý ze speciálních výrobků, např. Primalex Mykostop čistič.

„Tento čistič ve spreji slouží k okamžitému odstranění biologických nečistot, jako jsou řasy, plísně a houby, v interiéru i exteriéru. Intenzivně působí a proniká do hloubky ošetřovaných materiálů,“ vysvětluje Martin Čížek, technicko-obchodní zástupce značky Primalex. Čistič se nastříká přímo na dřevo a nechá se den působit. Pak přijde na řadu broušení.

Renovujeme dřevěné schody

Jak na to

U staršího dřeva, které je jen „zašlé“, se začíná rovnou broušením, a to až na zdravé, nezašedlé dřevo. Práci vám ušetří vibrační bruska, detaily můžete doladit ručně – smirkovým papírem nebo brusnou houbičkou. Nebo místo broušení můžete použít speciální čistič na zašedlé dřevo Bondex Renovation. Nanáší se štětcem, necháte ho 10 minut působit, pak vydrhnete ve směru vláken ocelovým kartáčem nebo brusným rounem a nakonec opláchnete vodou.

Ale i toto dřevo potřebuje ošetřit napouštědlem proti hnilobě, houbám a dřevokaznému hmyzu (např. výrobky od Bondexu, Balakrylu či Primalexu). Napouštědlo schne 2 až 4 hodiny.

Po zaschnutí již lze provést finální nátěr povrchu, a to ve dvou vrstvách. „Štětec volte plochý, ze směsi syntetických a přírodních štětin. Namáčejte jen špičku. Pokud byste namáčeli větší část štětce, bude vám barva při natírání stékat na ruce,“ doporučuje Radek Kříž, technicko-obchodní zástupce značky Balakryl.

Kdy a jak často natírat

Aby výsledek dopadl na jedničku, je nutné natírat ve správný čas. Tedy přesněji, za správného počasí.

„Teplota podkladu a okolí při natírání by měla být mezi 10 a 25 °C. Nátěry neaplikujte za prudkého slunečního záření, deště, mlhy nebo silného větru. Vlhkost vzduchu nesmí být nižší než 30 % a vyšší než 75 %. Nižší teplota a vyšší vlhkost vzduchu zpomalují zasychání,“ vysvětluje Radek Kříž.

Foto: Primalex

Nové dřevo potřebuje ošetřit proti zamodrání a dřevokaznému hmyzu a teprve následně natřít lazurou. Nebo lze použít Primalex Lazura & napouštědlo 3v1.

Frekvence nátěrů se bude odvíjet podle zvoleného typu. U tenkovrstvých lazur je potřeba nátěr obnovovat co 3 až 5 let. Silnovrstvé lazury a laky vytvářejí bariéru a ochranu větší, nátěr tak stačí aplikovat po 5 až 8 letech. Vše ale záleží na konkrétním konstrukčním řešení, umístění a povětrnostních vlivech.

„V případě olejů na terasách bývá mechanické namáhání větší, povětrnostní vlivy na ně přímo působí, často na nich leží voda. Nátěr u terasových prken a zahradního nábytku je proto vhodné obnovovat každý rok,“ doplňuje Radek Kříž.

Anketa

Už jste letos natřeli dřevěné prvky na zahradě?
Ano, byla k tomu letos spousta příležitostí.
33 %
Část už ano.
14,3 %
Ještě ne, ale chystáme se.
38,6 %
Ne a ani se k tomu letos nechystáme.
14,1 %
Celkem hlasovalo 342 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Kov ochraňte nátěrem, pak vydrží všechno

Při nátěru kovů je důležitá pečlivá příprava podkladu. Když ji podceníme, odrazí se to na finálním výsledku. Povrch musí být odmaštěný, zbavený rzi, nečistot,...

Výběr článků

Načítám