Hlavní obsah

Slavný módní návrhář po 11 letech prodal svůj byt. Nahlédněte do něj

Novinky, Jana Nesvadbová

Dlouhých jedenáct let si s přestávkami pobyl na realitním trhu penthouse na vršku hotelu Plaza v americkém New Yorku, který patřil módnímu návrháři Tommymu Hilfigerovi a jeho ženě Dee Ocleppové. Luxusní dvoupodlažní byt má nádherný výhled na Central Park a dýchá z něj atmosféra starých dobrých časů, kdy se penthousy vytvářely v tradičních domech, nikoli v prosklených mrakodrapech.

Foto: Profimedia.cz

Srdcem domácnosti je velký obývací pokoj.

Článek

Penthouse zabírá část dvou nejvyšších podlaží hotelu Plaza. Tím, že je rohový, je jeho součástí i roztomilá věžička. Celková plocha bytu činí 562 m². Má dohromady čtyři ložnice, velký obývací pokoj a několik dalších místností, mezi jinými i pracovnu slavného návrháře a šatnu jak jeho, tak jeho ženy.

Tommy Hilfiger nechal do svého bytu v loňském roce nahlédnout čtenáře webu Architectural Digest, jimž, společně se svou ženou, dopřál prohlídku po tomto bytě s osobním výkladem.

Foto: Profimedia.cz

Tommy Hilfiger a jeho žena Dee Ocleppová

V příjemně neformálním duchu se diváci mohli například dozvědět, že designérovou nejoblíbenější místností je k jistému překvapení černobíle zařízená kuchyň.

K překvapení proto, že manželé vysvětlují, že se jejich obědy a večeře odehrávají nejčastěji po restauracích, takže se v této místnosti vařilo jenom párkrát. Divák tedy záhy odvodí, že mluví-li módní návrhář Hilfiger o oblíbené místnosti, mluví o místnosti s designem, který se mu nejvíce líbí.

Naopak jeho žena redaktorům webu hned zkraje prozradila, že jejím nejoblíbenějším koutem v bytě je výklenek v obývacím pokoji s polstrovanou sedačkou a portrétem herečky Elisabeth Taylorové od Andyho Warhola. Je prostě útulný a příjemně se v něm člověk uvelebí, když si chce jen někde sednout s knížkou.

Penthouse je sice momentálně známý právě svým posledním majitelem, ten ale rád připomíná, že dlouho před ním v něm pobývaly slavné rockové a beatové hvězdy, které připomínají spousty fotografií na zdech.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbený koutek v obývacím pokoji Dee Ocleppové.

Ty jsou nejenom na chodbách či v obývacím pokoji, ale třeba i v pokoji pro hosty. Každá z ložnic je přitom zařízena ve vlastním stylu. Zatímco hlavní ložnice je v bílých a šedých barvách, ložnice Hilfigerovy náctileté dcery je v hezkém lila odstínu fialové.

Americký návrhář obléká modelky i čtyřnohé mazlíčky

Styl

To, co od Tommyho ale většina lidí nejspíše očekává, nakonec nalezne v pokoji nejmladšího syna. Doplňuje se zde červená s modrou a bílou a obecně je pokojík zařízen v designově pojatém vikinském stylu. Dominantou je postel ve tvaru lodi a knihovna vyhlížející jako dvojice sudů.

„Naše koupelna má část jeho a její, takže ráno nejsou žádné hádky,” komentuje praktický rys jedné koupelny navazující na hlavní ložnici Dee. S velkým nadšením pak představila divákům především malý bar uschovaný v jedné ze skříní přímo v ložnici. Ten neslouží ani tak jako zásobárna alkoholu, ale především se v něm vaří ranní káva.

„Jen si to představte! Vstanete a hned si můžete uvařit kávu. Nemusíte chodit až dolů do kuchyně,” pochvaluje si.

Středoevropana ovšem kromě terasy s výhledem na Central Park nadchne již zmiňovaná věžička. Její interiér zdobí nástěnná malba Hilary Knightové, nad níž se klene kupole vyskládaná z cihel.

Návštěvník z atmosféry a stylu zařízení okamžitě vycítí, že místnost je navržena jako prostředí, kde se odehrávají odpolední čajové dýchánky. Tento způsob využití přiznávají i nedávní majitelé, s upřímností se ale hned přiznávají k tomu, že v praxi se zde spíše konzumuje pizza.

Foto: Profimedia.cz

Soukromá pracovna Tommyho Hilfigera. S originálním vývěsním štítem původního sídla The New York Times.

Bonbonkem pro milovníky vintage dekorací je výzdoba Hilfigerovy pracovny, jejíž stěny tvoří knihovny. Do nich je vsazen štít s nápisem The New York Times. Je to originál, jenž visel v původním sídle známého deníku.

Co ovšem potěší příznivce Hilfigera – módního návrháře, je možnost nahlédnout do jeho vlastní šatny. Dříve než s manželkou svedou lehkou přátelskou přestřelku o to, kdo má šatnu větší a vybavenější, Tommy vysvětluje, že jeho šatník je, co se stylu týká, velmi prostý a odpovídá tomu, co sám navrhuje. A co si sám pro sebe v podstatě určil i jako pracovní uniformu. Košili, sako, kalhoty, boty v přírodní barvě kůže a černé, pro volný čas trika a džíny.

Ne a ne jej prodat

Manželé koupili penthouse v roce 2008 za 25,5 milionu dolarů (cca 602 milionů korun), ovšem už jen pár měsíců poté jej nabídli poprvé k prodeji. Za 50 milionů dolarů (cca 1,18 miliardy korun). Kupec se nenašel.

Jak píše server New York Post, v roce 2013, poté, co byt nechali důkladně renovovat, jej majitelé zkoušeli prodat znovu. V ceně samozřejmě zohlednili náklady na provedené práce, a tak se nemovitost objevila na trhu za vyšší částku – 80 milionů dolarů (tedy zhruba 1,9 miliardy korun).

Ani tehdy se zájemce o koupi nenašel, a tak se cena v roce 2016 opět měnila, tentokrát na 58,9 milionu dolarů (1,4 miliardy korun). Penthouse nakonec nového majitele našel, ovšem po dalším poklesu ceny, a to na definitivních 33,25 milionu dolarů (tj. 785 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Výhled z terasy bytu

„Plaza je podhodnocená. Ale lidé už začínají být unavení ze skleněných věží. Zase se to vrátí. Je to loupež,” cituje server realitního brokera, jenž prodej bytu zprostředkovával, ale jehož konkrétně nejmenuje.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Bývalý domek Meghan Markleové je na prodej

Domek v Los Angeles, který ještě předtím, než se stala vévodkyní ze Sussexu, obývala tehdejší herečka Meghan Markleová, je na prodej. Zájemci si musí...

Výběr článků

Načítám