Hlavní obsah

Začala rekonstrukce slavné Obrazárny Buckinghamského paláce. V bílých rukavičkách a obleku

Novinky, Jana Nesvadbová

Jsou zla, která se nevyhnou člověku obyčejnému, ani králům. Patří mezi ně i rekonstrukce. Právě tu zahájili v jednom z křídel Buckinghamského paláce, sídle britské panovnice. Proměnou projde především známá Obrazárna. Záběry videa ukazují, jak takové přípravy na rekonstrukci vypadají v královských podmínkách. Nechybějí bílé rukavičky a černé obleky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Začala rekonstrukce Obrazárny Buckinghamského paláceVideo: Reuters

 
Článek

Obrazárna Buckinghamského paláce patří k nejznámějším prostorům sídla královny Alžběty II. Celý svět ji může znát jako velice častou kulisu nejrůznějších oficiálních setkání s hlavami států a významnými osobnostmi.

Jak je patrné ze snímků na počátku videa, které pro média uvolnilo vedení Královských sbírek umění, vzhled Obrazárny se v průběhu let měnil, a to právě vždy jako následek rekonstrukcí. Ta letošní, prováděná po deseti letech od té poslední, má hned několik cílů.

Také Buckinghamský palác mění zastaralé a již i nebezpečné elektrické rozvody a kotle. Nahrazeny budou rovněž další prvky infrastruktury, které začínají stárnout a především, vyměnit už potřebuje také 200 let stará střecha tohoto křídla paláce.

Jak uvádí zpráva agentury Reuters, práce mají podle současných očekávání trvat až do roku 2027, přičemž předpokládané náklady si vyžádají 370 milionů liber, tj. 11 miliard korun.

Alžběta II. asi zůstane mimo palác do konce roku

Evropa

Nejdříve se musely vystěhovat obrazy

Součástí rekonstrukce je pak i obměna vystavovaných mistrovských děl, ať již jde o práce Canaletta, Vermeera či Rembrandta. Ta opustí své místo poprvé za takřka 45 let.

„Jejich odstranění je vyvrcholením měsíců plánování mezi Kanceláří pro správu rezervačního programu a Trustu Královských sbírek. Díla jsou všeobecně uznávána jako vrchol královské sbírky a všech 65 bude nyní vystaveno společně na veřejnosti v Královnině galerii,“ uvedl palác.

Ve druhé části videa jsou tak zachyceny přípravné práce před rekonstrukcí, konkrétně snímání slavných a vzácných obrazů a jejich opatrné přemístění. To vysvětluje ony bílé rukavičky a obleky specializovaného personálu.

Není pochyb o tom, že po vypuknutí skutečných stavebních prací nastoupí do Obrazárny řemeslníci odění již zcela tradičně, tj. v montérkách a přilbách.

Věděli jste, že...
Obrazárna je jedním z hlavních sálů Buckinghamského paláce, který slouží státním účelům. Ve 20. letech 19. století ji nechal vytvořit král Jiří IV. jako součást velké rekonstrukce, a především rozšíření tehdejšího paláce, který byl mnohem menší. Pracemi pověřil architekta Johna Nashe, jenž vytvořil královské sídlo se třemi křídly a původním Buckinghamským domem v centru. Na stavbu byl použil kámen z okolí Bathu, autor jej nechal vyzdobit ve stylu francouzského klasicismu.

Anketa

Čím je pro vás rekonstrukce domova?
Čirým zlem!
20,7 %
Velmi nepříjemnou nutností.
19,6 %
Nerekonstruuji. Raději se rovnou přestěhuji.
2,6 %
Není to tak hrozná věc.
4,2 %
Je to příležitost proměnit domov a začít jakoby znovu.
42,4 %
Miluji rekonstrukce!
10,5 %
Celkem hlasovalo 623 čtenářů.

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám